Pünkösdi királyválasztás Ópusztaszeren

2023. május 30.
Pünkösdhétfőn ismét a pünkösdi király címéért versenyeztek a lovasok Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban. A látványos versenyen, amely az izgalmas pillanatokat és a humort sem nélkülözte az ópusztaszeri Dömös András bizonyult a legjobbnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdi királyválasztás Ópusztaszeren

Régi hagyománya van az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a pünkösdi királyválasztásnak. Több évtizedes múltra visszatekintő versengésről van szó, amelynek népszerűségét jelzi, hogy az állandó résztvevők és visszatérők között mindig akadnak új lovasok, akik vállalják a próbatételt.

A szervezők a hét versenyzőt egyenként mutatták be. Azt is elmondták, hogy a versenyhangulatra nagyon nehéz felkészíteni a lovakat, a sok ember, a hangos taps, az éljenzés megzavarja az állatokat, ezért is voltak olyan próbatételek, amelyek bár egyszerűnek tűnnek, nem sikerültek elsőre minden indulónak. A feladatok, amiket szintén részletesen ismertettek, csak első hallásra tűntek egyszerűnek és csak a közönség számára, lóháton már nem annyira.

A győztes végül az ópusztaszeri Dömös András lett, aki 2015, 2017 és 2021 után szerezte meg pünkösdi király címet.

Pünkösd alkalmával az emlékparkban egyébként kétnapos programokkal várták a látogatókat: gyerekfoglalkozásokon, kézműves foglalkozásokon, sólyomröptetésen, íjászaton és még sok más programon vehettek részt az érdeklődők, ezenkívül megtekinthették a Magyarország történetét bemutató 3D-s filmeket, Feszty Árpád lélegzetelállító körképét, 120 méter hosszú és 15 méter magas A magyarok bejövetele című festményt, a skanzent és egyebeket. Az emlékparkban eltöltött idő hasznos és tanulságos, illetve a nemzeti identitástudat megerősítéséhez is hozzájárul.

További hírek

Hír beküldése
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
Hír beküldése
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Fordulj egyet, ne nevess! – Folkudvar az Aradi Magyar Napokon
Az Alma Mater Alapítvány és az Aradi Táncház Egyesület szerevezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Eötvös 175: Aradon is megemlékeztek a geofizikusról [AUDIO]
A tudós a Világoson végzett kísérletekkel alapozta meg hírnevét.
<em>Hír szerkesztése</em> A bankok, nagyvállalatok és kisvállalkozók adóterheinek növelésével mérsékelnék a költségvetési hiányt
Közvitára bocsátották a javaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]
Pécska polgármesterét a Magyarnóta Mecénása kategóriában tüntették ki.