Kibertámadás miatt elérhetetlenné vált több állami intézmény honlapja [FRISSÍTVE]

2022. április 29.
Kibertámadás miatt elérhetetlenné vált a védelmi minisztérium, a kormány és más intézmények honlapja péntek reggel. FRISSÍTÉS: Oroszbarát hacker-csoport vállalta magára az akciót.
<em>Hír szerkesztése</em> Kibertámadás miatt elérhetetlenné vált több állami intézmény honlapja [FRISSÍTVE]
Illusztráció | Fotó: pixabay.com

A DDOS típusú (elosztott szolgáltatásmegtagadással járó) támadások miatt a kormány, a védelmi minisztérium, a határrendészet, az állami vasúttársaság és több pénzintézet honlapját nem lehetett elérni – tájékoztatott a kormány.

A kormány IT-szakértői dolgoznak a hiba elhárításán, a gov.ro oldalt már elérhetővé tették.

Oroszbarát hacker-csoport vállalta magára az akciót

A Killnet hackercsoport vállalta magára a péntek reggeli kibertámadást – közölte az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC). „A mai napon több terheléses támadás érte romániai közintézmények és magánszervezetek honlapjait. A támadók a gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro és otpbank.ro weboldalakat vették célba azzal a szándékkal, hogy több forrásból érkező, hatalmas forgalommal történő terhelés révén elérhetetlenné tegyék ezeket. A támadást a Killnet kiberbűnözői csoport vállalta magára egy Telegram kommunikációs csatornán, és azzal indokolta, hogy a román állam Ukrajnát támogatja az Oroszországgal való katonai konfliktusban” – írta az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC).

Az intézmény nyilvánosságra fogja hozni a támadáshoz köthető IP-címek listáját. „Ismételten hangsúlyozzuk a megfelelő kiberbiztonsági intézkedések szükségességét a weboldalak és a kiberinfrastruktúrák védelme érdekében" – írják. Egy ehhez használható kiberbiztonsági útmutató elérhető az igazgatóság honlapján, itt: https://dnsc.ro/.

2022. március elsején az orosz Killnet hackerei közzétettek egy videót, amelyben azt állítják, hogy feltörték az Anonymous csoport weboldalát, amely kiberháborút hirdetett Oroszország ellen. Az Anonymous csoport február 25-én hirdetett kiberháborút Oroszország ellen Ukrajna lerohanása miatt. Ezt követően a csoport feltörte az orosz állami hírügynökség, valamint több kiadvány honlapját. A csoport a kiadványok weboldalain olyan üzeneteket tett közzé, amelyek Oroszország ukrajnai katonai műveletének befejezésére szólítottak fel. Az üzenetek akkor jelentek meg, amikor valaki megpróbált hozzáférni ezekhez az oldalakhoz.

Az erre reagáló, Killnet által közzétett videóban azt állítják, hogy az internet tele van hamis információkkal, és hogy „ami a világban történik, annak előbb-utóbb meg kellett történnie”, és mindezért az Egyesült Államok, az Európai Unió és a jelenlegi ukrajnai vezetés a felelős. „Ne félj, Oroszország, senki és semmi nem fenyegethet” – üzente a hackercsoport.

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.