Börtönkórházba szállították Năstasét

Rabosították kedden este, és átszállították a Rahova börtön kórházrészlegére a letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnököt, akit múlt szerdai öngyilkossági kísérlete óta a bukaresti Floreasca sürgősségi kórházban ápoltak lőtt sebbel.

Năstasét múlt szerdán ítélte jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre korrupció miatt a román legfelsőbb bíróság, de rabosítását megakadályozta az, hogy letartóztatásakor meglőtte magát. Miután napokig nem lehetett tudni, mi az elítélt státusa a Floreasca kórházban, kedden az ítélet-végrehajtásért felelős bukaresti törvényszék - a rendőrség megkeresésére - határozatban mondta ki, hogy semmilyen akadálya nincs Năstase rabosításának.

Kedden este több rendőr és a Rahova börtön orvosa átvette az elítélt politikust a Floreasca kórháztól, és egy mentőautóval a Rahova börtönbe szállították: ezzel megkezdte a korrupcióért kiszabott kétéves börtönbüntetése letöltését. Kedden délelőtt a Floreasca kórház szívsebészeti klinikájának vezetőjét, Şerban Brădişteanu főorvost a letartóztatás akadályozásával gyanúsította meg a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és bűnvádi eljárást índított ellene. Brădişteanu maga is a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora volt, és neki is folyamatban van egy korrupciós ügye a bukaresti törvényszéken. Éppen a börtönkórházak felszerelésénél elkövetett illegális közbeszerzéssel vádolták meg. A Korrupcióellenes Ügyészség a főorvoson kívül három rendőrt is bűnpártolással gyanúsít: az elítélt szerdai meghiúsult letartóztatásán részt vevő két rendőr egyikét és két rendőrségi vezetőt. Meg nem erősített hírforrások szerint az intézkedő rendőr a szerdai letartóztatáskor megengedte Năstasénak, hogy néhány holmiját magához vegye. A vadászengedéllyel rendelkező politikus, akinek húsz lőfegyver volt lakásában, vélhetően ekkor vette magához a fegyvert, amellyel megsebesítette magát. Egyes sajtóhírek szerint Năstase állapota már akkor lehetővé tette volna, hogy a rendőr a börtönkórházba irányítsa a sérültet szállító mentőautót.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Várják az MCC új évfolyamára a diákokat
Erdély-szerte jelentkezhetnek a negyedikes diákok az MCC Fiatal Tehetség Programjába.
Szerdától jelentős lehűlés és csapadék is várható
A héten 15 fok alatt marad a hőmérséklet.
Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.