Munkabeszüntetésről döntöttek a béremelést követelő oktatási szakszervezetek

Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek szerdára a romániai oktatási szakszervezetek, ha pedig a kormány figyelmen kívül hagyja béremelési követeléseiket, jövő héttől általános sztrájkba lépnek – jelentették be keddi sajtóértekezletükön az érdekképviseletek vezetői.

A közoktatásban dolgozó pedagógusok szerdán 11 és 13 óra között nem tartják meg az órákat. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség vezetői szerint a határozatlan idejű általános munkabeszüntetés ügyében referendumot rendeztek a szakszervezeti tagok körében.

A FSLI elnöke, Simion Hancescu rámutatott: a szövetség tagjainak 71,29 százaléka támogatja az általános sztrájk kirobbantását. A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség mintegy 70 ezer tagja közül 73,23 százalék áll készen az általános sztrájkra.

„Elfogadhatatlan számunkra a kollégáink problémáinak megoldására irányuló döntések meghozatalának folyamatos halogatása” – idézte az Agerpres Marius Nistor szakszervezeti elnököt. Az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség vezetője kiemelte, hogy a hatóságok nem hagyhatják figyelmen kívül mindazt, amiről megállapodtak a tavaly decemberben és idén januárban folytatott egyeztetéseken. Hozzátette: mind Sorin Cîmpeanu egykori, mind Ligia Deca jelenlegi oktatási miniszter ígéretet tett arra, hogy a kezdő tanárok a bruttó átlagbérnek megfelelő 6789 lejes fizetést kapnak. Elmondta: várják, hogy jóváhagyják azokat a bértáblákat, amelyekben megállapodtak.

Múlt szerdán az oktatási szakszervezetek több mint tízezer tagja tüntetett az oktatás társadalmi jelentőségét tükröző, az országos átlagbér szintjén kezdődő, inflációkövető bérekért Bukarestben. A tanügyi szakszervezetek már áprilisban elkezdték a tiltakozó akcióikat, 25-én és 26-án sztrájkőrséget álltak a kormány épülete előtt.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Várják az MCC új évfolyamára a diákokat
Erdély-szerte jelentkezhetnek a negyedikes diákok az MCC Fiatal Tehetség Programjába.
Szerdától jelentős lehűlés és csapadék is várható
A héten 15 fok alatt marad a hőmérséklet.
Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.