Új rádió- és tv-elnököt választottak

Új elnöke van a román közszolgálati televíziónak és rádiónak, miután a bukaresti parlament kedden megszavazta a két intézmény élére jelölteket. A televízió elnök-vezérigazgatói tisztségét ezentúl a román liberálisok által támogatott Claudiu Săftoiu tölti be, a rádiót pedig a szociáldemokraták által jelölt Ovidiu Miculescu vezeti.

(A múlt héten a parlament két házának együttes ülése döntésképtelen volt, így akkor nem tudták megszavazni a kinevezéseket.)

Az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PDL) kivonult a parlamenti szavazás előtt, mivel a televízió igazgatótanácsában egyetlen helyet sem kapott. Emiatt a PDL vezetői bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak. Szerintük még soha nem fordult elő Romániában, hogy egy ellenzéki pártot teljes mértékben kiszorítson a kormányoldal egy közszolgálati intézmény vezetőségéből. A kormányzó Szociálliberális Unió (USL) azzal magyarázta a PDL "megbüntetését", hogy az elmúlt hat évben ők irányították az intézményt, amelyet csődbe vittek. A televízió ugyanis jelentős adósságot halmozott fel, évek óta veszteségesen működik.

Claudiu Săftoiu korábban a külföldi román hírszerző szolgálatot vezette, előtte Traian Băsescu államfő tanácsadója is volt, de összeveszett vele, és átállt a szociálliberális oldalra. A rádiót az elmúlt két évben Demeter András vezette, akit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelölt a tisztségre. A rádiónak jó pénzügyi mérlege volt, ezért a parlament elfogadta az intézmény elmúlt éveire vonatkozó jelentést, így Demeter András megőrizhette funkcióját. Pénteken azonban lemondott, arra hivatkozva, hogy az intézmény évek óta alulfinanszírozott, és ő már minden törvényes eszközt kimerített, amely a rádió anyagi helyzetét stabilizálhatná.

A korábbi kedvező parlamenti szavazás miatt a rádió igazgatótanácsának összetétele változatlan maradt, így Demeter András is tagja maradt a grémiumnak, az elnök-vezérigazgatói posztra azonban Ovidiu Miculescut, a szociáldemokraták által támogatott tagot jelölték.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.
Vasárnaptól Románia és Bulgária is a schengeni övezet része, de a határnyitás csak részleges
A szárazföldi és folyami határokon továbbra is ellenőrzik az utasokat.
Vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul a schengeni csatlakozás
A kormányfő szerint év végéig teljes körűen belép Románia a schengeni övezetbe.
Vasárnaptól nyári időszámítás
Egy órával előre állítjuk az órákat.