Bűnpártolással gyanúsítják Năstase orvosát

2012. június 27.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnpártolással gyanúsította meg ma Şerban Brădişteanu főorvost, a bukaresti Floreasca kórház szívsebészeti klinikájának vezetőjét, aki lőtt sebbel kezeli a letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnököt.

A korrupcióért jogerősen két év szabadságvesztésre ítélt Adrian Năstasét hat nappal az ítélet után sem rabosították. Szerda este óta a Floreasca kórházban fekszik, állapotáról pedig orvosai több ellentmondásos információt tettek közzé, majd a család kérésére hivatkozva hírzárlatot vezettek be. Miután a rendőrség állásfoglalást kért a kórháztól, lehetővé teszi-e a sérült állapota azt, hogy átszállítsák a Rahova börtönkórházba, a politikust kezelő orvosok nem adtak egyenes választ, hanem áthárították ennek eldöntését a törvényszéki orvostani intézetre (IML). Az IML közölte: csak úgy tudják eldönteni, kezelhető-e Năstase a rabkórházban, ha odaviszik az elítéltet az IML székházába. Így ismét a kezelőorvosoknak kell véleményezniük, szállítható-e a sebesült.

A klinikavezető Şerban Brădişteanu főorvost a letartóztatás akadályozásával gyanúsította meg az ügyészség, és berendelte kihallgatásra. Brădişteanu maga is a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora volt, és neki is folyamatban van egy korrupciós ügye a bukaresti törvényszéken. Brădişteanut éppen a börtönkórházak felszerelésénél elkövetett illegális közbeszerzéssel vádolta meg 2007-ben a DNA, amely a főorvoson kívül három rendőrt is bűnpártolással gyanúsít: az elítélt szerdai meghiúsult letartóztatásán részt vevő két rendőr egyikét és két rendőrségi vezetőt.

Meg nem erősített hírforrások szerint az intézkedő rendőr a szerdai letartóztatáskor megengedte Năstasénak, hogy néhány holmiját magához vegye. A vadászengedéllyel rendelkező politikus, akinek húsz lőfegyver volt a lakásában, vélhetően ekkor vette magához a fegyvert, amivel megsebesítette magát. A hírtelevíziók azt is tudni vélik: az esethez kihívott mentő nem ragaszkodott ahhoz, hogy Năstasét a Floreasca sürgősségi kórházba, a PSD-s politikusok által vezetett klinikára szállítsák. Jogilag ekkor már a rendőrnek kellett intézkednie, aki - hacsak nem volt orvosi ellenjavallat - egyenesen a börtönkórházba irányíthatta volna a mentőt.

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> „Megtanulni élni” [AUDIO]
Andrási Rafael szavalata a ballagáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Így búcsúztak el a végzősök az iskolától [AUDIO]
Ballagási ünnepség a Csiky Gergely Főgimnázium 100. tanévének végén.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisiratoson is fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétnapos templombúcsú Pécskán
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.