Erdélyi kulturális olimpikon Londonban

2012. július 10.

A kolozsvári Bartha Ernő szénaszobrait is kiállítják londoni köztereken a nyári olimpiai játékokkal párhuzamosan szervezett Kulturális Olimpia keretében, tájékoztatta az Aradi Híreket Sánta Levente kulturális menedzser. A rendezvénysorozatot június és szeptember között szervezik, és több mint ezer színdarabot, kiállítást, filmvetítést, divat- és gasztronómiai bemutatót foglal magába.

A Román Kulturális Intézet tavaly márciusban hozta nyilvánosságra azoknak a projekteknek a listáját, amelyeket az intézet képviselői és a kulturális olimpia szervezői kiválasztottak a londoni bemutatkozásra. Az intézet mintegy 130 pályázat közül választott ki három győztest. A nyertesek között szerepel Bartha Ernő Nature in the City (Természet a városban) című projektje is, amely a művész szénaszobrainak kiállítását célozza londoni parkokban, a projekt a romániai kortárs képzőművészet egyedi sikere.

Bartha Ernő alkotásainak némelyike a hét-nyolc méteres magasságot vagy a 12 méteres hosszúságot is eléri. A Londonba szánt műalkotásokat az Olimpiai Játékok története és szimbolisztikája ihlette. Két szobor kimondottan a kiállításnak helyet adó parkokba készült, különlegességük, hogy vízre bocsájthatóak.

A szénaszobrok – ha nem mozdítják el őket – mintegy tíz évig képesek eredeti formájukban fennmaradni. Az alkotások úgynevezett szendvics-technikával készülnek: alapja egy fémváz, amire egy hálóréteget szerelnek, erre szénakéreg, és egy lefogó háló kerül.

Bartha Ernő Kolozsváron született 1958-ban. Jelenleg is itt dolgozik, az elmúlt években a közeli Magyarfenesen rendezett be alkotásaiból szoborparkot. A művész a kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Akadémián szobrászatból szerzett oklevelet, portfóliójában számos hazai kiállítása mellett olaszországi, franciaországi, szerbiai vagy magyarországi vendégszereplések is találhatóak.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> „Megtanulni élni” [AUDIO]
Andrási Rafael szavalata a ballagáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Így búcsúztak el a végzősök az iskolától [AUDIO]
Ballagási ünnepség a Csiky Gergely Főgimnázium 100. tanévének végén.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisiratoson is fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétnapos templombúcsú Pécskán
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.