Tóték Aradon

Örkény István Tóték című darabja általában könnyű sikert ígér. Remekül kifundált alapszituáció, könnyen robbanó humorbombák, bárhol adják elő, biztos közönségtapsra számíthat.
De pont ezért, a Tóték színpadra állítása rém keserves feladat. Mert nem elég százkilóra gyártani a kartondobozokat a színpadon, meg kell fogalmazni az üzenetet, amelyet annak idején Örkény István megtett. Teljesen más politikai-társadalmi környezetben. Aki 2012-ben Tótékat akar a nagyérdemű elé állítani, már nem számíthat arra, hogy a szövegbe rejtett politikai hozzáállás, szóbugyorba csomagolt örkényi vélemény pont úgy hat, mint 1967 után, amikor bemutathatták a darabot, miután a „Nászutasok a légypapíron” kötetben megjelenhetett. Örkény aztán drámává gyúrta a kisregényt és 1969-ben elnyerte Párizsban a Fekete Humor Nagydíjat, de ez már másik kérdés, ebben a sikerben már túlburjánzik a politika is.
Visszatérve a darabra, az Aradi Kamaraszínház vállalkozása, hogy a Tótékat kartondoboz-mentes rendezésben, tucatnyi sziporkázó rendezői-színészi ötlettel itt most kiviszi a közönség elé, tényleg biztos sikernek látszik, még akkor is, ha Örkény soktucatnyi buktatót rejtett a szövegbe. És csak suttogva jegyzem meg, várhatóan a Tóték lesz az Aradi Kamaraszínház eddig legnagyobb dobbantása.
A főpróbán, amelyre az Aradi Híreket is meghívták aztán kiderült, hogy Balog József rendező százméteres gátfutókat megszégyenítő lazasággal ugrotta át az akadályokat. Hál’istennek nincs a színpadon két tonna karton, a dobozgyártást kiválóan legallyazta, nem árulom el miként, tessék majd megnézni. Harsányi Attila, az Őrnagy szerepében egyenruha nélkül is csuklóból süti a családra autoritását, Tót (Geltz Péter) kellően alázatos és amikor kell, határozott, Mariska (Bacskó Tünde) valamint Ágika (Éder Enikő) pedig profi módon hozza a szerepét, ezt fölösleges szétcincálni. Az Őrnagy egyenruhamentes megjelenését ellensúlyozandó, a rendező Gyuri postás (Lung László Zsolt) karakterét is teljesen egyedi módon illesztette a darabba, ezt sem akarom most a bemutató előtt kivesézni, a lényeg, hogy szerepmegoldás rátesz még két csillagot a darabra.
Minden egyéb kiváló rendezői-színészi megoldásról csak az aradi bemutató után írok, kövessék figyelemmel az Aradi Híreket, mert az Aradi Kamaraszínház 2012-2013-as évadjáról kizárólag nálunk olvashatnak, kaphatnak naprakész információt.

                                                                                                                                       Irházi János

 

 

 

A rovatból ajánljuk:

Nyolc nap, tizenhat előadás – Magyarországon turnézik a kamaraszínház
Július 17–24. között a Déryné-program keretében játszik a társulat.
Battonyai művésztábor résztvevői szórakoztatják az aradiakat
Verssel, prózával, gitárral, hegedűvel, dallal és tánccal.
Kulturális különlegesség az aradi Zongora Háza [AUDIO]
Jacques Faix zongoraépítő és amatőr fényképész egykori műhelye és lakása.
Több mint tízezer látogatott vonzott két időszakos kiállítás a múzeumban
Nyáron keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható a közgyűjtemény.