Winkler Gyula: az EU a lakossággal fizettetné meg az épületek klímasemlegességét

Eltűnnek a gázkazánok kéményei is? | Illusztráció: Pixabay

Eltűnnek a gázkazánok kéményei is? | Illusztráció: Pixabay

Újabb, a lakosságot terhelő szabályt szavazott meg az Európai Parlament többsége – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő szerdán.

A héten Strasbourgban az Európai Parlament az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatáról szóló ideiglenes politikai megállapodást hagyott jóvá. Az RMDSZ EP-képviselői nem szavazták meg a tervezetet.  Winkler Gyula szerint 2025 után ezt is mindenképpen újra napirendre kell tűzni felülvizsgálat végett.

„Az irányelv célja, hogy az EU-ban 2030-ra jelentősen csökkenjen az épületek üvegházhatású gázkibocsátása és energiafogyasztása, és hogy 2050-re az épületek klímasemlegessé váljanak. 2030-tól minden új épületnek nulla kibocsátásúnak kell lennie, a közszféra esetében ezt a követelményt 2028-ig kell teljesíteni. A lakások esetében konkrét energiafogyasztás-csökkentési célokat határoznak meg és felújítási kvótákat írnak elő. Többek között az a gond, hogy a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk a fűtési rendszerek szén-dioxid-mentesítésére és a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonására a fűtő- és hűtőberendezésekből. Konkrétan ez mit jelent? Hogy 2040-ig teljesen ki kell vonni a fosszilis tüzelőanyaggal működő egyéni hőközpontokat. Ez Erdélyben nagy gondot okozna, akárcsak sok helyen Európában!” – idézte az RMDSZ közleménye Winkler Gyulát.

Mint rámutatott, az RMDSZ EP-képviselői többször nyomatékosították: a zöld átállás folyamatát csakis méltányosan szabad végig vinni, nem lehet a lakosságra, a vállalkozókra, a gazdákra nyomni annak terhét.

A héten Strasbourgban az Európai Parlament 370 szavazattal, 199 ellenében, 46 tartózkodás mellett hagyta jóvá az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatáról szóló ideiglenes politikai megállapodást. A tervezet megvalósításához szükség van még a tagállamok beleegyezésére, vagyis az EU Tanácsa is fog szavazni az ügyről.

A rovatból ajánljuk:

Várják az MCC új évfolyamára a diákokat
Erdély-szerte jelentkezhetnek a negyedikes diákok az MCC Fiatal Tehetség Programjába.
Szerdától jelentős lehűlés és csapadék is várható
A héten 15 fok alatt marad a hőmérséklet.
Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.