Felmentették tisztségéből Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert

2021. április 14.
A miniszterelnök kérésére felmentette szerdán Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert Klaus Iohannis államfő, miután a tárca előző napon tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit.
<em>Hír szerkesztése</em> Felmentették tisztségéből Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert
Vlad Voiculescu menesztett egészségügyi miniszter | Fotó: gov.ro

Médiaértesülések szerint az USR–PLUS pártszövetség nem ért egyet jelöltje, Vlad Voiculescu miniszter leváltásával, az intézkedés ezért súlyos válságba sodorhatja a jobbközép kormánykoalíciót, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vesz.

Florin Cîțu kormányfő javaslata szerint a tisztség betöltéséig Dan Barna miniszterelnök-helyettes venné át az egészségügyi tárca irányítását (sajtóhírek szerint ő ezt nem fogadja el, és AdrianWiener aradi orvos-szenátort javasolja a tisztségre).

A nemzeti liberális miniszterelnök közölte: az egészségügyi tárca rendeletét aláíró Andreea Moldovant leváltotta államtitkári tisztségéből.

A hírtelevízióik azt állítják, hogy a rendelet kiadásáról – amelynek alapján akár Bukarestet is vesztegzár alá kellene helyezni a közelgő ortodox húsvét idején – mind a járványügyi operatív törzset (CNSU) is elnöklő Florin Cîțu, mind pedig a CNSU döntéseit a nyilvánosság felé kommunikáló Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár csak a hivatalos közlönyből értesült.

Cîțu: meg kell őrizni az állami intézményekbe vetett bizalmat

Az egészéségügyi miniszter felmentéséről szóló elnöki rendelet közzététele után Cîțu egy rövid sajtónyilatkozatban elmondta: az állami intézményekbe vetett bizalom védelmében döntött úgy, hogy váltásra van szükség a tárca élén. A kormányfő elismerte: a világjárvánnyal több mint egy éve folytatott küzdelem a végletekig próbára teszi az állami – különösen az egészségügyi – intézményrendszert és a gazdaságot is, de éppen ezért elengedhetetlen, hogy a válságban döntéseket hozó intézményrendszer a polgárok bizalmát élvezze.

Cîțu hozzátette: továbbra is hisz a választók döntése alapján létrejött kormánykoalícióban, amelyet a közös elvekért, nem pedig egyes emberekért hoztak létre.

Ez volt Voiculescu rovásán

Voiculescu egészségügyi miniszter döntései és nyilatkozatai már többször okoztak vitát a nagyobbik koalíciós partnerrel, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL). Voiculescu március elején az oltáskampány „érzékeny” – a fegyveres testületekre is kiterjedő – adatainak közlésével keltett médiavihart, és váltotta ki a liberális koalíciós partnerek rosszallását. Az általa közzétett információkból egy tényfeltáró lap kimutatta, hogy Romániában több mint hétezren kaptak soron kívül koronavírus elleni oltást, köztük a nemzetbiztonsági és igazságszolgáltatási intézmények több mint ötszáz alkalmazottja.

Közben a PNL és a párt éléről államfővé választott Iohannis is Voiculescut tette felelőssé azért, hogy a koronavírus-járvány tavaszi, harmadik hulláma felkészületlenül találta az országot, és a Covid-kórházakban folyamatos helyhiány volt az intenzív terápiás osztályokon. Az intenzív terápiás ágyak számával kapcsolatban ráadásul a miniszterelnökkel is ellentmondásba keveredett: Cîțu vasárnap azt mondta, országszerte már csak hat szabad ágy van, Voiculescu viszont folyamatosan arról beszélt, hogy a kórházak jelentései szerint számuk meghaladja a százat.

Közben egymást érik a tragédiák a Covid-kórházakban: hétfőn három beteg meghalt, amikor oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babeș-járványkórház udvarán mobil konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg. Januárban a bukaresti Matei Balș-járványkórházban tűz ütött ki és négy beteg meghalt, tavaly novemberben pedig tíz páciens vesztette életét a moldvai Piatra Neamțon, amikor kigyulladt két intenzív terápiás kórterem.

