Román versenyző nyerte az első közép-európai sommelier-bajnokságot

2012. október 1.

Az egyetlen női induló, a román Iulia Scavo nyerte az első alkalommal megrendezett profi Közép-európai Sommelier Bajnokságot Dunakilitin. A 14 versenyző közül egy cseh, egy lengyel és a román jutott a hétfői fináléba, miután az elődöntőben két feladatcsoporttal sikeresen megbirkóztak. Előbb 25 kérdésből álló tesztet töltöttek ki, és két bort jellemeztek írásban, majd két párlatot kellett felismerniük. A második feladatot egy bor dekantálása jelentette – mondta el Rigler Zsolt, a viadalt a Magyar Sommelier Szövetséggel közösen megrendező Soproni Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. ügyvezetője hétfőn az MTI-nek.
A döntőben aztán pezsgőt kínáltak, egy adott ételsorhoz komplett italsort ajánlottak, hibás borlapot javítottak ki, három bort és öt párlatot kellett felismerniük illat- és ízjegyek alapján, majd egy vörösbor dekantálása és felszolgálása következett. A verseny közös „meglepetés-feladattal” zárult: úgy kellett 13 felé minél egyenletesebben széttölteni egy másfél literes magnum-pezsgő tartalmát, hogy ha a versenyző továbblépett, már nem térhetett vissza az elhagyott pohárhoz.
A nemzetközi zsűri elnöke Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke volt, és a rendezvény arra is lehetőséget kínált, hogy az indulók megismerkedjenek az Észak-Dunántúl ízeivel, legyen szó borról vagy ételekről - tette hozzá Rigler Zsolt. A versenyen és a kísérő rendezvényeken tizenhét magyar borászat legszebb boraival ismerkedhettek meg a versenyzők (és az érdeklődő közönség), és a sommelier-csapat pedig látogatást tett egyebek mellett a pannonhalmi apátságban, értelemszerűen különös figyelmet fordítva annak pincészetére – mondta Rigler Zsolt.
A szervező közölte, a kedvező visszajelzések alapján felmerült a gondolat, hogy a jövőben ismét megrendezik a viadalt. Erre azonban legkorábban 2014-ben kerülhet sor – már csak azért is, mert jövőre az Európa- és a világbajnokságra figyel majd a sommelier szakma színe java.

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Csárdáskirálynő az Aradi Kamaraszínházban
Október elsejétől drágulnak a jegyárak a nagyszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Felméri Péter újra Aradon
Október 16-án a Bábszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> „Nagy fogás” a határon
Több mint félszáz migránst tartóztattak fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Októberben nyitják meg hivatalosan a Via Transilvanica turistaútvonalat
Az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható túraút hossza 1400 kilométer. Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy Feró: „Hazajövök Erdélybe” [AUDIO]
„A nemzet csótánya” az Aradi Magyar Napokon lépett fel a hétvégén.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán és Kisperegen átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját
A magyar nyelvű iskolaválasztást „hálálták” meg a támogatással.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a kupasorozat csoportkörébe az UTA
Minimális győzelem Moldvában.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem csak fociban tanulhatnak a román játékosok a németektől
Jólneveltségből is leckét adtak az U20-as Nationalelf tagjai.
<em>Hír szerkesztése</em> Lemond a fizetésemelésről az aradi polgármester
A helyettesei sem kapják meg a béremelést.
<em>Hír szerkesztése</em> Hosszabbítás után búcsúztak a lippaiak a kupától
A harmadosztályú csapat nem bírt a második ligás Buzăuval.