Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai

Forrás: a Rákóczi Szövetség Facebook-oldala

Forrás: a Rákóczi Szövetség Facebook-oldala

Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai, április 3-tól, szerdától május 3-ig várják a jelentkezéseket – jelentette be Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten. A kérelmeket kizárólag elektronikusan, az újonnan létrehozott mipont.hu oldalon lehet benyújtani.

Az államtitkár a programot ismertető sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „a magyar gyermekek és fiatalok jelentik a magyar jövőt, bennük bízhatunk, ha nem jönnek újabb generációk, a nemzetpolitikának sincs értelme”. Kiemelte: a magyar kormánynak minden gyermek számít, ez így volt az elmúlt tizenegy évben és még inkább így lesz a jövőben.

A magyar oktatás a megmaradás legfontosabb alapja Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt. Ezért a magyar kormány kiemelten figyel az oktatásra, a bölcsődétől a felsőoktatásig támogatást nyújtanak. Rámutatott: a magyar oktatási támogatás különböző csatornákon keresztül zajlik, ezek közül a legfontosabb a Szülőföldön magyarul program, ami még 2002-ben indult el. A program keretében óvodától a középiskoláig oktatási-nevelési támogatást, a felsőoktatásban hallgatói támogatást biztosít a magyar kormány a külhoni gyermekek, fiatalok számára.

Az oktatási-nevelési támogatás és a hallgatói támogatás összege egyaránt jelentősen nőtt tavaly, az addigi 22 500 forint helyett 2023 őszétől minden magyar gyermek, illetve hallgató után százezer forintos támogatás jár. Idén is biztosítják a megemelt összeget – jelezte Potápi Árpád János. A juttatást éves szinten mintegy 220 ezer erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki gyermek, illetve felsőoktatási hallgató után biztosítják.

Online igényelhető a támogatás

Az idei év újdonsága, hogy a Rákóczi Szövetség kiemelt partnerré vált a program lebonyolításában – közölte Potápi Árpád János, aki reményét fejezte ki, ezáltal a program hatékonysága tovább javul és még több magyar gyermek kapcsolódik be magyar nyelvű oktatásba. Megjegyezte: az egész külhoni régióban bár csökkent az iskolások létszáma, de a nemzetpolitikai intézkedéseknek és fejlesztéseknek köszönhetően a kevesebb gyermekből nagyobb arányban választottak magyar nyelvű óvodát és iskolát.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról tájékoztatott: egy olyan digitális platformot alakítottak ki, amely segítséget kínál a Szülőföldön magyarul program pályázatainak benyújtásához. Kiemelte: mipont.hu oldal egyszerűbbé, kényelmesebbé teszi a kérelmek benyújtását és közvetlen kommunikációt biztosít a szülők, fiatalok számára. A szülők, illetve pályázó fiatalok a regisztráció után kiválasztják azt az oktatási intézménytípust, amelyet látogatnak és ezután országspecifikusan lehet kitölteni a szükséges pályázati dokumentumokat. Oktatóvideók, beépített mechanizmusok, chatbot is segítik a pályázókat – jelezte.

 

Csáky Csongor szerint ezzel egy olyan ügyhöz járulhatnak hozzá, amely a magyar nemzetpolitika egyik legfontosabb eszköze, segíti a külhoni magyar iskolaválasztást és a magyar megmaradást.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Vasárnaptól Románia és Bulgária is a schengeni övezet része, de a határnyitás csak részleges
A szárazföldi és folyami határokon továbbra is ellenőrzik az utasokat.
Vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul a schengeni csatlakozás
A kormányfő szerint év végéig teljes körűen belép Románia a schengeni övezetbe.
Vasárnaptól nyári időszámítás
Egy órával előre állítjuk az órákat.
Nem jó jel: a NATO Romániába küldheti magas készenlétű összhaderőnemi erőit
Iohannis szerint azért, hogy szükség esetén bármilyen, a NATO-t érő támadásra 72 órán belül reagáljon.