Júniustól terveznek nyitást, addig csak kísérleti eseményeket engedélyeznek

2021. április 29.
Az oltáskampány sikerének függvényében június elsejétől tervezi a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások fokozatos feloldását a kormány, addig csak alkalmi jelleggel, vagy kísérleti események szintjén tekintenek el a szabályok betartásától – jelentette ki Florin Cîțu miniszterelnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Júniustól terveznek nyitást, addig csak kísérleti eseményeket engedélyeznek
Szimfonikus rockkoncert az aradi várudvaron. Hol van az már? | Illusztráció: a filharmónia Facebook-oldala

A kormányfő felidézte: június elsejéig legalább ötmillió állampolgár beoltását tűzték ki célul, ennek az átoltottsági szintnek az elérésétől függ a nyitás megkezdése. A kormány augusztusig tervezi elérni a „normális élethez történő visszatérés” feltételéül megszabott, a felnőtt lakosság 70 százalékát közelítő tízmilliós küszöbértéket.

Cîțu reményét fejezte ki, hogy az ortodox húsvét alkalmával, amely idén egybeesik a tengerparti idegenforgalmi szezon – hagyományosan május elsejére időzített – megnyitásával is, az emberek felelősen fognak viselkedni, és fegyelmezetten betartják az egészségügyi korlátozásokat.

Bár a sajtó már hetek óta azt valószínűsítette, hogy az ortodox húsvét hosszú hétvégéjén legalább a tengerparti strandokon feloldják a maszkviselési kötelezettséget, és az üdülőtelepeken a jelenlegi 22 óra helyett később kezdődik majd a kijárási tilalom, a miniszterelnök egyértelművé tette: nem tekintenek el a szabályoktól. Az egyedüli engedmény az, hogy vasárnapra virradó éjszaka a hívek részt vehetnek az ortodox húsvéti szertartásokon, de ezen az éjszakán is kizárólag a templomok – és nem a szórakozóhelyek – lesznek nyitva.

Cîțu nem volt hajlandó semmilyen konkrétumot elárulni a járványügyi korlátozások fokozatos lazítását előkészítő tárcaközi bizottság által mérlegelt nyitási tervekről. Megemlítette: május folyamán lesz egy-két kísérleti esemény, a bukaresti nemzeti színház és az opera is maszkmentes előadást tervez a beoltottak számára, de a valódi nyitás az immunizációs kampánytól függ. „Ha a románok meg akarnak szabadulni a maszktól, oltassák be magukat" – sommázta Florin Cîțu miniszterelnök.

A húszmilliós lakosságból eddig 3 millió 200 ezer ember kapott legalább egy adag,  közülük 1 millió 900 ezer pedig két adag oltást. A járvány harmadik hulláma lecsengőben van, április elseje óta rendre az előző kéthetes mozgóátlagnál kevesebb új fertőzést diagnosztizálnak, az áldozatok száma azonban nem igazán csökkent. A szerdai jelentésben 2240 új fertőzés és 150 haláleset szerepelt.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Egy ezrelék alá esett a fertőzöttségi ráta.
Hír beküldése
A vétlen sofőr húzta a rövidebbet.
Hír beküldése
Minden magyar állampolgár, aki az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, kaphat magyar védettségi igazolványt. Hétfőtől a külföldön élő magyar állampolgárok is regisztrálhatnak a magyarországi oltásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszűnik a kijárási tilalom és a kültéri maszkviselés a nem zsúfolt helyeken
Visszatérhetnek a nézők a lelátókra, és engedélyezik a magánrendezvények szervezését.
<em>Hír szerkesztése</em> Konzuli fogadónap június végén
Átvesznek egyszerűsített honosítási eljárásban kérelmezett dossziékat.
<em>Hír szerkesztése</em> Román nyelven jelentették meg Puskel Péter két könyvét [AUDIO]
Péntek délben mutatják be a köteteket a könyvtárban.
<em>Hír szerkesztése</em> Bundagyanúba keveredett az UTA
Vesztegetés miatt vádat emeltek a klub néhány vezetője ellen.
<em>Hír szerkesztése</em> Oltáskaravánt szerveznek a hétvégén
Három település, kétféle oltóanyag.
<em>Hír szerkesztése</em> Taxisok vesznek részt az oltáskampányban
Hetvenen indultak az autós oltóközpont felé.
<em>Hír szerkesztése</em> Ideiglenes oltópontokat állítanak fel a nagylaki határátkelőknél
A külföldről hazatérőknek nem kell Aradig jönniük.