Demeter András maradt a Román Rádió elnöke

Bizalmat szavazott ma a parlament Demeter András Istvánnak, aki két éve a román közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatója. A törvényhozás kedden fogadta el a rádió elmúlt három évét értékelő jelentéseket. Ez azt is jelenti, hogy a rádió jelenlegi vezetősége a helyén marad.

A május eleji kormányváltás következményeként leváltották a közszolgálati televízió vezetőségét. Nem így történt a rádiónál, annak ellenére, hogy Demeter Andrást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelölte az igazgatói posztra 2010-ben, amikor a magyar szervezet még kormányon volt. Demeter mandátuma idején a rádió nyereséggel zárta a 2010-es és a 2011-es évet, a televíziónál viszont jelentős veszteséget könyveltek el.

A keddi szavazáson elsöprő többség voksolt a jelentések elfogadása mellett, mindössze két ellenszavazatot és 18 tartózkodást számoltak össze. Demeter András az MTI-nek elmondta: örömmel tölti el, hogy mind a szakbizottság, mind a parlament plénuma elfogadta a jelentéseket. Legfontosabb feladatának a megkezdett munka folytatását nevezte. Az elnök-vezérigazgató mandátuma négy évre szól.

A román közszolgálati rádió bukaresti, marosvásárhelyi, kolozsvári és temesvári stúdiója sugároz magyar nyelven műsorokat. Az egész napos magyar nyelvű rádióadás tervéről Demeter András elmondta, hogy a marosvásárhelyi és a kolozsvári területi stúdió román és magyar nyelvű adását szétválasztják - jelenleg ugyanazon a frekvencián váltják egymást -, így Marosvásárhelyen és Kolozsváron is lesz egész napos magyar nyelvű adás. Az adások szétválasztásáról szóló döntést a rádió igazgatótanácsa már elfogadta, de a telekommunikációt felügyelő hatóságnak is engedélyeznie kell az ehhez szükséges frekvenciákat.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Várják az MCC új évfolyamára a diákokat
Erdély-szerte jelentkezhetnek a negyedikes diákok az MCC Fiatal Tehetség Programjába.
Szerdától jelentős lehűlés és csapadék is várható
A héten 15 fok alatt marad a hőmérséklet.
Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.