Életveszélyesek az út menti fák Nagyzerénd határában

2019. június 20.
Életveszélyesek azok az öreg, teljesen vagy félig korhadt fák, amelyek az Arad megyei Nagyzerénd Kisjenő felőli bejáratánál, a 79-es számú országút mentén állnak, és minden kisebb viharban letöri az ágaikat a szél. Simándi Sándor polgármester megelégelte, hogy két év alatt semmi óvintézkedést nem tett a közútkezelő, ezért a sajtóhoz fordult figyelemfelkeltés céljából.
<em>Hír szerkesztése</em> Életveszélyesek az út menti fák Nagyzerénd határában
Simándi Sándor polgármester felvételei

A román–magyar határral gyakorlatilag párhuzamosan futó, igen forgalmas műút mentén, nagyjából az Arad–Nagyvárad távolság felénél fekszik a Fekete-Körös-parti Nagyzerénd. A község bejáratánál lévő út menti fákról ágak, lombkoronák darabjai, olykor fatörzsek dőlnek az útra.

„Már nem kell nagy vihar, elég egy kisebb szél, és akadályozzák a forgalmat. Így történt tegnap is, akkor készítettem a képeket, amiket elküldtem a megyei tanácsnak és a sajtónak. Nem a szerdai eset a probléma, hanem az, hogy rendszeresen megtörténik, én pedig hiába értesítem a katasztrófavédelmet, a megyei önkormányzatot vagy a közútkezelőt kéthavonta, két éve semmilyen óvintézkedést nem tettek” – panaszolta az elöljáró.

Simándi ismertette a „forgatókönyvet”: általában az elakadt autósok kérnek segítséget a 112-es segélyhívó számon, a katasztrófavédelem pedig a zeréndi önkormányzatot „riadóztatja”.

„Ne értsék félre, szívesen segítünk, nem egyszer eltakarítottuk a fatörzseket, küldöm a buldózert, ha kell, de olykor félünk, mert nem tudjuk, nincs-e a fák alatt egy sebesült, aztán még nagyobb bajt okozunk... Nem mi vagyunk az országút kezelője, ezért nem a mi feladatunk rendben tartani az út menti fákat. Mi csak annyit kértünk, hogy nyessék meg azokat, amelyek kiszáradtak, azokat meg vágják ki. Tragédiának kell történnie ahhoz, hogy valamit már tegyenek végre?!” – háborgott a polgármester.

A Nagyzeréndből és Feketegyarmatból álló település vezetője kifejtette: önkormányzati vezetőként súlyos büntetést kockáztatna, ha kivágatná a fákat. Előtte ugyanis környezetvédelmi engedélyre, az erdészet jóváhagyására és az intézmény által a fák megjelölésére, kitermelési és értékesítési tervre van szükség, szóval elrettentően olyan hosszú procedúrára. „Két esztendeje kérem a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalattól, hogy tegyék ezt meg, mert az ő dolguk, de még csak nem is válaszoltak” – méltatlankodott Simándi Sándor.

Megkerestük a közútkezelő (CNAIR) regionális igazgatóságát, a Temesvári Út- és Hídépítő Vállalatot is az ügyben. Ha elküldik válaszaikat, frissítjük cikkünket.

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.