Szenátus: kötelező a műemlékek magyar nyelvű feliratozása

Emléktábla az Arad Megyei Múzeum falán – eddig sem volt egyszerű kivívni a magyar nyelvű feliratot | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Emléktábla az Arad Megyei Múzeum falán – eddig sem volt egyszerű kivívni a magyar nyelvű feliratot | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Az RMDSZ javaslatára módosította a szenátus hétfőn a kormány rendeletét, amellyel a műemlékek és emlékművek magyar nyelvű feliratozását akarta eltörölni.

„Ma megakadályoztuk a szenátusban a nyelvi jogaink csorbítását” – idézte a magyar érdekvédelmi szövetség közleménye Cseke Attilát, az RMDSZ felsőházi frakcióvezetőjét. Az eddig hatályos törvény értelmében – amelyet az RMDSZ indítványozott korábban –, magyarul is feliratozni kell az emléktáblákat, illetve a szobrokra, műemlékekre kihelyezett táblákat is, amennyiben azok magyar vonatkozásúak. „Ezt a rendelkezést a jelenlegi kormány törölni akarta” – hívta fel a figyelmet Cseke Attila. 

Turos Lóránd szenátor, a felsőház kulturális szakbizottságának tagja hozzátette: az RMDSZ által javasolt módosítás kimondja, hogy a román nyelv után rögtön, második helyen kell szerepeljen a magyar felirat, nem utolsóként, a nemzetközi nyelvek után. Turos kiemelte azt is: az RMDSZ javaslata, amelyet elfogadott a szenátus, nemcsak a törvényes lehetőséget teremti meg a műemlékek magyar feliratozására, hanem kötelezővé is teszi azt. 

A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, és az államelnöki kihirdetést követően lép majd érvénybe.

A rovatból ajánljuk:

Vörös riasztást adtak ki a hétvégére a kánikula miatt
A hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között alakulnak.
Három napon belül kell igazolnia a labornak az ittas vagy drog hatása alatti vezetést
A rendőrség gyorstesztjei gyakran „hamis pozitív” eredményt adnak.
Alternatív útvonalakat jelöltek meg az Olt-völgyi lezárás miatt
A 7-es utat éjjel megnyitják a forgalom előtt.