Kulturális különlegesség az aradi Zongora Háza [AUDIO]

A Zongora Háza | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A Zongora Háza | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Jacques Faix néhai aradi zongoraépítő és amatőr fényképész egykori házát a jelenlegi tulajdonosok felújították, és egy a 20. század eleji szalonok hangulatát idéző művelődési központot hoztak létre benne.

A közelmúltban az Aradi Fotó Klub több tucat eredeti Faix-képet adott megőrzésre a ház gazdájának, ugyanis Faix alapította a mai fotóklub elődjét, amire az utódok felettébb büszkék. A magán kezdeményezés jó fogadtatásra talált a helytörténetre és kultúrára fogékonyak körében, az elmúlt két és fél évben több kiállítást, könyvbemutatót és kamaratermi hangversenyt tartottak már az egykori Faix-féle zongorateremben, amit ma Zongora Házának neveznek.

Egy Máriaradnán készült Jacques Faix-fotó | Forrás: Mircea Octavian Boran

2021-ben kezdte meg működését az aradi belvárosban a Zongora Háza egy igényesen restaurált polgári házban. Kezdetben kézműves kenyeret és minőségi borokat árultak a bemutatóüzletté alakított egyik helyiségben, ugyanis a tulajdonos, a magyar felmenőkkel rendelkező Mihai Săcui sommelier, s egy bor- és gasztro-kulturális központot kívánt kialakítani az ingatlanban, amiről az adásvételi szerződés megkötése után tudta meg, hogy igazi hely- és kultúrtörténeti kincs.

Jacques Faix-ről az aradiak többsége sem (vagy alig) hallott. Ujj János nyugalmazott történelemtanár és újságíró, aradi helytörténész elmondása szerint a család francia eredetű, az édesapja Bohémián, a történelmi Csehországon keresztül jutott el Aradra, ahol feleségül vette egy asztalosmester lányát, és ebből a frigyből született Jacques Faix.

Pataky Lehel Zsolt a Temesvári Rádió Magyar adása számára készített riportot a Zongora Házáról és Jacques Faix szellemi örökségéről. Hallgassa meg:

 

Tavaly áprilisban volt a bukaresti Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ szervezésében Liszt Ferenc 1846–1847-es bánsági, erdélyi, havasalföldi és moldvai koncertkörútját idézték fel korabeli plakátok kiállításával és Liszt-művek előadásával. Azon az estén Antal Anna Andrea, a kolozsvári zeneakadémia akkori negyedéves hallgatója szólaltatta meg a Jaques Faix által készített eredeti zongorát, amely a ház büszkesége.

A rovatból ajánljuk:

Nyolc nap, tizenhat előadás – Magyarországon turnézik a kamaraszínház
Július 17–24. között a Déryné-program keretében játszik a társulat.
Battonyai művésztábor résztvevői szórakoztatják az aradiakat
Verssel, prózával, gitárral, hegedűvel, dallal és tánccal.
Több mint tízezer látogatott vonzott két időszakos kiállítás a múzeumban
Nyáron keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható a közgyűjtemény.
Szegedi képzőművész kiállítása az Alfa Galériában
Molnár Sándor tárlata június végéig látható.