Elfogadták a rászorulók energiaszámláinak támogatásáról szóló törvényt

2021. szeptember 8.
A kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztók minimális energiaszükségleteinek biztosításáról fogadott el törvényt kedden a képviselőház.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogadták a rászorulók energiaszámláinak támogatásáról szóló törvényt
Illusztráció | Fotó: Pixabay

A jogszabály alapján a koruk, egészségi állapotuk, elégtelen jövedelmük miatt szociálisan rászorulónak minősülő vagy energetikai szempontból elszigetelt területen élő családok, illetve egyedül élő személyek a lakásuk fűtéséhez használt energiahordozótól, illetve jövedelmüktől függően állami támogatást kaphatnak energiaszámláinak kifizetéséhez.

A védendő (a jogszabályban „veszélyeztetettnek" nevezett) fogyasztók energetikai szempontból hatékonyabb fűtésrendszerek, illetve háztartási gépek beszerzésére is igényelhetnek támogatást.

A törvény a gázfűtéses lakások esetében a havi 250 lejnél, a villanyárammal fűtött lakások esetében az 500 lejnél, a szilárd, vagy folyékony tüzelőanyagú fűtés esetében pedig a 160 lejnél nem nagyobb energiaszámla kifizetését minősíti támogathatónak.

A fűtéstámogatás a védendő fogyasztó nettó jövedelme függvényében arányosan csökken. Az a rászoruló család, ahol az egy főre eső nettó jövedelem nem éri el a 200 lejt – a törvényben meghatározott, később kormányhatározattal aktualizálható energiafogyasztási kereten belül – 100 százalékos fűtéstámogatásra jogosult. A legkisebb, 10 százalékos fűtéstámogatást pedig olyan családok kaphatják meg, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az 1386 lejt.

Raluca Turcan munkaügyi miniszter becslése szerint mintegy félmillió háztartásnak, vagyis több millió embernek nyújt segítséget a védendő fogyasztókról elfogadott törvény. A kétkamarás parlament szenátusa által korábban már megszavazott jogszabályt kedden egyetlen tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el a képviselőház, és – ha az államfő kihirdeti – novembertől lép hatályba.

Romániában az elmúlt egy évben végrehajtott energiaár-liberalizálás nyomán a villamosenergia és a gáz átlagban 21 százalékkal drágult és a gazdasági elemzők szerint ősszel további áremelkedés várható.

MTI

További hírek

Hír beküldése
A feliratkozás határideje október 4., hétfő 17 óra.
<em>Hír szerkesztése</em> GastroPan: a Medvehagyma lett az Év tortája 2021-ben
Szerdán az Év kenyere-díjakat adják át.
<em>Hír szerkesztése</em> Online elérhető az Aradi Magyar Napok programfüzetje
Több mint 10 helyszínen zajlanak majd az események.
<em>Hír szerkesztése</em> Gépek pótolják a munkaerőhiányt a sütőiparban
Megnyílt Aradon a 12. GastroPan szakkiállítás.
Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.