Băsescu: a kormánytöbbség vessen véget "az állam intézményei elleni cselekményeknek!"

Traian Băsescu államfő ma felszólította az új román kormánytöbbség vezető politikusait, hogy azonnal vessenek véget "az állami intézmények elleni cselekményeknek". Az elnök konkrétan az alkotmánybíróságot, a szenátust, a képviselőházat és az ombudsman intézményét érintő lépéseket nevesítette. Úgy értékelte: a kormány és a parlamenti többség cselekedetei súlyosan sértik az Európai Unió alapértékeit, és az 1990-es júniusi bányászjárás által előidézett állapotokhoz hasonló nehéz helyzetbe sodorták Romániát.

Az elnök név szerint felsorolta Victor Ponta miniszterelnököt, Crin Antonescut, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) társelnökét, Daniel Constantint, az USL-ben részt vevő Konzervatív Párt elnökét, Gabriel Opreat, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnökét, valamint Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, azt állítva: a pártvezérek végső célja az, hogy az igazságszolgáltatást befolyásuk alá vonják. Băsescu úgy értékeli, hogy ennek a folyamatnak csak egyik, de nem végső állomása az államfő tisztségből tervezett felfüggesztése.

"Meg kell érteniük: elérkezett az idő, amikor a politikusoknak ugyanúgy kell felelniük az igazságszolgáltatás előtt, mint bárki másnak ebben az országban" - mondta Băsescu.

Ma az USL-többség leváltotta a szenátus ellenzéki elnökét, Vasile Blagát, és Crin Antonescut, a Nemzeti Liberális Párt elnökét választotta házelnökké. Az új kormánytöbbség az ombudsmant is lecserélte, továbbá saját jelöltjeit választotta meg a közszolgálati rádió és televízió elnöki tisztségébe.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.
Vasárnaptól Románia és Bulgária is a schengeni övezet része, de a határnyitás csak részleges
A szárazföldi és folyami határokon továbbra is ellenőrzik az utasokat.
Vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul a schengeni csatlakozás
A kormányfő szerint év végéig teljes körűen belép Románia a schengeni övezetbe.
Vasárnaptól nyári időszámítás
Egy órával előre állítjuk az órákat.