Bizalmat szavazott a parlament Nicolae Ciucă nagykoalíciós kormányának

2021. november 25.
Kétharmados többséggel bizalmat szavazott a kétkamarás parlament csütörtöki együttes ülésén a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével megalakult, Nicolae Ciucă (PNL) vezette nagykoalíciós kormánynak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bizalmat szavazott a parlament Nicolae Ciucă nagykoalíciós kormányának
Nicolae Ciucă a parlamentben a bizalmi szavazáson | Fotó: MTI

A Ciucă-kormányt a koalíciós pártok és a nemzeti kisebbségi frakció 318 képviselője szavazta meg. A kabinet parlamenti jóváhagyásához legalább 234 szavazatra volt szükség, az alkotmány módosításához legalább 311 szavazat szükséges. A titkos voksoláson 126 ellenszavazatot regisztráltak.

Nicolae Ciucă parlamenti beszédében rámutatott: kormánya azt a stabilitást, kiszámíthatóságot és fejlődést hivatott szolgálni, amelyre az állampolgárok várnak. A koalíciót alkotó pártok ennek érdekében félretették személyes sérelmeiket, politikai ellentéteiket és arra összpontosítottak, ami összeköti őket.

A miniszterelnök-jelölt nagyszabású állami beruházásokat, infrastruktúra-fejlesztést ígért, a kormánynak ugyanakkor a rászorulók védelmére, a családok támogatására és az egészségügyi rendszer megerősítésére is gondja lesz. A Ciucă-kabinet megtartja az egykulcsos adórendszert és tartózkodik új adónemek bevezetésétől – ígérte.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök azt hangoztatta, hogy a PSD az ország legstabilabb és legfelelősebb pártja, amely az életszínvonal drasztikus csökkenése, a „teljes összeomlás” láttán úgy döntött, hogy nem elég a partvonalról bírálni az eredménytelen jobboldali kormányzást, hanem szerepet kell vállalnia az ország stabilizálásában.

Az RMDSZ nevében felszólaló Turos Lóránd szenátusi frakcióvezető rámutatott: a nagykoalíció nem ideológiai alapon jött létre, hanem az egyedüli stabilitást ígérő megoldásként. A kormánypártok az ország legsürgősebb gondjaira valamint hosszú távú fejlesztésére akarnak közös megoldást. A frakcióvezető kifejezte reményét, hogy sikerül az ehhez szükséges kölcsönös tisztelet és bizalom légkörét megteremteni a kormányzati partnerek között.

A korábbi jobbközép kormányból kilépett és immár ellenzékben politizáló Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nevében Dan Barna alelnök gratulált Ciolacunak, amiért sikerült a kormány éléről elmozdítania a PNL-t, és „betennie a PSD mellényzsebébe”. Úgy értékelte, a PNL feladta elveit, választóinak tett ígéretét, a PNL és a PSD összefogásával a Ion Iliescu volt államfő által alapított egykori Nemzeti Megmentési Front (FSN) született újjá, a választói felhatalmazás nélküli összefogásnak pedig Klaus Iohannis államfő a „keresztapja”.

George Simion, a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke Florin Cîțu ügyvivő kormányfő, PNL-elnök távollétén gúnyolódott, azt feltételezve, hogy szégyelli magát, és az államfőnél keresett menedéket. Az elnök felfüggesztését kezdeményező AUR soraiba várja a „valódi” nemzeti liberálisokat, hogy együtt harcoljanak az „elnöki diktatúra” ellen.

A miniszterelnökké „előléptetett” Nicolae Ciucă 54 éves tartalékos tábornagy, az iraki és afganisztáni hadszíntereket megjárt veterán, Románia volt vezérkari főnöke (2015–2019). Először pártonkívüliként kapott védelmi miniszteri megbízást a 2019 novemberében alakult, Ludovic Orban vezette kisebbségi PNL-kormányban, majd a tavalyi választásokon a PNL jelöltlistáján jutott be a bukaresti szenátusba.

A Klaus Iohannis államfő bizalmát élvező Ciucă tavaly decemberben, Orban lemondását követően két hétig ügyvivőként vezette a bukaresti liberális kormányt, majd a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult, Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormányban ismét védelmi miniszterként tevékenykedett.

A csütörtöki szavazás csaknem három hónapig tartó politikai válság végére tesz pontot. Romániában utoljára a 2012-es parlamenti választások után volt kétharmados parlamenti támogatással rendelkező – alkotmánymódosításra is képes – nagykoalíció, amely azonban alig több mint egy év után, a 2014-es választási évben a PNL kilépésével felbomlott.

A 2024-es év végi parlamenti választásokig érvényes koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget, Ciucă tehát másfél év múlva, 2023 májusában átadja helyét a PSD miniszterelnök-jelöltjének.

A kabinetben Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tárcanélküli, Sorin Grindeanu, a PSD elnökhelyettese pedig a közlekedési tárca vezetésével is megbízott miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be. A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD-nek 9, a PNL-nek 8, az RMDSZ-nek pedig – a kormányfőhelyettesen kívül – 3 minisztere lesz a Ciucă-kabinetben.

Az új román kormány csütörtökön lép hivatalba, miután a kabinet tagjai leteszik a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.

A kormány összetétele az alábbi:

 • Nicolae Ciucă – miniszterelnök
 • Sorin Grindeanu – miniszterelnök-helyettes, szállításügyi és infrastruktúráért felelős miniszter
 • Kelemen Hunor – miniszterelnök-helyettes
 • Cseke Attila – fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter
 • Adrian Câciu – pénzügyminiszter
 • Dan Vîlceanu – beruházásokért és európai alapokért felelős miniszter
 • Florin Spătaru – gazdasági miniszter
 • Constantin-Daniel Cadariu – vállalkozásokért és idegenforgalomért felelős miniszter
 • Virgil Popescu – energiaügyi miniszter
 • Adrian Chesnoiu – mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter
 • Alexandru Rafila – egészségügyi miniszter
 • Tánczos Barna – környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodásért felelős miniszter
 • Sorin Cîmpeanu – oktatási miniszter
 • Marius Budăi – munkaügyi és társadalomvédelmi miniszter
 • Gabriela Firea – család-, ifjúságügyért és esélyegyenlőségért felelős miniszter
 • Lucian Romaşcanu – kulturális miniszter
 • Florin Roman – kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter
 • Novák Eduárd Károly – sportminiszter
 • Cătălin Predoiu – igazságügyi miniszter
 • Lucian Bode – belügyminiszter
 • Vasile Dîncu – védelmi miniszter
 • Bogdan Aurescu – külügyminiszter

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> „Megtanulni élni” [AUDIO]
Andrási Rafael szavalata a ballagáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Így búcsúztak el a végzősök az iskolától [AUDIO]
Ballagási ünnepség a Csiky Gergely Főgimnázium 100. tanévének végén.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisiratoson is fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétnapos templombúcsú Pécskán
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.