Ezt kell tudni a vasárnapi választásról

2020. szeptember 27.
Vasárnap reggel 7 órakor megnyitottak a szavazókörök, több mint 18 millió állampolgárt várnak az urnákhoz, hogy megválasszák polgármesterüket, megyei tanácselnöküket, valamint helyi és megyei tanácsosaikat a következő négy évre.
Hír beküldése
Négy szavazólapot kap mindenki | Archív felvétel

A választópolgárok 18 794 szavazókörzetnél adhatják le voksukat.  A szavazóhelyiségek 21 órakor zárnak, ekkor ismertetik az exit poll felmérések eredményeit.

A koronavírus-járvány miatt új szabályok szerint zajlik a szavazás, a választópolgároknak be kell tartaniuk bizonyos óvintézkedéseket a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A helyhatósági választásokon a választások napjáig (szeptember 27-e is beleértendő) a 18. életévüket betöltött román állampolgárok szavazhatnak, akiket nem tiltottak el a szavazástól, illetve nem vonták meg tőlük ezt a jogot jogerős bírói ítélettel; szavazhatnak még azok az uniós állampolgárok is, akiknek Romániába szól a lakhelyük vagy tartózkodási helyük.

Măsuri și acțiuni privind exercitarea dreptului de vot la alegerile locale din anul 2020 - în limba maghiară

Clip video de informare referitor la măsuri și acțiuni privind exercitarea dreptului de vot la alegerile locale din anul 2020, realizat de AEP în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, Romania și Ministerul Sănătăţii - România, în limba maghiară.

Közzétette: Autoritatea Electorală Permanentă – 2020. szeptember 22., kedd

Az önkormányzati választásokon az állampolgárok csak abban a községben vagy városban élhetnek szavazati jogukkal, ahol a lakhelyük vagy állandó tartózkodási helyük van. A választópolgárok csak annál a szavazókörzetnél voksolhatnak, amelyhez lakcímük alapján tartoznak, és amelynek az állandó választói névjegyzékén szerepelnek.

A Központi Választási Iroda (BEC) szerint azok a választópolgárok, akik legkésőbb szeptember 4-ig cseréltek lakcímet, és kérték a választói névjegyzékbe való felvételüket tartózkodási helyük címének alapján, csak annál a szavazókörzetnél voksolhatnak, amelyhez a személyi igazolványukban megjelölt tartózkodási hely címe alapján tartoznak, és pótlistára kerülnek, amennyiben nem igényelték az állandó választói névjegyzékbe való felvételt.

Az állampolgárok a következő, a román állam által kibocsátott, a szavazás napján érvényes személyazonosító okmányok valamelyikének felmutatásával voksolhatnak a vasárnapi választáson: személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, katonai szolgálati igazolvány. Azok a választópolgárok, akiknek a személyi igazolványa március 1. és szeptember 27. között veszítette érvényességét, szintén voksolhatnak ennek felmutatásával.

A vasárnapi helyhatósági választásokon részt vevő polgároknak a választott jelöltnek vagy jelöltlistának megfelelő négyzetre kell nyomniuk a „Votat" feliratú bélyegzőt. A szavazásra jelentkező valamennyi állampolgár négy szavazólapot kap: egyet a polgármesterjelöltekkel, egyet a helyitanácsos-jelöltekkel, egyet a megyeitanácsos-jelöltekkel és egyet a megyei tanácselnökjelöltekkel.

További hírek

Hír beküldése
Tizennyolc év után búcsúzik el az ágyai gyülekezettől.
Hír beküldése
Nagy volt a tét.
<em>Hír szerkesztése</em> A polgármester javasolja a teraszok működésének meghosszabbítását
Év végéig tarthatnak nyitva.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírussal meghalt egy borosjenői és egy aradi egészségügyi dolgozó
További kilenc alkalmazott kapta el a betegséget.
<em>Hír szerkesztése</em> Beiktatták hivatalába Kisiratos polgármesterét [AUDIO]
Korondi-Józsa Erika és a tanács tagjai is letették az esküt.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 30 határsértőt fogtak el [VIDEO]
Autóval és gyalog is próbálkoztak a migránsok.
<em>Hír szerkesztése</em> Letette az esküt Antal Péter pécskai polgármester és a helyi tanács
Az RMDSZ egy helyet veszített, így csak két képviselője van a testületben.
<em>Hír szerkesztése</em> Orban Aradon: fontolgatjuk az éjszakai kijárási tilalmat
A koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedésként a kormány fontolgatja az éjszakai kijárási tilalom bevezetését, de előtte megvárják, milyen eredményt hoznak az eddigi korlátozások – jelentette ki szombaton, aradi látogatásán Ludovic Orban miniszterelnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az aradi és a megyei tanács
Ludovic Orban miniszterelnök helyi autonómiáról és a központosítás lebontásáról beszélt a beiktatáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte első hazai győzelmét az UTA [FRISSÍTVE]
A Chindia Târgoviște volt az áldozat.