Băsescu: a kormánytöbbség vessen véget "az állam intézményei elleni cselekményeknek!"

2012. július 9.

Traian Băsescu államfő ma felszólította az új román kormánytöbbség vezető politikusait, hogy azonnal vessenek véget "az állami intézmények elleni cselekményeknek". Az elnök konkrétan az alkotmánybíróságot, a szenátust, a képviselőházat és az ombudsman intézményét érintő lépéseket nevesítette. Úgy értékelte: a kormány és a parlamenti többség cselekedetei súlyosan sértik az Európai Unió alapértékeit, és az 1990-es júniusi bányászjárás által előidézett állapotokhoz hasonló nehéz helyzetbe sodorták Romániát.

Az elnök név szerint felsorolta Victor Ponta miniszterelnököt, Crin Antonescut, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) társelnökét, Daniel Constantint, az USL-ben részt vevő Konzervatív Párt elnökét, Gabriel Opreat, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnökét, valamint Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, azt állítva: a pártvezérek végső célja az, hogy az igazságszolgáltatást befolyásuk alá vonják. Băsescu úgy értékeli, hogy ennek a folyamatnak csak egyik, de nem végső állomása az államfő tisztségből tervezett felfüggesztése.

"Meg kell érteniük: elérkezett az idő, amikor a politikusoknak ugyanúgy kell felelniük az igazságszolgáltatás előtt, mint bárki másnak ebben az országban" - mondta Băsescu.

Ma az USL-többség leváltotta a szenátus ellenzéki elnökét, Vasile Blagát, és Crin Antonescut, a Nemzeti Liberális Párt elnökét választotta házelnökké. Az új kormánytöbbség az ombudsmant is lecserélte, továbbá saját jelöltjeit választotta meg a közszolgálati rádió és televízió elnöki tisztségébe.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Öt intenzív ellátást igénylő pácienst vesz át a szegedi kórház.
Hír beküldése
Postán, telefonon és e-mailben tartják a kapcsolatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Piros-fehér tömegközlekedési eszközöket rendeltek
Olyan modernek leszünk, hogy csak na!
<em>Hír szerkesztése</em> Több tucat migránst kaptak el az utóbbi 24 órában
Erősödik a nyomás a határon.
A koronavírus-járvány közbeszólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Két hétig online oktatásra térnek át a Csiky-ben [AUDIO]
Az elemi és a végzős osztályok kivételt jelentenek.
Honosítási ügyintézés.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisbusz és személygépkocsi ütközött össze kora reggel [FRISSÍTVE]
Öt személyt szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Ajtóstól rontott a házba [FRISSÍTVE]
Egy rendszámtábla nélküli, balesetezett személygépkocsival ébredtek a házuk udvarán.
Hír beküldése
Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.