Nem lesz gyorsnépszámlálás

2012. augusztus 8.

Intézményes eszközökkel aktualizálják a választói névjegyzéket, és nem lesz úgynevezett gyorsnépszámlálás – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök a keddi kormányülés után. Az „alkotmánybíróság kérésének megfelelően” a kormány egy memorandumot fogadott el, amely alapján az illetékes minisztériumok összevetik a különböző adatbázisokat, és így aktualizálják a választói névjegyzéket, amelyet elküldenek majd a taláros testülethez.
Ponta szerint például az egészségbiztosító és a nyugdíjpénztár adatbázisát összevetik a választói névjegyzékkel, valamint ellenőrzik, hogy a polgármesterek valóban frissítették-e a névjegyzéket, és megpróbálják kiszűrni azokat a személyeket, akik időközben elhunytak, elvesztették szavazati jogukat, vagy egyéb hasonló, törvény által szabályozott helyzetben találhatók. A közigazgatási minisztérium végzi majd az adatbázisok összevetését – magyarázta Ponta.
Korábban a román kormány gyorsnépszámlálást akart végezni, de hétfőn az alkotmánybíróság a Pontához intézett pontosító átiratában közölte: azt az aktualizált választói névjegyzéket kéri a kormánytól, amelyek alapján megszervezték a július 29-i népszavazást.
Ponta szerint azonban ez a névjegyzék a központi választási irodánál található, az alkotmánybíróságnak onnan kellett volna kérnie, és azt valóban néhány óra alatt megkaphatta volna. Traian Băsescu tisztségéből felfüggesztett államfő ugyanis a taláros testület hétfői pontosító közleménye után felszólította a kormányt, hogy késlekedés nélkül bocsássa az alkotmánybíróság rendelkezésére a választói névjegyzéket, amely alapján megszervezték a népszavazást. Băsescu hangsúlyozta, hogy ezek néhány óra alatt eljuttathatók a taláros testülethez.
Az alkotmánybíróság a múlt héten kétszer is elhalasztotta a Traian Băsescu leváltásáról szóló népszavazás érvényességéről szóló döntés meghozatalát arra hivatkozva, hogy ellentmondóak a választói névjegyzékről szóló adatok, amelyeket az illetékes intézmények közöltek a taláros testülettel. A részvétel 46,23 százalékos volt, ami elmaradt a törvény által megkövetelt 50 százalék plusz egy fős érvényességi küszöbtől. A szavazók elsöprő többsége Băsescu menesztése mellett foglalt állást.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Nekiment a zajvédő falnak, ettől gyulladhatott ki.
Hír beküldése
Pécska hazai pályán kikapott, az UTA idegenben nyert.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint húsz migránst fogtak el Nagylaknál
Két tehergépjárműben rejtőztek el.
Hír beküldése
A tervezet nem tartalmazza már azt az előírást, miszerint az önkormányzatok nem költhetnek saját bevételük 2,5 százalékánál többet kulturális, egyházi és szabadidős célokra, illetve már az sem kötelező, hogy összevonják az ötvennél kevesebb alkalmazottal működő kulturális intézményeiket.
<em>Hír szerkesztése</em> Pál Attila: egészségtudatosabbak lettek az emberek [AUDIO]
A székudvari méhész szerint a Covid óta jobban odafigyelünk, hogy mit fogyasztunk.
<em>Hír szerkesztése</em> Drogkereskedő bandát számolt fel a rendőrség
Tizenhárom személyt kísértek be kihallgatásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Őszi magyar bál Pécskán
A Roulette húzza a talpalávalót.
<em>Hír szerkesztése</em> MCC-fórum a népszámlálási eredményekről
Van még érdekérvényesítő erejük a kisebbségeknek?
<em>Hír szerkesztése</em> Fesztiválhétvégével indult az Aradi Magyar Napok [AUDIO]
A kéthetes rendezvénysorozat október 6-án ér véget.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem sokat segített a helyezésen az UTA pontszerzése
Döntetlent játszott az aradi csapat a kiesési rangadón.