Díjözön az Aradi Kamaraszínháznak

Tapasztó Ernő és Radu Macrinici nagybányai fesztiváligazgató | Az Aradi Kamaraszínház által közreadott fotó

Tapasztó Ernő és Radu Macrinici nagybányai fesztiváligazgató | Az Aradi Kamaraszínház által közreadott fotó

Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház színész-rendezője az Atelier 30 évfordulós díjat vehette át, Kézdi Imola színésznő a Legjobb női alakítás kategóriában kapott jelölést a Shirley Valentine című előadással az idén harmincadik alkalommal megszervezett nagybányai Atelier színházi fesztiválon. Az aradi Underground nemzetközi színházi seregszemlén a 497 című előadás, az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes koprodukciója elnyerte a fesztivál nagydíját, Tapasztó Alexandra színésznő az aradi sajtódíjban részesült.

Június 7–15. között immár 30. alkalommal szervezték meg Nagybányán a legrégebbi romániai nemzetközi színházi fesztivált, az Ateliert. Az Aradi Kamaraszínház a fesztivál visszatérő vendége, produkciói több mint tíz díjat gyűjtöttek a korábbi években. Idén az aradi társulat legújabb előadását láthatta a közönség: Willy Russel Shirley Valentine című bravúros és szórakoztató darabjában Kézdi Imola Jászai Mari-díjas színésznő lépett a nézők elé, akit a Legjobb női alakítás kategóriában jelöltek díjra. A színházi találkozón az Aradi Kamaraszínház mellett kolozsvári, bukaresti, marosvásárhelyi, valamint olaszországi társulatok léptek fel ízelítőt adva a legújabb színházi irányzatokból.

Kézdi Imola Shirley Valentine szerepében | Fotó: Kiss Bea

Az Atelieren elismerték azoknak az alkotóknak a munkáját is, akik első perctől kezdve vendégei voltak a rangos találkozónak és napjainkban a legtöbbet teszik a romániai színházművészet megismertetéséért, elismertetéséért. Az Atelier 30 évfordulós díjat Tapasztó Ernő színész-rendező, az Aradi Kamaraszínház alapítója kapta meg. A közönség számos jelentős nemzetközi színházi fesztiválon láthatta Tapasztó rendezéseit, amelyekkel rendszerint kiérdemelte a szakma figyelmét. Vezetésével az Aradi Kamaraszínház több tucat díjat nyert romániai, magyarországi és nemzetközi színházi fesztiválokon.

Szakmai elismerésekkel jutalmazták az Aradi Kamaraszínház produkcióit Aradon is, ahol a 497 című táncszínházi performance, az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes koprodukciója elnyerte a 14. Underground Fesztivál nagydíját, csaknem negyven előadás közül érdemelte ki a nemzetközi színházi seregszemle trófeáját. A különleges képi világgal rendelkező darab koreográfiáját Farkas Tamás táncos-koreográfus, a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes vezetője alkotta meg, asszisztensként Farkas Ágnes működött közre. Az előadás zenéjét Gera Gábor szerezte, a látvány pedig Ioan Horga nevéhez fűződik. A rendezés Farkas Tamás koreográfus és Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetőjének közös munkája. A táncosok, azaz a főszereplők pedig Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence és Varga József voltak.

497 | Fotó: Majnik Zsolt

A május 31. és június 9. között megrendezett Underground Nemzetközi Színházi Fesztiválon díjazták Tapasztó Alexandra színésznőt is. Az Aradi Kamaraszínház tagja kapta az aradi sajtódíjat a The Voyager, avagy Az utazó angyal című előadásban nyújtott alakításáért. Az Aradi Kamaraszínház, a Carousel Színház és a mARTA Cultural Hub közös produkciójának rendezője Theo Herghelegiu.

Tapasztó Alexandra színésznő | Fotó: Gombos Wilhelm Doru

A rovatból ajánljuk:

Nyolc nap, tizenhat előadás – Magyarországon turnézik a kamaraszínház
Július 17–24. között a Déryné-program keretében játszik a társulat.
Battonyai művésztábor résztvevői szórakoztatják az aradiakat
Verssel, prózával, gitárral, hegedűvel, dallal és tánccal.
Kulturális különlegesség az aradi Zongora Háza [AUDIO]
Jacques Faix zongoraépítő és amatőr fényképész egykori műhelye és lakása.
Több mint tízezer látogatott vonzott két időszakos kiállítás a múzeumban
Nyáron keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható a közgyűjtemény.