Elfogadták a rászorulók energiaszámláinak támogatásáról szóló törvényt

2021. szeptember 8.
A kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztók minimális energiaszükségleteinek biztosításáról fogadott el törvényt kedden a képviselőház.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogadták a rászorulók energiaszámláinak támogatásáról szóló törvényt
Illusztráció | Fotó: Pixabay

A jogszabály alapján a koruk, egészségi állapotuk, elégtelen jövedelmük miatt szociálisan rászorulónak minősülő vagy energetikai szempontból elszigetelt területen élő családok, illetve egyedül élő személyek a lakásuk fűtéséhez használt energiahordozótól, illetve jövedelmüktől függően állami támogatást kaphatnak energiaszámláinak kifizetéséhez.

A védendő (a jogszabályban „veszélyeztetettnek" nevezett) fogyasztók energetikai szempontból hatékonyabb fűtésrendszerek, illetve háztartási gépek beszerzésére is igényelhetnek támogatást.

A törvény a gázfűtéses lakások esetében a havi 250 lejnél, a villanyárammal fűtött lakások esetében az 500 lejnél, a szilárd, vagy folyékony tüzelőanyagú fűtés esetében pedig a 160 lejnél nem nagyobb energiaszámla kifizetését minősíti támogathatónak.

A fűtéstámogatás a védendő fogyasztó nettó jövedelme függvényében arányosan csökken. Az a rászoruló család, ahol az egy főre eső nettó jövedelem nem éri el a 200 lejt – a törvényben meghatározott, később kormányhatározattal aktualizálható energiafogyasztási kereten belül – 100 százalékos fűtéstámogatásra jogosult. A legkisebb, 10 százalékos fűtéstámogatást pedig olyan családok kaphatják meg, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az 1386 lejt.

Raluca Turcan munkaügyi miniszter becslése szerint mintegy félmillió háztartásnak, vagyis több millió embernek nyújt segítséget a védendő fogyasztókról elfogadott törvény. A kétkamarás parlament szenátusa által korábban már megszavazott jogszabályt kedden egyetlen tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el a képviselőház, és – ha az államfő kihirdeti – novembertől lép hatályba.

Romániában az elmúlt egy évben végrehajtott energiaár-liberalizálás nyomán a villamosenergia és a gáz átlagban 21 százalékkal drágult és a gazdasági elemzők szerint ősszel további áremelkedés várható.

MTI

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.