Bármilyen oltást elfogadnak a román hatóságok a határon

2021. október 29.
Azonnali hatállyal és általánosan feloldották a karanténkötelezettséget azok számára, akik Romániába érkeznek külföldről, és be vannak oltva koronavírus ellen, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak – idézte pénteken késő este Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter nyilatkozatát az RMDSZ hírlevele.
<em>Hír szerkesztése</em> Bármilyen oltást elfogadnak a román hatóságok a határon
Hazatérő vendégmunkások a nagylaki határátkelőhelyen | Archív felvétel

Ez azokat érinti különösképpen, akik Magyarországon kapták meg a vakcinát, és nem az Európai Unió által elfogadott négy oltás valamelyikét, hanem például a Magyarországon használt Szputnyikot és Sinopharmot vették fel – ők is karanténmentesen léphetik át a román határt.

Cseke Attila elmondta: amennyiben valakinek az illető ország egészségügyi hatósága által kibocsátott papíralapú vagy digitális oltási igazolványa van az illető ország nyelvén és angolul, függetlenül attól, hogy milyen veszélyességi besorolású országból érkezik, karanténkötelezettség nélkül léphet be Romániába.

Az új rendelkezés a meglévő határátkelések járványügyi feltételeit érintő szabályozáson pontosít, amely a beoltott személyek számára nem írt elő karanténkötelezettséget. „A rendelkezés alapelve, hogy a beoltott személyek számára karanténmentes legyen a határátkelés, procedurálisan javítottuk a szabályozást, egyértelműsítettük, hogy minden, az illető ország által elfogadott oltóanyag esetén érvényes” – hangsúlyozta a miniszter.

Az új rendelkezés pénteken írta alá az RMDSZ-es ügyvivő egészségügyi miniszter és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője, Raed Arafat.

A román Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) pénteken frissítette a kockázatosnak minősített országok listáját, és a vasárnaptól érvénybe lépő lajstromon Magyarország más sárga zónában szerepel (Románia pirosban). A magyar hatóságok közben nyomatékosították, hogy a Romániából Magyarországra utazók számára semmilyen korlátozás nincs a határon.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Újabb bukta hazai pályán
Az UTA négy meccs óta képtelen gólt szerezni.
Hír beküldése
Nem mindennapi látvány.
Hír beküldése
Pitești-re viszik Karnyónét.
<em>Hír szerkesztése</em> Belehalt sérüléseibe az elgázolt biciklis
Egy 64 éves kisjenői asszony az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE – Kiégett egy autó a világosi úton [VIDEO]
A sofőr és utasa idejében kimenekült a járműből.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is közös adventi gyertyagyújtást tartanak Pécskán
Mind a négy vasárnapon más és más személy gyújtja meg a gyertyákat.
<em>Hír szerkesztése</em> December 4-től január 10-ig tart a karácsonyi vásár
Három helyszínen zajlik majd a központban a rendezvény.
<em>Hír szerkesztése</em> Megnőtt a várakozási idő az autópálya-határátkelőhelyen
Új rendszert állítanak üzembe a magyar hatóságok, és sokan külföldön töltenék a hosszú hétvégét.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi koszorúkészítést tartottak a ségai plébánián
Vasárnap kezdetét veszi az egyházi év egyik legszebb időszaka.
<em>Hír szerkesztése</em> Enyhítés: tarthatók fesztiválok, korlátozott számban meccsre is járhatunk [FRISSÍTVE]
Előre kell hozni az esti bajnoki mérkőzések kezdését, mert csak 5 és 21 óra között tarthatók sportrendezvények. A stadionokban vagy a szabadtéri kulturális rendezvényeken csak a befogadóképesség 30 százalékát foglalhatják el. Közönség részvételével tarthatók meg a december elsejei katonai parádék.