Vizsgadrukk: hétfőn kezdődik az érettségi, péntekig lázban a végzősök

A román nyelv és irodalom vizsgával elkezdődik hétfőn az idei érettségi vizsga nyári szessziójának írásbeli szakasza az ország 477 vizsgaközpontjában.

Kedden a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, csütörtökön a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők. Az utóbbi írásbelin a következő tárgyak közül lehet választani: biológia, kémia, fizika, közgazdaságtan, filozófia, földrajz, informatika, logika, érvelés és kommunikáció, szociológia és pszichológia. Pénteken az anyanyelvükből vizsgáznak azok a diákok, akik valamelyik nemzeti kisebbség nyelvén tanultak a középiskolában.

Az idei nyári érettségire több mint 134 ezren iratkoztak fel, közülük több mint 119 ezren ebben az évben, 15 ezren a korábbi években fejezték be a középiskolai tanulmányaikat. Az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban kialakított vizsgaközpontban a magyar iskola végzősein kívül a német tannyelvű Adam Müller Guttenbrunn Líceum, az Élelmiszeripari Technológiai Líceum, a Henri Coandă Szállítási Technológiai Líceum és a Szent Mária Speciális Líceum diákjai vesznek részt a szigorlaton.

Az írásbeli vizsgák 9-kor kezdődnek, a termekbe fél 9-től érvényes személyazonosító okmánnyal lehet bejutni. A vizsga időtartama a feladatlapok kiosztásától számított három óra. A feladatok megoldásához az érettségizők csak kékkel író tollat vagy golyóstollat, az ábrákhoz és rajzokhoz pedig csak fekete színű ceruzát használhatnak. A feladatokat megoldani kizárólag a teremben szétosztott lapokon lehet.

A vizsgatermekbe tilos bevinni iskolatáskát, hátizsákot, táskát, pénztárcát, és nem megengedett a következő segédeszközök használata: kézikönyvek, szótárak, jegyzetek, könyvek, vázlatok, példatárak, valamint mobiltelefonok és elektronikus számítástechnikai vagy kommunikációs eszközök. Az érettségizők nem kommunikálhatnak egymással és külső személyekkel, illetve nem adhatnak át egymásnak lapokat, vázlatokat, jegyzeteket vagy egyéb, a feladatok megoldásához felhasználható anyagokat. A fenti előírásokat megsértő diákokat kizárják a vizsgáról, és nem iratkozhatnak fel a következő két érettségi vizsgaidőszakra. A vizsgafolyamatot kamerák rögzítik.

A vizsgák előzetes eredményeit július 8-án legkésőbb 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és az oktatási minisztérium honlapján. Óvást személyesen a vizsgaközpontban vagy elektronikus úton lehet benyújtani július 8-án 12 és 18 óra között. A végleges eredményeket július 12-én függesztik ki. A listákon a diákok neve helyett egy egyéni kód jelenik meg.

Az oklevél megszerzéséhez az érettségizőknek három feltételnek kell együttesen megfelelniük: részt vettek a nyelvi és digitális készségeik felmérésén, illetve az összes írásbeli vizsgán; az írásbeli vizsgák mindegyikén legkevesebb 5-ös osztályzatot kaptak; az írásbeli vizsgák osztályzatainak átlaga legkevesebb 6-os.

A dolgozatok javítása digitálisan történik. A tételeket és a javítási útmutatót az írásbeli vizsgák napján 15 óráig közzéteszik a subiecte.edu.ro honlapon.

 

Agerpres

A rovatból ajánljuk:

Országszerte többen meghaltak az ötödik napja tartó rendkívüli hőség miatt
A legfiatalabb áldozat 32, a legidősebb 74 éves volt.
Hét különböző ösztöndíjban részesülhetnek ősztől az általános és középiskolások
A legalacsonyabb összegű támogatás 300, a legmagasabb 3700 lej havonta.
Vörös riasztást adtak ki a hétvégére a kánikula miatt
A hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között alakulnak.