Vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul a schengeni csatlakozás

Új terminál a temesvári repülőtéren | Fotó: Arad Megyei Tanács

Új terminál a temesvári repülőtéren | Fotó: Arad Megyei Tanács

A kormányának megvan a terve, hogy év végéig megvalósuljon az ország teljes schengeni csatlakozása, de ehhez a nemzeti érdeket kell a politikai érdekek elé helyezni – mondta Marcel Ciolacu kormányfő pénteken Temesváron.

A miniszterelnök a Temesvári Traian Vuia Nemzetközi Repülőtér nemzetközi járatoknak szánt új indulási terminálja avatóünnepségén vett részt. A terminál vasárnaptól, az ország részleges – légi és tengeri közlekedésben megvalósuló – schengeni csatlakozásával üzemel, az útlevélellenőrzés nélküli uniós térségbe tartó utasokat szolgálja ki. Az avatóünnepségen Nicolae Ciucă szenátusi elnök, Alfred Simonis képviselőházi elnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter is részt vett.

Marcel Ciolacu leszögezte: a nagy országos projektek kapcsán – mint a schengeni csatlakozás – stabilitásra és egységre van szükség, káoszban és politikai viták közepette nem lehet építkezni. Aláhúzta: 48 órán belül a román állampolgárok „elfelejthetik a klasszikus reptéri ellenőrzést”. Arra is kitért, hogy hasonló beruházásokra a többi romániai repülőtéren, valamint a konstancai és dunai kikötőkben is sor kerül.

Úgy fogalmazott, már kevesen hittek a schengeni csatlakozásban, de az vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul. „Ez az első lépés, amely visszaigazolja, hogy az út visszafordíthatatlan” – fogalmazott a kormányfő, és biztosította a jelenlévőket, hogy év végéig a szárazföldi közlekedésben is létrejön a schengeni csatlakozás.

Nicolae Ciucă szenátusi elnök kiemelte, hogy a reptérfejlesztés uniós támogatással valósult meg, és további infrastrukturális projektekre is van pénz. Alfred Simonis képviselőházi elnök, Temes megyei parlamenti képviselő a kormánykoalíció szerepét húzta alá, hangsúlyozva, hogy az jelentős beruházásokat hozott a térségbe. Sorin Grindeanu közlekedési miniszter szerint a temesvári reptérfejlesztés a bizonyíték arra, hogy Románia képes uniós pénzből a nemzetközi előírásoknak megfelelő beruházásokat megvalósítani.

A tárcavezető azt jósolta, hogy a terminál az utasforgalom növekedését hozza majd, egy év alatt akár 3 millió utas is használhatja. A következő beruházás a repülőteret a temesvári északi pályaudvarral összekötő vasútvonal korszerűsítése lesz – mondta. A további bánsági projektek között a város nyugati körgyűrűjét és a Temesvár és a román–szerb határon fekvő Temesmóra (Moravița) közötti autópályát említette.

Az új terminál óránként 800 embert, nyolc repülőgép utasait képes fogadni. A három szinten jegy- és utasfelvételi iroda, várótermek, a biztonsági ellenőrzést és poggyászfelvételt szolgáló terek, üzlethelyiségek és ételbárok vannak. Az épületben nyolc beszállókaput, 18 check-in pultot és több, az utazási okmányok leolvasását lehetővé tevő pultot alakítottak ki. A 8000 négyzetméter beépített területű, 14 méter magas csarnokot 2022 novemberében kezdték el építeni. A beruházás értéke 190 millió lej volt, ebből közel 95 millió lejt uniós alapokból, a fennmaradó részt a közlekedési tárca támogatásából és saját forrásokból biztosítottak.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.
Vasárnaptól Románia és Bulgária is a schengeni övezet része, de a határnyitás csak részleges
A szárazföldi és folyami határokon továbbra is ellenőrzik az utasokat.
Vasárnaptól nyári időszámítás
Egy órával előre állítjuk az órákat.
Nem jó jel: a NATO Romániába küldheti magas készenlétű összhaderőnemi erőit
Iohannis szerint azért, hogy szükség esetén bármilyen, a NATO-t érő támadásra 72 órán belül reagáljon.