Kinevezte Ferenc pápa Románia és Moldova új apostoli nunciusát

Kuba eddigi nunciusát, Giampiero Gloder érseket nevezte ki pénteken Ferenc pápa Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusává – tudatta a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség. 1992 és 2013 között különböző diplomáciai feladatokat látott el Guatemalában, valamint a Szentszék Államtitkárságán.

Az érsekség honlapján közzétett életrajz szerint Giampiero Gloder 1958. május 15-én született az olaszországi Asiagóban. Filozófiai és teológiai tanulmányait Pádovában végezte, 1983. június 4-én szentelték pappá. 1986 és 1992 között a Pápai Gregoriana Egyetemen tanult, ahol teológiai doktorátust szerzett, majd az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetemen szerzett kánonjogi doktorátust 1990-ben. Időközben a Pápai Egyházi Akadémián diplomáciai képzésben részesült.

1992 és 2013 között különböző diplomáciai feladatokat látott el Guatemalában, valamint a Szentszék Államtitkárságán. 2013. szeptember 21-én Ferenc pápa Teldei címzetes püspökké, valamint a Pápai Egyházi Akadémia elnökévé nevezte ki, és ugyanezen év október 24-én a Szent Péter-bazilikában püspökké szentelte. „Főegyházmegyénk papsága és hívei szeretettel köszöntik az új nunciust, kérve életére és szolgálatára a jó Isten áldását” – zárul a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség közleménye.

Giampiero Gloder előtt – 2020-tól kezdődően – Romániában és a Moldovai Köztársaságban a spanyol Miguel Maury Buendía érsek látta el a Vatikán képviseletét, őt tavaly áprilisban Ferenc pápa Nagy-Britannia apostoli nunciusává nevezte ki.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.
Vasárnaptól Románia és Bulgária is a schengeni övezet része, de a határnyitás csak részleges
A szárazföldi és folyami határokon továbbra is ellenőrzik az utasokat.
Vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul a schengeni csatlakozás
A kormányfő szerint év végéig teljes körűen belép Románia a schengeni övezetbe.
Vasárnaptól nyári időszámítás
Egy órával előre állítjuk az órákat.