Erdélyi kulturális olimpikon Londonban

2012. július 10.

A kolozsvári Bartha Ernő szénaszobrait is kiállítják londoni köztereken a nyári olimpiai játékokkal párhuzamosan szervezett Kulturális Olimpia keretében, tájékoztatta az Aradi Híreket Sánta Levente kulturális menedzser. A rendezvénysorozatot június és szeptember között szervezik, és több mint ezer színdarabot, kiállítást, filmvetítést, divat- és gasztronómiai bemutatót foglal magába.

A Román Kulturális Intézet tavaly márciusban hozta nyilvánosságra azoknak a projekteknek a listáját, amelyeket az intézet képviselői és a kulturális olimpia szervezői kiválasztottak a londoni bemutatkozásra. Az intézet mintegy 130 pályázat közül választott ki három győztest. A nyertesek között szerepel Bartha Ernő Nature in the City (Természet a városban) című projektje is, amely a művész szénaszobrainak kiállítását célozza londoni parkokban, a projekt a romániai kortárs képzőművészet egyedi sikere.

Bartha Ernő alkotásainak némelyike a hét-nyolc méteres magasságot vagy a 12 méteres hosszúságot is eléri. A Londonba szánt műalkotásokat az Olimpiai Játékok története és szimbolisztikája ihlette. Két szobor kimondottan a kiállításnak helyet adó parkokba készült, különlegességük, hogy vízre bocsájthatóak.

A szénaszobrok – ha nem mozdítják el őket – mintegy tíz évig képesek eredeti formájukban fennmaradni. Az alkotások úgynevezett szendvics-technikával készülnek: alapja egy fémváz, amire egy hálóréteget szerelnek, erre szénakéreg, és egy lefogó háló kerül.

Bartha Ernő Kolozsváron született 1958-ban. Jelenleg is itt dolgozik, az elmúlt években a közeli Magyarfenesen rendezett be alkotásaiból szoborparkot. A művész a kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Akadémián szobrászatból szerzett oklevelet, portfóliójában számos hazai kiállítása mellett olaszországi, franciaországi, szerbiai vagy magyarországi vendégszereplések is találhatóak.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Csárdáskirálynő az Aradi Kamaraszínházban
Október elsejétől drágulnak a jegyárak a nagyszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Felméri Péter újra Aradon
Október 16-án a Bábszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> „Nagy fogás” a határon
Több mint félszáz migránst tartóztattak fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Októberben nyitják meg hivatalosan a Via Transilvanica turistaútvonalat
Az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható túraút hossza 1400 kilométer. Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy Feró: „Hazajövök Erdélybe” [AUDIO]
„A nemzet csótánya” az Aradi Magyar Napokon lépett fel a hétvégén.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán és Kisperegen átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját
A magyar nyelvű iskolaválasztást „hálálták” meg a támogatással.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a kupasorozat csoportkörébe az UTA
Minimális győzelem Moldvában.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem csak fociban tanulhatnak a román játékosok a németektől
Jólneveltségből is leckét adtak az U20-as Nationalelf tagjai.
<em>Hír szerkesztése</em> Lemond a fizetésemelésről az aradi polgármester
A helyettesei sem kapják meg a béremelést.
<em>Hír szerkesztése</em> Hosszabbítás után búcsúztak a lippaiak a kupától
A harmadosztályú csapat nem bírt a második ligás Buzăuval.