Mégsem kell lakhelyelhagyási nyilatkozat a testmozgáshoz és kutyasétáltatáshoz

2020. március 25.
A lakhelyük környékén kutyasétáltatás vagy egyéni sportolás, mozgás céljából a szabadba személyeknek nem szükséges saját felelősségre kiállított nyilatkozatot magukkal vinniük, mivel az igazoltatást végző rendőr ellenőrizni tudja a lakhely címét a személyi igazolványból – pontosított a kedd este kiadott katonai rendelettel kapcsolatban Marcel Vela belügyminiszter.
<em>Hír szerkesztése</em> Mégsem kell lakhelyelhagyási nyilatkozat a testmozgáshoz és kutyasétáltatáshoz
Nem szabad eltávolodni túl messzire otthonunktól | Fotó: familist.ro

A Digi 24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában a belügyminiszter elmagyarázta: a munkába, munkahelyre igyekvő személynek szüksége van egy saját felelősségre megírt nyilatkozatra vagy a munkáltató által kiadott igazolásra, amelyre nem szükséges feltétlenül pecsét.

„A rendeletben nagyon világosan írja: vagy igazolás, vagy saját nyilatkozat, vagyis nem kell mindkettő. Nem kell lepecsételni, be lehet mutatni mobiltelefonon is, pont úgy, mint a repülőjegyet a repülőtéren. Nem muszáj papírokat vinnie magával” – hangsúlyozta Vela. Hozzátette, a rendelkezéseknek nem az a céljuk, hogy feszültséget keltsenek a lakosság körében, hanem pont az emberek érdekében hozták meg azokat.

„Az állampolgároknak együtt kell működniük, mindenkinek tudatosítania kell magában, hogy ez az ő érdekében történik. Nem az állam, a kormány érdekében hoztuk meg ezeket a megszorító intézkedéseket. Minden, amit teszünk, a lakosság támogatására szolgál és a lakosságnak tudatosítania kell, hogy mi azért vagyunk itt, hogy őket segítsük” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy következnek-e még ennél – a kijárási tilalomnál – is drasztikusabb intézkedések a koronavírus-járvány ellen védekezésként, a miniszter azt válaszolta, hogy betartották a fokozatosságot, miután az országos katasztrófavédelmi bizottságban elemeztek minden lehetséges forgatókönyvet azokkal kapcsolatban, illetve azt, hogy milyen következményekkel járhatnak.

„Fokozatosan akarjuk bevezetni ezeket, csak, ha feltétlenül szükségesek. Ha az emberek betartották volna a 2-es számú katonai rendelet előírásait, talán nem került volna sor a 3-as számú rendeletre, azonban az emberek tréfának vették a javaslatokat, a közösségi oldalakon is megjelentek viccek ezekkel” – indokolta.

A kedd este kiadott 3. számú katonai rendeletben és a lakhelyelhagyási nyilatkozatban ettől függetlenül benne van, hogy házkörnyéki testmozgás vagy kisállat sétáltatása céljából hagyja el az illető az otthonát.

Agerpres

További hírek

Hír beküldése
Elrettentő erő a karantén kilátásba helyezése.
Hír beküldése
Ő a járvány 21. halálos áldozata a megyében.
Hír beküldése
Magánszemélyek és cégek egyaránt felfüggeszthetik a hiteleiket.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyógyultnak nyilvánítottak hét koronavírus-fertőzöttet
Végre, jó hírek Aradon!
<em>Hír szerkesztése</em> Maszkok készítésével és bevásárlással segít a Máltai Szeretetszolgálat [AUDIO]
A húsvéti ajándékcsomagokat egy későbbi időpontban adják át a rászorulóknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Szép időnk lesz húsvétkor
A hétvégén 20-24 Celsius-fok is előfordulhat.
<em>Hír szerkesztése</em> Határon átnyúló segítség: Hódmezővásárhely 1500 maszkot küldött Aradnak
Az egészségügyi dolgozók és a rendőrök kapják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Támogatókat vár az RMDSZ a segítségnyújtáshoz
Rászorulóknak gyűjtenek.
<em>Hír szerkesztése</em> A szükségállapot idején meghosszabbítják a lejáró gyereknevelési támogatást
Jár a pénz!
<em>Hír szerkesztése</em> Egyszerre nyolc aradi koronavírusos halálesetet jelentettek be
Végtelenül szomorú helyzet.