Hosszú a várakozási idő a határon a magyar informatikai rendszer üzemzavara miatt

Hosszú sorokban állnak a személygépkocsik és kamionok szerdán az Arad megyei román–magyar határátkelőknél, mert a magyar fél informatikai rendszerének több órás üzemzavara miatt akadozott a határátlépés. A forgalom újraindulása után a várakozási idő akár öt órás is lehet.

A román határrendészet honlapja szerint a magyar határrendészet számítógépes rendszere szerdán több órán keresztül nem működött.

Andrei Dincă, az Arad megyei határrendészet szóvivője az Agerpresnek elmondta: nagy a várakozási idő a be- és a kilépő oldalon egyaránt. A nagylaki autópálya-határátkelőnél a személygépkocsival érkezőknek legalább két órát kell várakozniuk a határellenőrzésre a kilépő, és mintegy másfél órát a belépő oldalon annak ellenére, hogy három-három sávot nyitottak meg az autók és a turistabuszok számára. A nagylaki országúti határátkelőnél a várakozási idő 40 perc a kilépő, és 20 perc a belépő oldalon.

Ennél sokkal nagyobb a várakozási idő a nehézgépkocsi-forgalom esetében. Gyulavarsándnál 5 órát kell várakozniuk a Romániából Magyarországra tartó kamionosoknak, a 79A jelzésű országúton néhány kilométer hosszú a tehergépkocsisor. A nagylaki autópálya-határátkelőnél 2 óra, az országútinál másfél óra a várakozási idő a kilépő oldalon, a belépőoldalon pedig 2 óra, illetve 40 perc. Ezzel szemben Gyulavarsándnál a belépő oldalon nincsenek gondok.

A máramarosszigeti területi határrendészet szintén arról tájékoztatott szerda délután, hogy délelőtt fél 10-től mintegy két órán át szünetelt a határellenőrzés a petei és a csanálosi határátkelőknél a magyar fél számítógépes rendszerén végzett karbantartási munkálatok miatt.

Agerpres

A rovatból ajánljuk:

Várják az MCC új évfolyamára a diákokat
Erdély-szerte jelentkezhetnek a negyedikes diákok az MCC Fiatal Tehetség Programjába.
Szerdától jelentős lehűlés és csapadék is várható
A héten 15 fok alatt marad a hőmérséklet.
Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.