Kiállították a Krisztus temetése című triptichont [AUDIO, VIDEO]

Művészettörténeti pillanat helyszíne volt péntek délben az Arad Megyei Múzeum felső emeleti, felújított kiállítóterme: több mint hatvan év szünet után ismét állandó kiállításra került Feszty Árpád monumentális hármasképe, a Krisztus temetése című triptichon.

Hatéves munka eredményeként, a festmény és a kiállító terem restaurálása után ismét közszemlére tették a 15 méter hosszú és 4 méter magas, három darabból álló vallásos tematikájú festményt, több tucat magyar műkinccsel együtt.

Péntek délben a meghívottak és a sajtó jelenlétében nyitották meg a képkiállítást, a zenei aláfestést annak a zongorának a megszólaltatása jelentette, amelyen Liszt Ferenc játszott az 1845-ös aradi hangversenyei alkalmával.

Gratulált az eseményhez a jelenlévő Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi parlament elnöke, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a román kormány miniszterelnök-helyettese pedig meghatottságának adott hangot. 

Ezt csütörtök este művészettörténeti konferencia előzte meg Feszty Árpád munkásságáról és a Krisztus temetése történetéről.

A nagyközönség szombat este, a múzeumok éjszakája program keretében láthatja először a triptichont magyar és román nyelvű tárlatvezetéssel, a jövő héttől pedig a múzeum rendes látogatási programja alatt tekinthető meg.

Pataky Lehel Zsolt rádióösszeállítása a pénteki és csütörtöki eseményeken készült a Temesvári Ráadió Magyar adása számára. Hallgassa meg (a lejátszó gombra kattintva indul el):

A rovatból ajánljuk:

A Művész-moziban vetítik az anyák megmentőjéről szóló filmet [FRISSÍTVE]
A nagy érdeklődésre való tekintettel még egyszer lejátsszák a Semmelweis Ignácról szóló alkotást.
„Nincs két egyforma műemléképület Aradon, mindegyik a kedvencem” [AUDIO]
Kurunczi Ferenc több mint 15 éve fotózza az épített örökséget.
Bérletrendszert vezet be az Arad Megyei Múzeum
Aradon és a megyében valamennyi közgyűjtemény látogatható vele.
Ünnepi hangolódás a Cimbalibanddel
A Fonogram-díjas együttes igazi adventi hangulatot teremtett. 
Hamlet újragondolva – amerikai rendező a kamaraszínházban
Az előadás magyar, román és angol nyelvű.