Pünkösdi királyválasztás Ópusztaszeren

Pünkösdhétfőn ismét a pünkösdi király címéért versenyeztek a lovasok Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban. A látványos versenyen, amely az izgalmas pillanatokat és a humort sem nélkülözte az ópusztaszeri Dömös András bizonyult a legjobbnak.

Régi hagyománya van az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a pünkösdi királyválasztásnak. Több évtizedes múltra visszatekintő versengésről van szó, amelynek népszerűségét jelzi, hogy az állandó résztvevők és visszatérők között mindig akadnak új lovasok, akik vállalják a próbatételt.

A szervezők a hét versenyzőt egyenként mutatták be. Azt a szervezők is elmondták, hogy a versenyhangulatra nagyon nehéz felkészíteni a lovakat, a sok ember, a hangos taps, az éljenzés megzavarja az állatokat, ezért is voltak olyan próbatételek, amelyek bár egyszerűnek tűnnek, nem sikerültek elsőre minden indulónak. A feladatok, amiket szintén részletesen ismertettek, csak első hallásra tűntek egyszerűnek és csak a közönség számára, lóháton már nem annyira.

A győztes végül az ópusztaszeri Dömös András lett, aki 2015, 2017 és 2021 után szerezte meg pünkösdi király címet.

 

 

Pünkösd alkalmával az emlékparkban egyébként kétnapos programokkal várták a látogatókat: gyerekfoglalkozásokon, kézműves foglalkozásokon, sólyomröptetésen, íjászaton és még sok más programon vehettek részt az érdeklődők, ezenkívül megtekinthették a Magyarország történetét bemutató 3D-s filmeket, Feszty Árpád lélegzetelállító körképét, 120 méter hosszú és 15 méter magas A magyarok bejövetele című festményt, a skanzent és egyebeket. Az emlékparkban eltöltött idő hasznos és tanulságos, illetve a nemzeti identitástudat megerősítéséhez is hozzájárul.

A rovatból ajánljuk:

Kézműves foglalkozás gyerekeknek a Tornyai Tájházban
A részvétel ingyenes, de a helyek száma korlátozott.
Arany- és különdíjas a Tornyai Tájház Szarvason
Első díjat érdemelt „Piri néni csülkös babgulyása”.
Nemzetközi vasútmodellező kiállítás lesz a sportcsarnokban a hétvégén
Június elsején a belépés ingyenes a gyerekek számára.
Mesebeli gyereknap Gyorokon
A programok 13 órakor kezdődnek. Különböző szórakoztató játékok, arcfestés, gyerektetkó, mesehősök várnak az érdeklődőkre, és csillagvizsgálásra is lehetőség adódik.
Megtelt a pécskai főtér az EDDA koncertjén
A városnapok vasárnap is zajlanak, a képviselőtestület díszülésén díszpolgári címet kap Nagy István.
Városi rangra emelésének 20. évfordulóját ünnepli Pécska
Többek között EDDA-koncertet is szerveznek a szerdától vasárnapig tartó városnapokon.