Életveszélyesek az út menti fák Nagyzerénd határában

2019. június 20.
Életveszélyesek azok az öreg, teljesen vagy félig korhadt fák, amelyek az Arad megyei Nagyzerénd Kisjenő felőli bejáratánál, a 79-es számú országút mentén állnak, és minden kisebb viharban letöri az ágaikat a szél. Simándi Sándor polgármester megelégelte, hogy két év alatt semmi óvintézkedést nem tett a közútkezelő, ezért a sajtóhoz fordult figyelemfelkeltés céljából.
<em>Hír szerkesztése</em> Életveszélyesek az út menti fák Nagyzerénd határában
Simándi Sándor polgármester felvételei

A román–magyar határral gyakorlatilag párhuzamosan futó, igen forgalmas műút mentén, nagyjából az Arad–Nagyvárad távolság felénél fekszik a Fekete-Körös-parti Nagyzerénd. A község bejáratánál lévő út menti fákról ágak, lombkoronák darabjai, olykor fatörzsek dőlnek az útra.

„Már nem kell nagy vihar, elég egy kisebb szél, és akadályozzák a forgalmat. Így történt tegnap is, akkor készítettem a képeket, amiket elküldtem a megyei tanácsnak és a sajtónak. Nem a szerdai eset a probléma, hanem az, hogy rendszeresen megtörténik, én pedig hiába értesítem a katasztrófavédelmet, a megyei önkormányzatot vagy a közútkezelőt kéthavonta, két éve semmilyen óvintézkedést nem tettek” – panaszolta az elöljáró.

Simándi ismertette a „forgatókönyvet”: általában az elakadt autósok kérnek segítséget a 112-es segélyhívó számon, a katasztrófavédelem pedig a zeréndi önkormányzatot „riadóztatja”.

„Ne értsék félre, szívesen segítünk, nem egyszer eltakarítottuk a fatörzseket, küldöm a buldózert, ha kell, de olykor félünk, mert nem tudjuk, nincs-e a fák alatt egy sebesült, aztán még nagyobb bajt okozunk... Nem mi vagyunk az országút kezelője, ezért nem a mi feladatunk rendben tartani az út menti fákat. Mi csak annyit kértünk, hogy nyessék meg azokat, amelyek kiszáradtak, azokat meg vágják ki. Tragédiának kell történnie ahhoz, hogy valamit már tegyenek végre?!” – háborgott a polgármester.

A Nagyzeréndből és Feketegyarmatból álló település vezetője kifejtette: önkormányzati vezetőként súlyos büntetést kockáztatna, ha kivágatná a fákat. Előtte ugyanis környezetvédelmi engedélyre, az erdészet jóváhagyására és az intézmény által a fák megjelölésére, kitermelési és értékesítési tervre van szükség, szóval elrettentően olyan hosszú procedúrára. „Két esztendeje kérem a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalattól, hogy tegyék ezt meg, mert az ő dolguk, de még csak nem is válaszoltak” – méltatlankodott Simándi Sándor.

Megkerestük a közútkezelő (CNAIR) regionális igazgatóságát, a Temesvári Út- és Hídépítő Vállalatot is az ügyben. Ha elküldik válaszaikat, frissítjük cikkünket.

További hírek

Hír beküldése
Nincs más hátra: előre!
<em>Hír szerkesztése</em> Aradiaknak is termet babér Gyulán
Úszásban már érmeket osztottak a koronavírus-időszak után.
<em>Hír szerkesztése</em> Egyszerre küzdöttek vízzel és tűzzel a katasztrófaelhárítók
Ítéletidő!
<em>Hír szerkesztése</em> Másfél koncertet adott a Juhász Zenekar
A 20 éves jubileumi fellépésre váltott jegyek egy másik előadáson felhasználhatók.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus-fertőzés miatt elhalasztják az UTA meccsét [FRISSÍTVE]
A Ploiești-i Petrolul több játékosának pozitív lett a tesztje.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad, vírusmentes övezet [FRISSÍTVE]
Az utolsó koronavírusos beteg is elhagyhatta a kórházat.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is folytatódik a Szórvány Kulturális Karaván
Az Aradi Kamaraszínház nyolc településre viszi el az előadását.
<em>Hír szerkesztése</em> Budafokon folytatja Zsóri Dániel [VIDEO]
Simonyifalva Puskás-díjas labdarúgója csapatot váltott.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyerekeket mentettek ki a Fehér-Körösből a tűzoltók
Majdnem tragédia lett a hűsítő csobbanásból.
<em>Hír szerkesztése</em> Megyei átlag feletti a Csiky érettségizőinek eredménye
Ezek az óvások előtti eredmények, a végeredményt július 5-én teszik közzé.