Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]

A díjátadás pillanata | A pécskai önkormányzat által közreadott felvétel

A díjátadás pillanata | A pécskai önkormányzat által közreadott felvételek

Antal Péter pécskai polgármester volt az egyik kitüntetettje a szombaton délután Budapesten tartott Magyarnóta Ünnepnapja nótagála keretében átadott Dankó Pista életmű-díjaknak.

A kitüntetéseket hetedik alkalommal nyújtották át a Musica Hungarica Művészeti Kiadó és a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesületének rendezésében – írta közleményében a pécskai városháza sajtóosztálya.

„Úgy gondolom ez nem csak nekem szól, hanem a pécskai, aradi és egyben a szórványban élő magyar embereknek. Mindazoknak, akik azért dolgoznak, hogy ötven év múlva is legyen magyar iskola, magyar szentmise és magyar nóta Pécskán, Arad megyében és egész Erdélyben” – fogalmazott Antal Péter a díj átvételekor, megemlítve a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesületet és annak elnökét, Balta Taics Tündét. Kiemelte Kádár Zsuzsa záhonyi nótaénekest is, akinek segítségével jött létre Pécskán a nagysikerű Anyák Napi Magyarnóta Gála.

A Dankó Pista életmű-díjakat évente osztják ki több kategóriában, a korábbi kitüntettek szavazatai alapján, és Éliás Tibor előadóművész, alapító adja át. Pécska város polgármestere a Magyarnóta Mecénása kategória egyik kitüntetettje, a kultúrában kifejtett tevékenységéért.

Az oklevél és az emlékérem
Az oklevél és az emlékérem

A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezett gálán a műfaj több ismert képviselője lépett színpadra. Az est díszvendége Kalocsai Zsuzsa Jászai Mari-díjas operettprimadonna volt.

„A pécskai cigánysoron”

Ki ne ismerné a „A pécskai cigánysoron nagy a sírás-rívás…” kezdetű nótát, Balla Ignác szerzeményét? De Pécskán a poraiból támasztották fel a valamikor oly híres pécskai cigányzenét. Az Arad megyei, a magyar határhoz közeli kisváros elöljárói 2009-ben úgy gondolták, hogy mentik a menthetőt, és az 50-60 évvel ezelőtti cigánymuzsikusokból, illetve azok leszármazottaiból együttest toboroznak, hogy öregbítsék a pécskai magyar cigányzene hírnevét. Pataky Lehel Zsolt az egyik próbára csöppent be. A riport 2010 februárjában készült a Temesvári Rádió Magyar adása számára. Hallgassa meg:

 

A rovatból ajánljuk:

Még két előadás júniusban az Aradi Kamaraszínház műsorán
Kézdi Imola egyéni estje és a GarázsMacbeth.
Koncert és komédia júniusban az Aradi Kamaraszínház műsorán
A Gryllus testvérek Sebestyén Mártával lépnek fel, és jön a Jászai Mari Színház.
Magyar tárlatvezetés is lesz a múzeumok éjszakáján
Az Ereklyemúzeumban és a Képtárban.
Kortalan nemzedék – A Közép-Európa Táncszínház vendégjátéka Aradon
A IX. Nemzetközi Új Színházi Fesztivál programjában.