Demeter András maradt a Román Rádió elnöke

2012. június 27.

Bizalmat szavazott ma a parlament Demeter András Istvánnak, aki két éve a román közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatója. A törvényhozás kedden fogadta el a rádió elmúlt három évét értékelő jelentéseket. Ez azt is jelenti, hogy a rádió jelenlegi vezetősége a helyén marad.

A május eleji kormányváltás következményeként leváltották a közszolgálati televízió vezetőségét. Nem így történt a rádiónál, annak ellenére, hogy Demeter Andrást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelölte az igazgatói posztra 2010-ben, amikor a magyar szervezet még kormányon volt. Demeter mandátuma idején a rádió nyereséggel zárta a 2010-es és a 2011-es évet, a televíziónál viszont jelentős veszteséget könyveltek el.

A keddi szavazáson elsöprő többség voksolt a jelentések elfogadása mellett, mindössze két ellenszavazatot és 18 tartózkodást számoltak össze. Demeter András az MTI-nek elmondta: örömmel tölti el, hogy mind a szakbizottság, mind a parlament plénuma elfogadta a jelentéseket. Legfontosabb feladatának a megkezdett munka folytatását nevezte. Az elnök-vezérigazgató mandátuma négy évre szól.

A román közszolgálati rádió bukaresti, marosvásárhelyi, kolozsvári és temesvári stúdiója sugároz magyar nyelven műsorokat. Az egész napos magyar nyelvű rádióadás tervéről Demeter András elmondta, hogy a marosvásárhelyi és a kolozsvári területi stúdió román és magyar nyelvű adását szétválasztják - jelenleg ugyanazon a frekvencián váltják egymást -, így Marosvásárhelyen és Kolozsváron is lesz egész napos magyar nyelvű adás. Az adások szétválasztásáról szóló döntést a rádió igazgatótanácsa már elfogadta, de a telekommunikációt felügyelő hatóságnak is engedélyeznie kell az ehhez szükséges frekvenciákat.

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 180 éve született Csiky Gergely [AUDIO]
A reverendát cserélte az írói hivatásra a magyar dráma megújítója.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Családi karácsonyváró koncert a Kaláka együttessel.
<em>Hír szerkesztése</em> Hihetetlen, de nem követelhetik többé a hivatalok a csatos irattartót
Hogy boldogulnak majd nélküle?
Hír beküldése
A létesítményeket igénybe vevők kötelesek betartani a pályák használatára vonatkozó szabályokat. A helyi önkormányzatok fennhatósága alá tartozó oktatási intézmények szabadtéri sportpályáira ingyenes a belépés a gyerekeknek és a 18 év feletti középiskolás fiataloknak.
<em>Hír szerkesztése</em> „Szállj közénk szép titok, gyermekarcú Isten”
A Szent Mihály Szekere Vándorszínház karácsonyi előadása.
<em>Hír szerkesztése</em> Felkapcsolták a fényeket a százezer eurós műfenyőn
Nem a Jézuska hozta.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi hangverseny a Kultúrpalotában
A belépés ingyenes.
<em>Hír szerkesztése</em> Rendőrautó keveredett balesetbe
Hivatalosan nem közölték, de valószínűleg elnézte a stoptáblát.
<em>Hír szerkesztése</em> Hollandia támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez
A Bulgáriáét viszont elutasítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Kiütéses vereséget szenvedett az UTA hazai pályán
Esélyt sem hagyott a Sepsi OSK az aradiaknak.