Demeter András maradt a Román Rádió elnöke

2012. június 27.

Bizalmat szavazott ma a parlament Demeter András Istvánnak, aki két éve a román közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatója. A törvényhozás kedden fogadta el a rádió elmúlt három évét értékelő jelentéseket. Ez azt is jelenti, hogy a rádió jelenlegi vezetősége a helyén marad.

A május eleji kormányváltás következményeként leváltották a közszolgálati televízió vezetőségét. Nem így történt a rádiónál, annak ellenére, hogy Demeter Andrást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelölte az igazgatói posztra 2010-ben, amikor a magyar szervezet még kormányon volt. Demeter mandátuma idején a rádió nyereséggel zárta a 2010-es és a 2011-es évet, a televíziónál viszont jelentős veszteséget könyveltek el.

A keddi szavazáson elsöprő többség voksolt a jelentések elfogadása mellett, mindössze két ellenszavazatot és 18 tartózkodást számoltak össze. Demeter András az MTI-nek elmondta: örömmel tölti el, hogy mind a szakbizottság, mind a parlament plénuma elfogadta a jelentéseket. Legfontosabb feladatának a megkezdett munka folytatását nevezte. Az elnök-vezérigazgató mandátuma négy évre szól.

A román közszolgálati rádió bukaresti, marosvásárhelyi, kolozsvári és temesvári stúdiója sugároz magyar nyelven műsorokat. Az egész napos magyar nyelvű rádióadás tervéről Demeter András elmondta, hogy a marosvásárhelyi és a kolozsvári területi stúdió román és magyar nyelvű adását szétválasztják - jelenleg ugyanazon a frekvencián váltják egymást -, így Marosvásárhelyen és Kolozsváron is lesz egész napos magyar nyelvű adás. Az adások szétválasztásáról szóló döntést a rádió igazgatótanácsa már elfogadta, de a telekommunikációt felügyelő hatóságnak is engedélyeznie kell az ehhez szükséges frekvenciákat.

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> „Megtanulni élni” [AUDIO]
Andrási Rafael szavalata a ballagáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Így búcsúztak el a végzősök az iskolától [AUDIO]
Ballagási ünnepség a Csiky Gergely Főgimnázium 100. tanévének végén.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisiratoson is fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétnapos templombúcsú Pécskán
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.