Erdélyi kulturális olimpikon Londonban

A kolozsvári Bartha Ernő szénaszobrait is kiállítják londoni köztereken a nyári olimpiai játékokkal párhuzamosan szervezett Kulturális Olimpia keretében, tájékoztatta az Aradi Híreket Sánta Levente kulturális menedzser. A rendezvénysorozatot június és szeptember között szervezik, és több mint ezer színdarabot, kiállítást, filmvetítést, divat- és gasztronómiai bemutatót foglal magába.

A Román Kulturális Intézet tavaly márciusban hozta nyilvánosságra azoknak a projekteknek a listáját, amelyeket az intézet képviselői és a kulturális olimpia szervezői kiválasztottak a londoni bemutatkozásra. Az intézet mintegy 130 pályázat közül választott ki három győztest. A nyertesek között szerepel Bartha Ernő Nature in the City (Természet a városban) című projektje is, amely a művész szénaszobrainak kiállítását célozza londoni parkokban, a projekt a romániai kortárs képzőművészet egyedi sikere.

Bartha Ernő alkotásainak némelyike a hét-nyolc méteres magasságot vagy a 12 méteres hosszúságot is eléri. A Londonba szánt műalkotásokat az Olimpiai Játékok története és szimbolisztikája ihlette. Két szobor kimondottan a kiállításnak helyet adó parkokba készült, különlegességük, hogy vízre bocsájthatóak.

A szénaszobrok – ha nem mozdítják el őket – mintegy tíz évig képesek eredeti formájukban fennmaradni. Az alkotások úgynevezett szendvics-technikával készülnek: alapja egy fémváz, amire egy hálóréteget szerelnek, erre szénakéreg, és egy lefogó háló kerül.

Bartha Ernő Kolozsváron született 1958-ban. Jelenleg is itt dolgozik, az elmúlt években a közeli Magyarfenesen rendezett be alkotásaiból szoborparkot. A művész a kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Akadémián szobrászatból szerzett oklevelet, portfóliójában számos hazai kiállítása mellett olaszországi, franciaországi, szerbiai vagy magyarországi vendégszereplések is találhatóak.

A rovatból ajánljuk:

A Művész-moziban vetítik az anyák megmentőjéről szóló filmet [FRISSÍTVE]
A nagy érdeklődésre való tekintettel még egyszer lejátsszák a Semmelweis Ignácról szóló alkotást.
„Nincs két egyforma műemléképület Aradon, mindegyik a kedvencem” [AUDIO]
Kurunczi Ferenc több mint 15 éve fotózza az épített örökséget.
Bérletrendszert vezet be az Arad Megyei Múzeum
Aradon és a megyében valamennyi közgyűjtemény látogatható vele.
Ünnepi hangolódás a Cimbalibanddel
A Fonogram-díjas együttes igazi adventi hangulatot teremtett. 
Hamlet újragondolva – amerikai rendező a kamaraszínházban
Az előadás magyar, román és angol nyelvű.