Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]

2023. szeptember 18.
Antal Péter pécskai polgármester volt az egyik kitüntetettje a szombaton délután Budapesten tartott Magyarnóta Ünnepnapja nótagála keretében átadott Dankó Pista életmű-díjaknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]
A díjátadás pillanata | A pécskai önkormányzat által közreadott felvétel

A kitüntetéseket hetedik alkalommal nyújtották át a Musica Hungarica Művészeti Kiadó és a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesületének rendezésében – írta közleményében a pécskai városháza sajtóosztálya.

„Úgy gondolom ez nem csak nekem szól, hanem a pécskai, aradi és egyben a szórványban élő magyar embereknek. Mindazoknak, akik azért dolgoznak, hogy ötven év múlva is legyen magyar iskola, magyar szentmise és magyar nóta Pécskán, Arad megyében és egész Erdélyben” – fogalmazott Antal Péter a díj átvételekor, megemlítve a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesületet és annak elnökét, Balta Taics Tündét. Kiemelte Kádár Zsuzsa záhonyi nótaénekest is, akinek segítségével jött létre Pécskán a nagysikerű Anyák Napi Magyarnóta Gála.

A Dankó Pista életmű-díjakat évente osztják ki több kategóriában, a korábbi kitüntettek szavazatai alapján, és Éliás Tibor előadóművész, alapító adja át. Pécska város polgármestere a Magyarnóta Mecénása kategória egyik kitüntetettje, a kultúrában kifejtett tevékenységéért.

A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezett gálán a műfaj több ismert képviselője lépett színpadra. Az est díszvendége Kalocsai Zsuzsa Jászai Mari-díjas operettprimadonna volt.

„A pécskai cigánysoron”

Ki ne ismerné a „A pécskai cigánysoron nagy a sírás-rívás…” kezdetű nótát, Balla Ignác szerzeményét? De Pécskán a poraiból támasztották fel a valamikor oly híres pécskai cigányzenét. Az Arad megyei, a magyar határhoz közeli kisváros elöljárói 2009-ben úgy gondolták, hogy mentik a menthetőt, és az 50-60 évvel ezelőtti cigánymuzsikusokból, illetve azok leszármazottaiból együttest toboroznak, hogy öregbítsék a pécskai magyar cigányzene hírnevét. Pataky Lehel Zsolt az egyik próbára csöppent be. A riport 2010 februárjában készült a Temesvári Rádió Magyar adása számára. Hallgassa meg:

További hírek

Hír beküldése
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
Hír beküldése
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Fordulj egyet, ne nevess! – Folkudvar az Aradi Magyar Napokon
Az Alma Mater Alapítvány és az Aradi Táncház Egyesület szerevezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Eötvös 175: Aradon is megemlékeztek a geofizikusról [AUDIO]
A tudós a Világoson végzett kísérletekkel alapozta meg hírnevét.
<em>Hír szerkesztése</em> A bankok, nagyvállalatok és kisvállalkozók adóterheinek növelésével mérsékelnék a költségvetési hiányt
Közvitára bocsátották a javaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]
Pécska polgármesterét a Magyarnóta Mecénása kategóriában tüntették ki.