Hat nyelven érhető el az Apel 112, többek közt magyarul

2022. március 31.
A Különleges Távközlési Szolgálat (STS) új fordításokkal bővítette a 112-es segélyhívás alkalmazást (Apel 112), amely mostantól román, magyar, angol, francia, német és ukrán nyelven is használható.
<em>Hír szerkesztése</em> Hat nyelven érhető el az Apel 112, többek közt magyarul

Az új funkciók eléréséhez a legújabb verziójára kell frissíteni az okostelefonon vagy táblagépen a Google Play vagy az App Store „áruházban” elérhető alkalmazást – közölte a STS.

A távközlési szolgálat ugyanakkor közbenjárt a mobilszolgáltatóknál annak érdekében, hogy a barangolási (roaming) szolgáltatásról szóló üzenet, amelyet a Romániába való belépéskor kapnak a telefonfelhasználók, tartalmazza azt a tájékoztatást, hogy vészhelyzet esetén hat nyelven lehet használni a 112-es mobilalkalmazást.

A frissítések könnyen használható menüt biztosítanak a románul nem beszélők számára. Ha a telepítéskor az alapértelmezett nyelvtől eltérő nyelvet állítottak be, a menü és a helymeghatározási információk a kiválasztott opciónak megfelelően jelennek meg – tájékoztat a STS.

A hat nyelv egyikének kiválasztásához a következő lépések szükségesek: 1. lépjen a Setări (Beállítások) menübe, és válassza a Limbă (Nyelv) funkciót; 2. válassza ki a nyelvet, amelyen a navigációs információkat meg kívánja jeleníteni. Ezt követően a menü automatikusan alkalmazkodik a beállításhoz.

Az STS emlékeztet, hogy a 112-es segélyhívás alkalmazás lehetővé teszi a segélyhívást kezdeményező készülék helymeghatározási adatainak AML (Advanced Mobile Location) formátumban történő továbbítását a 112-es segélyhívó szolgálat számítógépes rendszerébe. Az alkalmazás csak a segélyhívás ideje alatt használja a mobiltelefon adatkapcsolatát és helymeghatározóját (GPS).

Ugyanakkor a 112-es segélyhívó szolgálat diszpécserei a nemzeti kisebbségi nyelveken és számos világkommunikációs nyelven is fogadják a hívásokat.

Az Apel 112 alkalmazást eddig több mint 600 ezer alkalommal töltötték le. Az alkalmazás ingyenesen elérhető a Google Play vagy az App Store alkalmazásboltból.

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.