Megegyeztek a béremelésről, megszűnt a vasutassztrájk [FRISSÍTVE]

2021. december 20.
FRISSÍTVE: A román vasút tájékoztatása szerint 10 órától Biharkeresztes és Nyírábrány határállomásokon sztrájk miatt nem fogadnak és nem indítanak Magyarország felé vonatokat bizonytalan ideig – közölte a Mávinform hétfő délelőtt Facebook-oldalán. FRISSÍTÉS: Megegyeztek a béremelésről, megszűnt a vasutassztrájk
<em>Hír szerkesztése</em> Megegyeztek a béremelésről, megszűnt a vasutassztrájk [FRISSÍTVE]
A kürtösi vasúti határállomás | Fotó: curticiblog.wordpress.com

Tudatták azt is, hogy a sztrájk miatt a 367-es számú Hargita InterCity, a Nagyvárad–Püspökladány közötti 364-es és 365-ös számú személyvonat és a Nagyszalonta–Püspökladány közötti 368-as számú személyvonat csak a belföldi szakaszon közlekedik Biharkeresztesnél. Nyírábránynál pedig a 686-os számú Szamos EC, és a Szatmárnémeti–Debrecen viszonylatú személyvonat közlekedik csak belföldi forgalomban – írták.

A román állami vasúti társaságnál (CFR) spontán munkabeszüntetés kezdődött hétfőn, miután a kormány pénteki ülésén befagyasztotta 2022-re a közalkalmazottak bérét az egészségügyi dolgozók és a tanárok kivételével. A sztrájkot a mozdonyszerelők kezdték, majd a pályakarbantartók is beszüntették a munkát. A Mediafax szerint hétfő délben a bukaresti Északi pályaudvarról már indultak személyvonatok. A hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint az ország különböző pályaudvarain veszteglő szerelvények utasai körében teljes a bizonytalanság, bejelentettlen munkabeszüntetéséről lévén szó, senki sem tudja tájékoztatni őket, mire számíthatnak.

A vasutasok arra panaszkodnak, hogy miközben Európában mindenütt a környezetkímélő közlekedés jövőjét látják a vasútban és fejlesztik a vasúti közlekedést, Romániában „romokban hever” az ágazat, a vasutasok többségének bére pedig egyáltalán nem nevezhető „vonzónak”, a minimálbér január elsejétől következő emelése folytán a bérskála aljára került.

A Mediafax Rodrigo Maxim szakszervezeti vezetőt idézve azt írta: a 47 ezer vasutas közül mintegy 1500 szüntette be a munkát, miután immár harmadszor halasztották el a vasutasok jogállásáról szóló, jelentős béremeléseket előirányzó törvény hatályba lépését. A jogszabályt 2022 áprilisától kellett volna alkalmazni, a pénteken elfogadott sürgősségi kormányrendelet azonban azt 2023 január 1-jére tolta. A CFR közleménye szerint hétfő délig 30 személyszállító vonat közlekedését érintette a sztrájk.

Sorin Grindeanu, a közlekedési tárcát vezető szociáldemokrata miniszterelnök-helyettes hétfőn azt mondta: nem ő tett felelőtlen ígéreteket a vasutasoknak, de tudomásul kell venni, hogy az ágazat jelenlegi állapotában ráfizetéses, Románia pedig a nemzeti helyreállítási tervben – az uniós helyreállítási alapból számára elkülönített csaknem 30 milliárd euró lehívásának feltételeként – kötelezettséget vállalt az Európai Bizottság előtt, hogy növeli a CFR hatékonyságát és fenntarthatóvá teszi a vasút működését. A tárcavezető mindazonáltal nem zárkózott el attól, hogy a szakszervezetekkel tárgyaljon, de leszögezte: nem fog betarthatatlan ígéreteket tenni.

FRISSÍTÉS: A szállításügyi minisztérium illetékesei hétfő késő délután bejelentették, hogy sikerült egyezségre jutni a vasúti szakszervezetek képviselőivel, és jövőre a fogyasztói árak növekedésével arányosan kiegészítik a vasúti dolgozók bérét. 

A hétfői munkabeszüntetés nyomán 261 személyszállító vonat állt le szerte az országban, egyes vonatok 5-6 órát késtek, a hidegben magukra hagyott utasok ezreinek pedig senki sem tudott tájékoztatást adni arról, hogy mire számíthatnak. 

A hétfői tárgyalások menetéről tudósító Economedia.ro gazdasági portál délután még tízszázalékos bérfejlesztési megállapodásról írt, amely Sorin Grindeanu szociáldemokrata (PSD) közlekedési miniszter szerint nagyságrendileg egymilliárd lejes többletkiadást jelentene a román költségvetésnek. A kormány által hétfőn elfogadott és a parlament elé terjesztett büdzsé tervezetében azonban ez a kiadás nem szerepel.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Kiemelt bérezés. (x)
<em>Hír szerkesztése</em> UTA-vereség a „tavaszi” nyitányon
Immár kilenc forduló óta képtelen nyerni az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bognár Levente átvette a 2021-es Kölcsey-díjat
A Magyar Kultúra Napjának előestéjén kapta meg az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> A népszámlálásról és a választási regisztrációról tájékoztatták az RMDSZ-es tisztségviselőket
Március 14-én kezdődik a cenzus.
<em>Hír szerkesztése</em> Kárpótlást igényelhetnek a hadi- és politikai foglyok gyermekei
Havi juttatásokra és különböző kedvezményekre jogosultak.
<em>Hír szerkesztése</em> Filmvetítés Jávor Pál emlékére a kamaraszínházban
120 éve Aradon született a színészóriás.
Hír beküldése
Ha a Magyarország jelenlegi határain kívül született magyar állampolgárok Amerikába utaznának, vízumot kell igényelniük, még akkor is, ha történetesen évek vagy évtizedek óta Magyarországon élnek. A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi magyar iskolák is készülnek a Magyar Kultúra Napjára [AUDIO]
Vetélkedők és makettpályázat.
<em>Hír szerkesztése</em> A magyarság vállalása mellett foglalt állást a Székely Nemzeti Tanács
SZNT: a román nacionalizmus korábban megpróbálta külön nemzetiségként feltüntetni a székelyeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Az árkompenzáció nélkül kiállított energiaszámlák kijavítására kötelezték a szolgáltatókat
Tizenöt napjuk van rá.