Egyre többen próbálják kijátszani a karanténszabályokat

2021. december 14.
A nagylaki országúti határátkelőhelyen a forgalommal szemben haladva, a kilépő oldalon akart „besurranni” az országba egy mikrobusz sofőrje, hogy utasai elkerüljék a járványügyi ellenőrzést és a karantént – közölte kedden az aradi határrendészet, amelynek munkatársait nem tudta kijátszani a román gépkocsivezető.
<em>Hír szerkesztése</em> Egyre többen próbálják kijátszani a karanténszabályokat

A beszámoló szerint a csellel hétfőn késő este, tizenegy óra tájban próbálkozott a kisbusz vezetője, de a rendőrök azonnal lefülelték a rossz sávon haladó járművezetőt. A mikrobuszban a sofőrön kívül nyolc Bákó megyei illetőségű utas ült, akik Magyarországról tértek haza, és többségük – a gépkocsivezetőhöz hasonlóan – ne volt beoltva koronavírus ellen, de a betegségből való felépülést igazoló papírt vagy negatív tesztet sem tudott felmutatni.

Mivel járványügyi szempontból kockázatosnak minősülő országból érkeztek (Magyarország jelenleg „piros listásnak” számít), ezek hiányában kötelező módon karanténba kellett volna vonulniuk. Ezt akarták kijátszani azzal, hogy nem a belépő sávon, hanem a kilépő oldalon próbáltak bejutni Romániába, de hamar lekapcsolták őket.

A határrendészet közleménye szerint tiltott határátlépés kísérletének a vádjával indítottak eljárást ellenük, de ezenkívül a közegészségügyi hatóság is kezdeményezni fogja a megbírságolásukat a járványügyi szabályok megsértése miatt.

Torlódást okoznak a határátkelőkön az új karanténintézkedések

Eközben megindultak Románia felé a karácsonyra hazalátogató, külföldön dolgozó román vendégmunkások, az ország határátkelőin pedig a december 10-én újonnan bevezetett karanténintézkedések miatt a szokásosnál hosszabb várakozási időre kell számítani.

Az Adevărul kedden arról cikkezett, hogy a hétvégén már több mint másfél órát kellett várakozni a belépésre a Csengersima–Pete határátkelőnél, annak ellenére, hogy az teljes kapacitással, valamennyi forgalmi sávot megnyitva üzemelt. Már ebben az időszakban is – karácsony előtt két héttel – naponta mintegy százezer utas lépi át a román határokat, a legtöbben Magyarország felől közúton vagy nyugati országokból repülőgéppel érkeznek.

A határrendőrség hétfői közleménye szerint a Nyírábrány–Érmihályfalva határátkelőnél két, Dániából érkező – román rendszámú – autó nyolc utasa hamis magyarországi munkaszerződéseket felmutatva, az ingázókra érvényes mentességre hivatkozva próbálta kijátszani a karanténintézkedést. Ellenük okirat-hamisításért kezdeményeztek bűnvádi eljárást.

A Digi24.ro az ország legforgalmasabb határátkelőjén, a Csanádpalota–Nagylak autópálya-átkelőn készült riportjában arról számolt be, hogy a nyugati országokból az ünnepekre hazatérő románok között sok az oltatlan, egy részüknek pedig fogalmuk sincs arról, hogy Romániába érve karanténba kell vonulniuk. A lap beszámolója szerint vasárnap nyolc óra leforgása alatt 1400 külföldről érkezőt küldtek a karanténba Nagylakon a román hatóságok.

Romániában pénteken lépett hatályba az a kormányhatározat, amely szerint szinte minden külföldről érkező, az országban több mint 24 órát töltő (nem átutazó) utasnak legalább tíznapos karanténba kell vonulnia, ha nem tud felmutatni a teljes beoltottságot vagy a koronavírus-fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolványt. A negatív PCR-teszt tehát már nem biztosít felmentést, mindössze 14-ről 10 napra csökkenti a vesztegzár időtartamát. Az intézkedés csak a járványügyi kockázat szempontjából „zöld” vagy „sárga” zónába sorolt európai uniós tagállamokra nem vonatkozik, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság kevesebb mint 3 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést. Igaz, ennek megfelelően a két legnagyobb – több mint egymilliós – román közösséget befogadó uniós országból érkező utasok friss negatív PCR-teszttel is karanténmentesen léphetnek be Romániába.

AH / MTI

További hírek

Hír beküldése
Kiemelt bérezés. (x)
<em>Hír szerkesztése</em> UTA-vereség a „tavaszi” nyitányon
Immár kilenc forduló óta képtelen nyerni az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bognár Levente átvette a 2021-es Kölcsey-díjat
A Magyar Kultúra Napjának előestéjén kapta meg az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> A népszámlálásról és a választási regisztrációról tájékoztatták az RMDSZ-es tisztségviselőket
Március 14-én kezdődik a cenzus.
<em>Hír szerkesztése</em> Kárpótlást igényelhetnek a hadi- és politikai foglyok gyermekei
Havi juttatásokra és különböző kedvezményekre jogosultak.
<em>Hír szerkesztése</em> Filmvetítés Jávor Pál emlékére a kamaraszínházban
120 éve Aradon született a színészóriás.
Hír beküldése
Ha a Magyarország jelenlegi határain kívül született magyar állampolgárok Amerikába utaznának, vízumot kell igényelniük, még akkor is, ha történetesen évek vagy évtizedek óta Magyarországon élnek. A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi magyar iskolák is készülnek a Magyar Kultúra Napjára [AUDIO]
Vetélkedők és makettpályázat.
<em>Hír szerkesztése</em> A magyarság vállalása mellett foglalt állást a Székely Nemzeti Tanács
SZNT: a román nacionalizmus korábban megpróbálta külön nemzetiségként feltüntetni a székelyeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Az árkompenzáció nélkül kiállított energiaszámlák kijavítására kötelezték a szolgáltatókat
Tizenöt napjuk van rá.