Szenátus: kötelező a műemlékek magyar nyelvű feliratozása

Emléktábla az Arad Megyei Múzeum falán – eddig sem volt egyszerű kivívni a magyar nyelvű feliratot | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Emléktábla az Arad Megyei Múzeum falán – eddig sem volt egyszerű kivívni a magyar nyelvű feliratot | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Az RMDSZ javaslatára módosította a szenátus hétfőn a kormány rendeletét, amellyel a műemlékek és emlékművek magyar nyelvű feliratozását akarta eltörölni.

„Ma megakadályoztuk a szenátusban a nyelvi jogaink csorbítását” – idézte a magyar érdekvédelmi szövetség közleménye Cseke Attilát, az RMDSZ felsőházi frakcióvezetőjét. Az eddig hatályos törvény értelmében – amelyet az RMDSZ indítványozott korábban –, magyarul is feliratozni kell az emléktáblákat, illetve a szobrokra, műemlékekre kihelyezett táblákat is, amennyiben azok magyar vonatkozásúak. „Ezt a rendelkezést a jelenlegi kormány törölni akarta” – hívta fel a figyelmet Cseke Attila. 

Turos Lóránd szenátor, a felsőház kulturális szakbizottságának tagja hozzátette: az RMDSZ által javasolt módosítás kimondja, hogy a román nyelv után rögtön, második helyen kell szerepeljen a magyar felirat, nem utolsóként, a nemzetközi nyelvek után. Turos kiemelte azt is: az RMDSZ javaslata, amelyet elfogadott a szenátus, nemcsak a törvényes lehetőséget teremti meg a műemlékek magyar feliratozására, hanem kötelezővé is teszi azt. 

A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, és az államelnöki kihirdetést követően lép majd érvénybe.

A rovatból ajánljuk:

Elindult a betétdíjas visszaváltási rendszer
A gyártók és viszonteladók kötelesek begyűjteni a víz, üdítő- és szeszesitalok palackozására használt flakonokat, üvegeket és fémdobozokat.
Egymilliárd euró értékű felesleges oltást rendeltek meg Cîțuék
Volt kormánytagok ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a DNA.
Megszavazta a képviselőház az új nyugdíjtörvényt
Januártól 13,8 százalékkal nőnek a járandóságok.
Hóviharok okoztak fennakadást a közlekedésben a hegyvidéken
A Bucsin-tetőn, Borszék, a Gyilkos-tó térségében és Hargita-fürdőn is havazott.
Lezárják a Transzfogarasi és a Transzalpina utakat
Biztonsági okokból tilos az átjárás.