Korszerűsítik az Arad–Temesvár–Karánsebes vasútvonalat

Megkötötték a vasúti közlekedés fejlesztését célzó, a nemzeti helyreállítási tervbe foglalt első és legfontosabb finanszírozási szerződést, amely az Arad, Temesvár, és Karánsebes közötti 162 kilométeres vasútvonal korszerűsítésére irányul – tudatta hétfőn a román állami vasúttársaság (CFR).

A 8,77 milliárd lej értékű szerződést Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes, a közlekedési tárca vezetője és Ion Simu Alexandru, a CFR vezérigazgatója írta alá.

A négy szakaszra osztott beruházás mindegyik szakaszára kijelölték már a kivitelezőt. A korszerűsítés során kétvágányúsítják a teljes vonalat, lehetővé téve, hogy azon óránként 160 kilométeres sebességgel közlekedjenek a vonatok. Megszüntetik, vagy felüljárókra cserélik a vasúti átkelőket, felújítják a pályaudvarokat, európai szabványoknak megfelelő, akadálymentesített peronokat alakítanak ki az utazóközönség számára, a nagyvárosokban pedig új megállókat alakítanak ki, hogy minél több utas számára tegyék elérhetővé a vasúti közlekedést – részletezte a CFR közleménye.

A felújítandó vasútvonal | Fotók: CFR Facebook-oldal

Románia számára 29,2 milliárd eurót különített el az Európai Unió a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolását célzó uniós pénzügyi csomagból. A 14,25 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatás, illetve 14,94 milliárd eurós kedvezményes hitel felhasználását részletező román nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR) tavaly szeptemberben hagyta jóvá az Európai Bizottság.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Kamionstopot hirdettek szerdára az ország kétharmadában a kánikula miatt [FRISSÍTVE]
Tilos a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek közlekedése. Mentesülnek a tilalom alól a személy-, az élő állatokat vagy romlandó termékeket szállító gépjárművek. Arad megyében szombatig marad érvényben a korlátozás.
A választási bizottság elosztotta az európai parlamenti mandátumokat
Az RMDSZ a voksok 6,48 százalékát megszerezve két képviselőt küld Brüsszelbe.
Nagy rohamra kell számítani a határátkelőhelyeken
A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt.