Nemsokára itt az igazi tél

2019. november 19.
Az első hó a következő három-négy napban lehullhat mind a hegyvidéken, mind az alacsonyabban fekvő területeken is – mondta Florinela Georgescu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) igazgatója kedden. Ugyanakkor meglehet, hogy december közepéig az ilyenkor megszokottnál enyhén magasabbak lesznek országszerte a hőmérsékletek.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemsokára itt az igazi tél
Aradon a Maros-part télen | Archív felvétel

A következő három-négy napban megváltozik az időjárás, havazni fog, és nem csak a hegyvidéken, hanem az alacsonyabban fekvő területeken is, mivel hirtelen lehűlés várható. Csütörtökön, pénteken már enyhén alacsonyabbak lesznek a hőmérsékletek az időszakban megszokottnál. És bár ezek az értékek úgymond normálisak ősz végén, a hidegérzés fokozottabb lesz a jelenlegi enyhe idő miatt, megközelítőleg 10 Celsius-fokot fognak esni a hőmérsékletek.

Amióta meteorológiai felméréseket végeznek, a 2019-es év globális szinten az egyik legmelegebb évnek bizonyult, amelyben a szélsőséges időjárás is gyakori volt, és ez a globális felmelegedés következménye – mutatott rá Florinela Georgescu.

A szakember ezzel kapcsolatban felvázolta, hogy 2019-ben eddig 60 azonnal érvénybe lépő (nowcasting), piros jelzésű, szélsőséges időjárásra vonatkozó riadót adtak ki. Megemlítette, tavaly is november végén kezdődött el a tél, amikor az ország legnagyobb részében lehavazott és hóviharok voltak, bár a hónap első felében akkor is szokatlanul magas hőmérsékletek voltak. Az országra nem jellemző, szélsőséges időjárási jelenségként említette meg a január 23–26-án bekövetkezett jeges esőt, illetve a tavaszi, Drăgălinán látott forgószelet.

Nyáron, bár nem voltak rekordhőmérsékletek, ngyjából 38 Celsius-fok körüli értékeket mértek, a hőérzet hosszú időn keresztül kellemetlen volt a levegő magas páratartalma miatt.

„Mindez annak ellenére, hogy a csapadék egyre kevesebb volt július második felétől kezdődően. Hosszú aszályos időszakba léptünk be, amely most sem ért véget. Érdemes még megemlíteni októbert, két erős lehűlési időszakkal a hónap elején és a végén, ami után a november rendkívül magas hőmérsékletekkel érkezett. Novemberben hosszú időszakon keresztül olyan éjszakai hőmérsékleteket regisztráltunk, amelyeket normális esetben nappal kellett volna” – mutatott még rá az ANM szakembere.

Agerpres

További hírek

Hír beküldése
Még kérdéses, hol játsszák majd a hazai meccseket az aradiak.
Hír beküldése
Nagyboldogasszony ünnepén legfeljebb 75-en tartózkodhatnak a kegytemplomban.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus az UTÁ-nál, karanténba vonult a csapat
Lefújták az CFR elleni edzőmeccset.
<em>Hír szerkesztése</em> Felgyújtottak egy autót Öthalmon
A gyanúsított egy 60 éves helybéli férfi.
<em>Hír szerkesztése</em> Közel két tucat határsértőt fogtak el a rendőrök
Gyalogszerrel és potyautasként is próbálkoztak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnokcsapatok edzőmeccsén szerepel az UTA
Az első és a másodosztály győztese csap össze pénteken.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt egy motoros Fönlakon, két jármű kiégett
Egy 45 éves férfi az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagyboldogasszony ünnepe és kettős évforduló Máriaradnán
500 éve épült az első kápolna, és 200 éve konszekrálták a jelenlegi kegytemplomot.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a Szórvány Kulturális Karaván
Négy nap, öt előadás Kisiratoson, Ágyán, Nagyzerénden, Nagyiratoson és Kisperegen.
<em>Hír szerkesztése</em> Reliktum: ősbemutató Aradon
Élőzenés folklórműsor a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes előadásában.