Jávor „Pali” utolsó mulatása

2020. január 20.
Idén is megtartják a Jávor-napot az Aradon született néhai színészóriás emlékére. Ráadásul a szerdai előadást csütörtökön megismétlik.
<em>Hír szerkesztése</em> Jávor „Pali” utolsó mulatása

Jávor (született: Spannneberger/Jermann) Pál (Arad, 1902. január 31.–Budapest, 1959. augusztus 14.) születésnapját idén a Magyarországi Szerb Színház előadásával, a Jávor „Pali” utolsó mulatása című zenés produkcióval ünnepli Arad a kamaraszínházban (a Bábszínház terme). A január 29-re, szerdán 19 órára kitűzött előadást a nagy érdeklődésre való tekintettel 31-án, csütörtökön 19 órakor megismétlik – közölte az Aradi Kamaraszínház. 

Az előadás védnöke Bognár Levente alpolgármester, társszervezője az RMDSZ Arad megyei szervezete és az aradi Kölcsey Egyesület.

„A színészi pálya kapujában azt tapasztaltam, hogy a magyar ember elfelejtette, hogyan kell mulatni, a magyar szerető elfelejtette, hogyan kell szeretni, a magyar pap elfelejtette, hogyan kell teljes valónkkal imádkozni az Úrhoz. Nagyot mertem álmodni, elhatároztam, hogy megmutatom nekik, hogyan kell mindezt együtt megélni.” (Jávor Pál)

A köztudottan mulatós színészóriás, Jávor Pál, 57 évesen halt meg gyomorrákban. Utolsó napjait egy kórházban töltötte, azonban a halála előtt néhány nappal még mulatott egy nagyot cigányzenészek társaságában. Ez az anekdota volt az alapja Rusz Milán darabjának. A címszerepet Benkő Péter játssza.

1959 augusztus. A Városmajori Kórház udvarában, egy kórterem ablaka alatt, muzsikus cigányok zenéjükkel gyógyítgatják beteg társukat. Váratlanul megjelenik Jávor Pál, a magyar film korabeli királya, aki szintén a kórház ápoltja.

Mulatni szeretne, még egyszer… és szeretné elmondani mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek, mi történt vele eddigi élete során: kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban. Szereti, ha Jávor „Palinak” nevezik, miközben mondandójába belesűríti véleményét az önkényről, legyen az társadalmi, szakmai vagy magánéleti, és végigvezet minket a magyar film és színjátszás egyik hőskorszakán.

Mindeközben szeret, imádkozik... és mulat, mulat, mulat...

Az előadás ingyenes, meghívók igényelhetők az RMDSZ Arad megyei szervezetének székházában hétfőtől csütörtökig 9–17, pénteken 9–13 óra között.

További hírek

Hír beküldése
Bölöni György RMDSZ-es polgármesterjelölt szerint a román pártok magyar jelöltjei nem érvényesíthetnek a magyar közösségi érdekeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor: Orbán Viktor is gratulált az UTA feljutásához
A Pecsovszky-monográfia román nyelvű fordítását mutatták be, és az 50 évvel ezelőtti Feyenoord-búcsúztatásra emlékeztek Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Németh József: újra egy úton járnak a varsándi magyarok
Az RMDSZ polgármesterjelöltje bízik a közképviselet megerősítésében.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: első győzelem helyett első vereség
Kétszer herdálta el az előnyét az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Vass Károly: az önkormányzat vezetésében is ott a helyünk
Nagyzerénd RMDSZ polgármesterjelöltje szerint nem elég a tanácsban jelen lenni.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy sikert aratott Keresztes Ildikó koncertje
Az Aradi Magyar Napokon lépett fel a népszerű magyarországi énekesnő.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: magyar összefogással jobban érvényesíthetjük az érdekeinket
Kisjenő RMDSZ-es polgármesterjelöltje bízik benne, hogy növelhető a tanácsosok száma.
<em>Hír szerkesztése</em> Humor és muzsika az Aradi Magyar Napokon
Szombat este Lajkó Félix koncertezett a Kultúrpalotában.
<em>Hír szerkesztése</em> Papp Attila: elődeimnek nem sikerült ennyi mindent megvalósítaniuk
Harmadik mandátumára pályázik Nagyiratos RMDSZ-es polgármestere.
<em>Hír szerkesztése</em> Autóalkatrészek közé bújtak a migránsok
Több mint kéttucatnyi menekültek fogtak el Nagylakon.