Az elektromos cigaretták kiskorúaknak való árusítása után a reklámozásukat is betiltották

Megszavazta a parlament alsóháza azt a törvénykezdeményezést, amely az elektromos cigaretták reklámozásának betiltását célozza. Az elektromos cigaretták mellett a különböző vape-k és nikotinpárnák (pouch) népszerűsítése is tilos lesz.

A jogszabály kiegészíti azt az idén februárban elfogadott tervezetet, amely betiltotta az elektromos cigaretták kiskorúaknak való forgalmazását, az oktatási intézményekben bármilyen típusú cigaretták használatát, valamint az online vásárlást és az önkiszolgáló automatákban való eladást is.

A kedden megszavazott törvénytervezet az elektromos cigaretták teljeskörű kereskedelmi reklámozását tiltja be. Elsődleges célja a gyerekek biztonsága és egészsége, ezért olyan jogalkotási intézkedésekre van szükség ezen a területen, amelyek korlátozzák az egészségre káros termékekhez való hozzáférést és minél kevesebb felületen teszik lehetővé ezekkel a termékekkel való találkozást – foglalta össze hírlevelében az RMDSZ sajtószolgálata.

A jogszabály szerint tilos az elektromos cigaretták reklámozása televíziókban és rádiókban, oktatási és egészségügyi intézményekben, valamint azok 200 méteres körzetében, kiskorúaknak szánt folyóiratokban és kiadványokban, mozikban és előadótermekben. Ezáltal tilos lesz az elektronikus cigaretták, a vape-k és a fűtött dohánytermékek reklámozásának minden formája. 

Abban az esetben, ha a kereskedelmi egység nem tartja be a szabályozást, akár 50 ezer lejes büntetésre is számíthat. A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép hatályba.

A rovatból ajánljuk:

Országszerte többen meghaltak az ötödik napja tartó rendkívüli hőség miatt
A legfiatalabb áldozat 32, a legidősebb 74 éves volt.
Hét különböző ösztöndíjban részesülhetnek ősztől az általános és középiskolások
A legalacsonyabb összegű támogatás 300, a legmagasabb 3700 lej havonta.
Vörös riasztást adtak ki a hétvégére a kánikula miatt
A hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között alakulnak.