Bűnpártolással gyanúsítják Năstase orvosát

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnpártolással gyanúsította meg ma Şerban Brădişteanu főorvost, a bukaresti Floreasca kórház szívsebészeti klinikájának vezetőjét, aki lőtt sebbel kezeli a letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnököt.

A korrupcióért jogerősen két év szabadságvesztésre ítélt Adrian Năstasét hat nappal az ítélet után sem rabosították. Szerda este óta a Floreasca kórházban fekszik, állapotáról pedig orvosai több ellentmondásos információt tettek közzé, majd a család kérésére hivatkozva hírzárlatot vezettek be. Miután a rendőrség állásfoglalást kért a kórháztól, lehetővé teszi-e a sérült állapota azt, hogy átszállítsák a Rahova börtönkórházba, a politikust kezelő orvosok nem adtak egyenes választ, hanem áthárították ennek eldöntését a törvényszéki orvostani intézetre (IML). Az IML közölte: csak úgy tudják eldönteni, kezelhető-e Năstase a rabkórházban, ha odaviszik az elítéltet az IML székházába. Így ismét a kezelőorvosoknak kell véleményezniük, szállítható-e a sebesült.

A klinikavezető Şerban Brădişteanu főorvost a letartóztatás akadályozásával gyanúsította meg az ügyészség, és berendelte kihallgatásra. Brădişteanu maga is a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora volt, és neki is folyamatban van egy korrupciós ügye a bukaresti törvényszéken. Brădişteanut éppen a börtönkórházak felszerelésénél elkövetett illegális közbeszerzéssel vádolta meg 2007-ben a DNA, amely a főorvoson kívül három rendőrt is bűnpártolással gyanúsít: az elítélt szerdai meghiúsult letartóztatásán részt vevő két rendőr egyikét és két rendőrségi vezetőt.

Meg nem erősített hírforrások szerint az intézkedő rendőr a szerdai letartóztatáskor megengedte Năstasénak, hogy néhány holmiját magához vegye. A vadászengedéllyel rendelkező politikus, akinek húsz lőfegyver volt a lakásában, vélhetően ekkor vette magához a fegyvert, amivel megsebesítette magát. A hírtelevíziók azt is tudni vélik: az esethez kihívott mentő nem ragaszkodott ahhoz, hogy Năstasét a Floreasca sürgősségi kórházba, a PSD-s politikusok által vezetett klinikára szállítsák. Jogilag ekkor már a rendőrnek kellett intézkednie, aki - hacsak nem volt orvosi ellenjavallat - egyenesen a börtönkórházba irányíthatta volna a mentőt.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Kinevezte Ferenc pápa Románia és Moldova új apostoli nunciusát
Giampiero Gloder 1958. május 15-én született az olaszországi Asiagóban.
Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára
Az árusítást és reklámozást is betiltják a kórházak és iskolák egy kilométeres körzetében.
Hamvazószerdán megkezdődött a nagyböjt
Ekkor az „Isten előtti meghajlás jeleként” lemondunk szokásainkról.
A többség nem támogatja a sorkatonai szolgálat visszaállítását
A vezérkari főnök szerint Oroszország nem fog megállni Ukrajnánál.