Szórólapokon kell majd osztogatni a himnusz szövegét a nemzeti ünnepségeken

A résztvevők „olykor egyáltalán nem, vagy csak hozzávetőlegesen” tudják a himnusz szövegét | Illusztráció

A résztvevők „olykor egyáltalán nem, vagy csak hozzávetőlegesen” tudják a himnusz szövegét | Illusztráció

Romániában minden olyan rendezvényen, amelyen eléneklik a himnuszt, az ünnepségek szervezőinek kell majd gondoskodniuk arról, hogy a résztvevők helyesen énekeljék annak szövegét. Az erről szóló törvénymódosítást szerdán fogadta el a képviselőház.

1989 decemberében vált a kommunista önkényuralmat elsöprő forradalom, majd az ország himnuszává Andei Mureșan erdélyi forradalmár költő 1848-ban írt „Deșteaptă-te române!” (Ébredj, román!) kezdetű, Anton Pann zeneszerző által megzenésített verse. A román nemzeti jelképek használatát szabályozó, 1994-ben elfogadott törvény melléklete szerint a 11 versszakból álló himnusznak a rövidített (az első három és az utolsó szakaszra korlátozott) változata is használható a hivatalos ünnepeken, nemzetközi diplomáciai eseményeken, a román válogatott részvételével zajló nemzetközi sportrendezvényeken, katonai szertartásokon, parlamenti ülésszakok elején, illetve az iskolákban.

A mostani törvénymódosítást kezdeményező szociáldemokrata politikusok szerint azonban sokszor a himnusz rövidített változatának eléneklése is gondot okoz, a résztvevők „olykor egyáltalán nem, vagy csak hozzávetőlegesen” tudják a himnusz szövegét. Az indoklás szerint a jogszabály azt célozza, hogy minél többen tanulják meg a himnuszt, „érvényt szerezve ezáltal annak az alkotmányos rendelkezésnek, amely nemzeti jelképpé nyilvánítja az ország himnuszát”.

Megoldásképpen a törvénymódosítás előírja, hogy a rendezvényszervezők a belépőjegyekhez, illetve meghívókhoz csatolt nyomtatott szórólapokon vagy kivetítőkön tegyék hozzáférhetővé a himnusz rövidített (négy versszakos) változatának szövegét. Ennek elmulasztása kihágásnak minősül, amiért 2500-5000 lejes bírság szabható ki.

A parlament rövid időn belül immár másodszor módosította a nemzeti jelképekről szóló törvényt. Klaus Iohannis államfő egy hónapja hirdette ki azt a jogszabályt, amely szerint az állampolgárok kötelesek tiszteletet tanúsítani Románia nemzeti zászlaja és himnusza iránt, és semmilyen módon nem sérthetik meg ezeket. A törvény megszegését 10 ezer és 20 ezer lej közötti bírsággal büntetheti a rendőrség vagy a csendőrség.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Kinevezte Ferenc pápa Románia és Moldova új apostoli nunciusát
Giampiero Gloder 1958. május 15-én született az olaszországi Asiagóban.
Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára
Az árusítást és reklámozást is betiltják a kórházak és iskolák egy kilométeres körzetében.
Hamvazószerdán megkezdődött a nagyböjt
Ekkor az „Isten előtti meghajlás jeleként” lemondunk szokásainkról.
A többség nem támogatja a sorkatonai szolgálat visszaállítását
A vezérkari főnök szerint Oroszország nem fog megállni Ukrajnánál.