Új rádió- és tv-elnököt választottak

2012. július 9.

Új elnöke van a román közszolgálati televíziónak és rádiónak, miután a bukaresti parlament kedden megszavazta a két intézmény élére jelölteket. A televízió elnök-vezérigazgatói tisztségét ezentúl a román liberálisok által támogatott Claudiu Săftoiu tölti be, a rádiót pedig a szociáldemokraták által jelölt Ovidiu Miculescu vezeti.

(A múlt héten a parlament két házának együttes ülése döntésképtelen volt, így akkor nem tudták megszavazni a kinevezéseket.)

Az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PDL) kivonult a parlamenti szavazás előtt, mivel a televízió igazgatótanácsában egyetlen helyet sem kapott. Emiatt a PDL vezetői bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak. Szerintük még soha nem fordult elő Romániában, hogy egy ellenzéki pártot teljes mértékben kiszorítson a kormányoldal egy közszolgálati intézmény vezetőségéből. A kormányzó Szociálliberális Unió (USL) azzal magyarázta a PDL "megbüntetését", hogy az elmúlt hat évben ők irányították az intézményt, amelyet csődbe vittek. A televízió ugyanis jelentős adósságot halmozott fel, évek óta veszteségesen működik.

Claudiu Săftoiu korábban a külföldi román hírszerző szolgálatot vezette, előtte Traian Băsescu államfő tanácsadója is volt, de összeveszett vele, és átállt a szociálliberális oldalra. A rádiót az elmúlt két évben Demeter András vezette, akit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelölt a tisztségre. A rádiónak jó pénzügyi mérlege volt, ezért a parlament elfogadta az intézmény elmúlt éveire vonatkozó jelentést, így Demeter András megőrizhette funkcióját. Pénteken azonban lemondott, arra hivatkozva, hogy az intézmény évek óta alulfinanszírozott, és ő már minden törvényes eszközt kimerített, amely a rádió anyagi helyzetét stabilizálhatná.

A korábbi kedvező parlamenti szavazás miatt a rádió igazgatótanácsának összetétele változatlan maradt, így Demeter András is tagja maradt a grémiumnak, az elnök-vezérigazgatói posztra azonban Ovidiu Miculescut, a szociáldemokraták által támogatott tagot jelölték.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Öt intenzív ellátást igénylő pácienst vesz át a szegedi kórház.
Hír beküldése
Postán, telefonon és e-mailben tartják a kapcsolatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Piros-fehér tömegközlekedési eszközöket rendeltek
Olyan modernek leszünk, hogy csak na!
<em>Hír szerkesztése</em> Több tucat migránst kaptak el az utóbbi 24 órában
Erősödik a nyomás a határon.
A koronavírus-járvány közbeszólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Két hétig online oktatásra térnek át a Csiky-ben [AUDIO]
Az elemi és a végzős osztályok kivételt jelentenek.
Honosítási ügyintézés.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisbusz és személygépkocsi ütközött össze kora reggel [FRISSÍTVE]
Öt személyt szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Ajtóstól rontott a házba [FRISSÍTVE]
Egy rendszámtábla nélküli, balesetezett személygépkocsival ébredtek a házuk udvarán.
Hír beküldése
Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.