Hantz Péter az EP-nél is feljelentette a plagizálókat

A Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) még februárban arra a következtetésre jutott, s ezt nyilvánosságra is hozták, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetőségének több tagja, többek között dr. Leonard Azamfirei rektor is gyaníthatóan plagizált.

„Az Oktatási Minisztériumnak elküldött bejelentésem március 9-én kapta meg a Román Kutatási, Technológiai és Innovációs Etikai Bizottság, mely az Oktatási Minisztérium alá tartozik. Ezen testületnek 90 napon belül nyilvánosságra kellett volna hoznia állásfoglalását. Mivel beadványomra semmilyen választ nem érkezett, és a tetteseket sem vonták felelősségre, az Európai Parlament Petíciós Bizottságához, valamint Geoghean-Quinn tudományért és innovációért felelős európai biztoshoz fordultam" – tájékoztatta az Aradi Híreket is Hantz Péter, a BKB alelnöke.

Ezzel egy időben, a 8/1996-os törvény 141-ik cikkelye alapján (plagizálásra vonatkozó rendelkezés) Hantz feljelentést tett Azamfirei rektor ellen, az 554/2004-es közigazgatási bíráskodásra vonatkozó törvény alapján pedig (válaszadási határidők áthágása) előzetes eljárást indított a román Oktatási Minisztérium ellen. Amennyiben 30 napon belül nem kap választ, szándéka beperelni a román Oktatási Minisztériumot. A BKB a következő hónapokban a nemzetközi sajtót is értesíteni fogja a román hatóságok cinkosságba hajló passzivitásáról.

A rovatból ajánljuk:

Várják az MCC új évfolyamára a diákokat
Erdély-szerte jelentkezhetnek a negyedikes diákok az MCC Fiatal Tehetség Programjába.
Szerdától jelentős lehűlés és csapadék is várható
A héten 15 fok alatt marad a hőmérséklet.
Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.