Kihirdette az államfő az igazságszolgáltatási törvényeket

2022. november 15.
Kihirdette Klaus Iohannis államelnök az igazságszolgáltatási törvényeket, miután a múlt héten az alkotmánybíróság elutasította az ellenzéki pártoknak és az ombudsmannak a jogszabályok ellen beterjesztett alkotmányossági keresetét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kihirdette az államfő az igazságszolgáltatási törvényeket
Justicia vak | Illusztráció: Pixabay

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve a bírák és ügyészek jogállásáról szóló három törvénytervezetet október közepén szavazta meg a parlament. A voksolást követően az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetői bejelentették, hogy megtámadják az alkotmánybíróságon a három jogszabályt, mert szerintük alkotmányellenesek. Az ombudsman is benyújtott egy keresetet, de ezeket a taláros testület szerdán elutasította, így Iohannis kihirdethette a törvényeket.

Az ellenzéki média Iohannis szemére veti, hogy nem várta meg a Velencei Bizottság véleményezését. Az ellenzéki pártok egyebek között azt nehezményezték, hogy a jogszabályok sértik a bírák és ügyészek függetlenségét, lehetővé teszik, hogy az igazságszolgáltatásban az állásokat érdemtelenül töltsék be, ami összességében gyengíti az igazságszolgáltatási rendszer politikával szembeni függetlenségét.

Ezzel szemben a kormánykoalíciót alkotó pártok szerint a három jogszabály elősegíti az igazságszolgáltatási reformot, és hozzájárulhat ahhoz, hogy az Európai Bizottság lezárja az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, amelynek keretében Brüsszel 2007 óta figyelemmel kíséri Románia és Bulgária igazságszolgáltatási rendszerének működését. Ez Románia schengeni csatlakozása szempontjából is fontos, hiszen egyes tagállamok azért utasították el a két kelet-európai ország felvételét a schengeni övezetbe, mert érvelésük szerint túlságosan elterjedt a korrupció.

A schengeni csatlakozás kérdése most ismét napirendre került, miután Románia immár tíz éve várja, hogy elfogadják a határellenőrzés nélküli övezethez való csatlakozását.

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> „Megtanulni élni” [AUDIO]
Andrási Rafael szavalata a ballagáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Így búcsúztak el a végzősök az iskolától [AUDIO]
Ballagási ünnepség a Csiky Gergely Főgimnázium 100. tanévének végén.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisiratoson is fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétnapos templombúcsú Pécskán
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.