Kihirdette az államfő az igazságszolgáltatási törvényeket

2022. november 15.
Kihirdette Klaus Iohannis államelnök az igazságszolgáltatási törvényeket, miután a múlt héten az alkotmánybíróság elutasította az ellenzéki pártoknak és az ombudsmannak a jogszabályok ellen beterjesztett alkotmányossági keresetét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kihirdette az államfő az igazságszolgáltatási törvényeket
Justicia vak | Illusztráció: Pixabay

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve a bírák és ügyészek jogállásáról szóló három törvénytervezetet október közepén szavazta meg a parlament. A voksolást követően az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetői bejelentették, hogy megtámadják az alkotmánybíróságon a három jogszabályt, mert szerintük alkotmányellenesek. Az ombudsman is benyújtott egy keresetet, de ezeket a taláros testület szerdán elutasította, így Iohannis kihirdethette a törvényeket.

Az ellenzéki média Iohannis szemére veti, hogy nem várta meg a Velencei Bizottság véleményezését. Az ellenzéki pártok egyebek között azt nehezményezték, hogy a jogszabályok sértik a bírák és ügyészek függetlenségét, lehetővé teszik, hogy az igazságszolgáltatásban az állásokat érdemtelenül töltsék be, ami összességében gyengíti az igazságszolgáltatási rendszer politikával szembeni függetlenségét.

Ezzel szemben a kormánykoalíciót alkotó pártok szerint a három jogszabály elősegíti az igazságszolgáltatási reformot, és hozzájárulhat ahhoz, hogy az Európai Bizottság lezárja az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, amelynek keretében Brüsszel 2007 óta figyelemmel kíséri Románia és Bulgária igazságszolgáltatási rendszerének működését. Ez Románia schengeni csatlakozása szempontjából is fontos, hiszen egyes tagállamok azért utasították el a két kelet-európai ország felvételét a schengeni övezetbe, mert érvelésük szerint túlságosan elterjedt a korrupció.

A schengeni csatlakozás kérdése most ismét napirendre került, miután Románia immár tíz éve várja, hogy elfogadják a határellenőrzés nélküli övezethez való csatlakozását.

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 180 éve született Csiky Gergely [AUDIO]
A reverendát cserélte az írói hivatásra a magyar dráma megújítója.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Családi karácsonyváró koncert a Kaláka együttessel.
<em>Hír szerkesztése</em> Hihetetlen, de nem követelhetik többé a hivatalok a csatos irattartót
Hogy boldogulnak majd nélküle?
Hír beküldése
A létesítményeket igénybe vevők kötelesek betartani a pályák használatára vonatkozó szabályokat. A helyi önkormányzatok fennhatósága alá tartozó oktatási intézmények szabadtéri sportpályáira ingyenes a belépés a gyerekeknek és a 18 év feletti középiskolás fiataloknak.
<em>Hír szerkesztése</em> „Szállj közénk szép titok, gyermekarcú Isten”
A Szent Mihály Szekere Vándorszínház karácsonyi előadása.
<em>Hír szerkesztése</em> Felkapcsolták a fényeket a százezer eurós műfenyőn
Nem a Jézuska hozta.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi hangverseny a Kultúrpalotában
A belépés ingyenes.
<em>Hír szerkesztése</em> Rendőrautó keveredett balesetbe
Hivatalosan nem közölték, de valószínűleg elnézte a stoptáblát.
<em>Hír szerkesztése</em> Hollandia támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez
A Bulgáriáét viszont elutasítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Kiütéses vereséget szenvedett az UTA hazai pályán
Esélyt sem hagyott a Sepsi OSK az aradiaknak.