Volt Csiky-s diák esett el az orosz–ukrán háborúban [FRISSÍTVE]

Wittman Rudolf | Forrás: Facebook

Wittman Rudolf | Forrás: Facebook

Vasárnap életét vesztette az orosz–ukrán háborúban az ukrán oldalon harcoló aradi zsoldos, Wittmann Rudolf. FRISSÍTÉS: A külügyminisztérium megerősítette a halálhírt.

A Csiky Gergely Főgimnázium volt diákja 27 évesen esett el a fronton. A specialarad.ro cikke szerint Wittmann Rudolf egy éve szolgált az ukrán hadseregben, nem sokkal Oroszország tavaly februárban indított ukrajnai inváziója után csatlakozott az ukránokhoz. Említést tettek arról is, hogy korábban a Francia Idegenlégióban szolgált.

Ivana Patraszjuk, a barátnője, akit Ukrajnában ismert meg, a Facebookon búcsúzott el tőle. „Egy külföldi, aki azért jött Ukrajnába, hogy megvédje a hazámat, és az oltalmazóm, a támaszom lett. Hihetetlenül nagyszívű, őszinte lelkű és kedves ember, aki nem félt a haláltól” – írta róla a bejegyzésében.

Az aradi ismerősök is a közösségi oldalakon búcsúztak el tőle.

 

 

A külügyminisztérium megerősítette a halálhírt

A külügyminisztérium szerdán az Agerpres kérdésére megerősítette: az ukrán hatóságok tájékoztatták Bukarestet „egy román állampolgár Ukrajnában bekövetkezett haláláról”. Közölték azt is, hogy a csernyivci román főkonzulátus munkatársai segítenek a fiatalember holttestének hazaszállításában.

Wittmann Rudolf közeli ismerősei szerdán az Agerpresnek elmondták, hogy a fiatalember már 19 évesen jelentkezett a francia idegenlégióba, de nem a fegyverek vonzották. „Nagyon tisztelte azt a fegyelmet, becsületet, büszkeséget, ami a katonaságot jellemzi” – nyilatkozta egy jó barátja. Marcus Jivan szerint Rudolfnak nagyon jó lelke és acélos akarata volt, és amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, nem akart ölbe tett kézzel ülni. „Többször megkérdeztem tőle, biztos abban, hogy ezt akarja, (...) és ő meg volt győződve arról, hogy nincs más választása, mint tenni valamit egy szenvedő országért” – mondta Jivan, aki maga vitte el autójával a barátját a román–ukrán határig.

2015-ben végzett Csiky Gergely Főgimnázium XII. A osztályában – az érettségi tablón az alsó sorban az utolsó az ő képe | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Beszélt arról is, hogy Rudolf kevesebb mint egy év ingyenes szolgálat után az ukrán hadsereg különleges alakulatához került. Interneten keresztül folyamatosan tartották a kapcsolatot, legutóbb múlt csütörtökön beszéltek.

A rovatból ajánljuk:

Elindult a betétdíjas visszaváltási rendszer
A gyártók és viszonteladók kötelesek begyűjteni a víz, üdítő- és szeszesitalok palackozására használt flakonokat, üvegeket és fémdobozokat.
Egymilliárd euró értékű felesleges oltást rendeltek meg Cîțuék
Volt kormánytagok ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a DNA.
Megszavazta a képviselőház az új nyugdíjtörvényt
Januártól 13,8 százalékkal nőnek a járandóságok.
Hóviharok okoztak fennakadást a közlekedésben a hegyvidéken
A Bucsin-tetőn, Borszék, a Gyilkos-tó térségében és Hargita-fürdőn is havazott.
Lezárják a Transzfogarasi és a Transzalpina utakat
Biztonsági okokból tilos az átjárás.