Voiculescu „bűnlajstromát” tetézi a PNL szerint az is, hogy pénteken botrány lett a Covid-kórházzá nyilvánított, egyébként félig üres Foișor ortopédiai kórház kiürítéséből, mert az épület felszabadítását – a begipszelt, infúzióra kötött páciensek áthelyezését vagy hazaküldését – a járványügyi korlátozások ellen tüntető hangoskodók a csendőrökkel dulakodva próbálták megakadályozni.

A PNL-ben több tisztségviselő is a folyamatosan sajtóbotrányok főszereplőjévé váló Voiculescu leváltását szorgalmazta, de eddig Ludovic Orban PNL-elnök azt mondta: az USR–PLUS-os koalíciós kollégák kizárólagos felelőssége, ha meg akarják tartani tisztségében Voiculescut.

Kelemen: folytatnia kell a koalíciónak a munkát

Kelemen Hunor, az RMDSZ-elnöke szerint folytatnia kell a közös munkát PNL, az USR–PLUS pártszövetségből és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből álló kormánykoalíciónak. Hozzátette, hogy az RMDSZ nem kommentálja a kormányfő lépését, mivel egy miniszter visszahívása a kormányfő kizárólagos alkotmányos joga.

Ma reggel tájékoztatott Florin Cîțu miniszterelnök arról a döntéséről, hogy meneszti Vlad Voiculescu...

Közzétette: Kelemen Hunor – 2021. április 14., szerda

„A döntést elfogadja az RMDSZ, és támogatjuk a koalíciót abban, hogy tovább folytassa a munkát, hiszen közös felelősséget vállaltunk az ország vezetéséért. Sok a tennivaló, mihamarabb új minisztert kell kinevezni az egészségügyi tárca élére, a kormányprogramban meghatározott célkitűzések szerint haladunk tovább" – írta Facebook-oldalán az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor az Agerpres hírügynökségnek elmondta: volt néhány ok, amely a kormányfő ezen döntéséhez vezetett, de nem lát okot arra, hogy más összetételű koalíció alakuljon, mert a koalíció nem egyetlen emberért és nem egyetlen pártért jött létre. A kormány működése a koalíciós egyezményen, a kormányprogramon alapszik, amely az ország számára fontos, nagy célkitűzéseket tartalmaz. Az RMDSZ ezért egy új egészségügyi miniszter kinevezését várja – mutatott rá Kelemen Hunor.

A szerdára meghirdetett bukaresti kormányülést elnapolták.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Egy ezrelék alá esett a fertőzöttségi ráta.
Hír beküldése
A vétlen sofőr húzta a rövidebbet.
Hír beküldése
Minden magyar állampolgár, aki az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, kaphat magyar védettségi igazolványt. Hétfőtől a külföldön élő magyar állampolgárok is regisztrálhatnak a magyarországi oltásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszűnik a kijárási tilalom és a kültéri maszkviselés a nem zsúfolt helyeken
Visszatérhetnek a nézők a lelátókra, és engedélyezik a magánrendezvények szervezését.
<em>Hír szerkesztése</em> Konzuli fogadónap június végén
Átvesznek egyszerűsített honosítási eljárásban kérelmezett dossziékat.
<em>Hír szerkesztése</em> Román nyelven jelentették meg Puskel Péter két könyvét [AUDIO]
Péntek délben mutatják be a köteteket a könyvtárban.
<em>Hír szerkesztése</em> Bundagyanúba keveredett az UTA
Vesztegetés miatt vádat emeltek a klub néhány vezetője ellen.
<em>Hír szerkesztése</em> Oltáskaravánt szerveznek a hétvégén
Három település, kétféle oltóanyag.
<em>Hír szerkesztése</em> Taxisok vesznek részt az oltáskampányban
Hetvenen indultak az autós oltóközpont felé.
<em>Hír szerkesztése</em> Ideiglenes oltópontokat állítanak fel a nagylaki határátkelőknél
A külföldről hazatérőknek nem kell Aradig jönniük.