Egy lakcímre legfeljebb tíz személynek szólhat a személyigazolványa

A képviselőház szerdai ülésén döntő fórumként elfogadta a román állampolgárok nyilvántartásáról, lakóhelyéről, tartózkodási helyéről és személyazonosító okmányairól szóló 2005/97-es sürgősségi kormányrendeletet módosító jogszabály-tervezetet, amely kimondja, hogy egy lakcímre legfeljebb tíz személyt lehet személyazonossági igazolvánnyal bejegyezni.

A tervezetet elfogadása mellett 258, ellene hét képviselő voksolt. A személyi igazolványba nem lehet olyan lakcímet bejegyezni, amelyen 10-nél több személyt tartanak nyilván a lakosság-nyilvántartó jegyzékben. Ez a korlátozás nem vonatkozik az ingatlantulajdonos családtagjaira, beleértve az egyenes ági és oldalági rokonságot is, negyedik fokig – olvasható a tervezetben.

A javaslat célja a személyek nyilvántartásával kapcsolatos szolgáltatások és a lakosság-nyilvántartó jegyzékben rögzített adatok minőségének javítása, valamint a román állampolgárok számára a személyazonosító okmányok beszerzésének megkönnyítése. A rendelkezés be nem tartása 75 lej és 150 lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

A tervezet azt is előírja, hogy mihelyt országos szinten teljesülnek a technikai feltételek az elektronikus személyazonossági igazolvány kiállításához, azt lakhelyi körzettől függetlenül kérelmezhetik az állampolgárok.

A tervezet értelmében ugyanakkor azok a személyek, akik különböző okokból a személyi igazolványukban szereplő címtől eltérő címen laknak, a költözést követő 15 napon belül kötelesek lesznek a lakcímváltozást jelenteni a lakosságnyilvántartó irodában, illetve kérniük kell az új lakhelyen az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzést.

A rovatból ajánljuk:

Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.
Vasárnaptól Románia és Bulgária is a schengeni övezet része, de a határnyitás csak részleges
A szárazföldi és folyami határokon továbbra is ellenőrzik az utasokat.
Vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul a schengeni csatlakozás
A kormányfő szerint év végéig teljes körűen belép Románia a schengeni övezetbe.
Vasárnaptól nyári időszámítás
Egy órával előre állítjuk az órákat.