Megszűnik a kijárási tilalom és a kültéri maszkviselés a nem zsúfolt helyeken

2021. május 14.
Szombattól megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitva tartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező – jelentette be csütörtökön Klaus Iohannis államfő.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszűnik a kijárási tilalom és a kültéri maszkviselés a nem zsúfolt helyeken

Az elnök a járvány kezelésében illetékes kormánytagokkal folytatott egyeztetése után beszélt a korlátozások fokozatos feloldásának menetrendjéről, amely az egész nyári időszakot felöleli. Az első intézkedéseket május 15-től tervezik, miután az országban egy ezrelék alá csökkent az utóbbi kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta, és Románia minden megyéje a legenyhébb (másfél ezrelékes ráta alatti) „zöld” járványügyi besorolásba került.

Az új szabályozás részleteit a járványügyi operatív törzs (CNSU) fogja kidolgozni, és kormányhatározattal léptetik hatályba – magyarázta az elnök.

Május 15-től eltörlik a több mint öt hónapja (tavaly november 9-én) bevezetett, két hónapja szigorított – jelenleg 22 és 5 óra között érvényes – éjszakai kijárási tilalmat, és ezzel együtt azt a rendelkezést is, amely megtiltotta az üzleteknek, hogy 21 óra után nyitva tartsanak. Nem lesz már kötelező a kültéri maszkviselés, a piacok, vásárok és a közszállítási járművek megállói kivételével – részletezte az államfő.

Visszatérhetnek a nézők a lelátókra

Szintén a hétvégétől kezdődően visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportesemények lelátóira, de egyelőre a férőhelyek legfeljebb 25 százalékát foglalhatják el. Iohannis szerint a további lazítások bevezetése a fertőzési ráta további csökkenésétől és az átoltottsági arány növekedésével kapcsolatos célkitűzések elérésétől függ. A húszmilliós lakosságból június elsejéig 5, július elsejéig 6, augusztus elsejéig 7 millió ember immunizálását tűzték ki célul.

Engedélyezik a magánrendezvényeket

A június elsejétől tervezett lazítások között lehetővé tennék a lakodalmak, keresztelők és más magánrendezvények megszervezését: szabadtéren legfeljebb 70, zárt teremben legfeljebb 50 résztvevővel. A későbbiekben a létszám korlátozását enyhítenék, illetve egyáltalán nem korlátoznák, amennyiben a szervező garantálja, hogy kizárólag beoltott résztvevők lesznek jelen – magyarázta az államfő.

Az elnök ismételten felhívta a figyelmet, hogy a járványnak csak az oltás vethet véget, és ezen a téren „sok még a teendő”. Romániában egy hete már bárki előjegyzés nélkül igényelheti – és jó eséllyel helyben, vagy egy-két napon belül megkaphatja – a koronavírus elleni vakcinát az ország bármely oltópontján. Eddig a felnőtt lakosság 23,5 százaléka (3,79 millió ember) kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább egy, illetve 16,3 százaléka mindkét adagját.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Beváltott fenyegetés.
<em>Hír szerkesztése</em> Várakozó kamionba rohant egy személyautó a sztrádán
A sofőrt mentőhelikopterrel szállították kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Felújítás céljából átveszi az önkormányzat a Voința Sportklubot
Van akarat.
<em>Hír szerkesztése</em> Főpásztori látogatás az aradi gyülekezetekben
Pál József Csaba megyéspüspök Csermőn kezdi a vizitációt.
Magyar állampolgársági ügyintézés Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Palotáról palotára – vetélkedő Arad szecessziós építészetéről [AUDIO]
A diákoknak azonosítaniuk kellett a jellegzetes épületeket, és kreatív képeket is készítettek.
<em>Hír szerkesztése</em> Huszonöt fős migránscsoportot tartóztattak fel a román–magyar határon
Volt, aki egyedül próbált átszökni a schengeni övezetbe.
<em>Hír szerkesztése</em> Minden, amit csak adnak
Aradi román szerző darabját mutatják be Békéscsabán.
<em>Hír szerkesztése</em> Megyei tanács: elindultak a törökországi charterjáratok
Ajánlott alaposan áttanulmányozni a be- és kiutazási feltételeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi futballdinasztia tagját szerződtette menedzsernek az UTA
Vízilabdában, kosárlabdában és rögbiben már bizonyított.