Éder Enikőt és Konyelicska Istvánt is kitüntették az Aradi Városnapokon [AUDIÓ]

Díjazottak egymás közt: Éder Enikő fogadja Konyelicska István gratulációját

Arad szabad királyi várossá nyilvánításának 178. évfordulóján, az aradi nagyszínházban tartott ma esti ünnepi tanácsülésen osztották ki a képviselőtestület által odaítélt díszokleveleket olyan jeles személyiségeknek, aki a kultúra, a sport vagy az oktatás terén alkottak maradandót, illetve öregbítették a város hírnevét.
Kiválósági oklevéllel és emlékplakettel jutalmaztak két magyar személyiséget: Éder Enikőt, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és az Aradi Kamaraszínház művészét, valamint Konyelicska István veterán evezőst, az 1952-es helsinki olimpia résztvevőjét, az első romániai ötkarikás evezős csapat tagját. Éder Enikő számára különösen eredményes ez az év, hiszen januárban a Kölcsey Egyesület díját vehette át, és a Kvartettcímű előadásban nyújtott alakítását a legjobb női főszereplő címével ismerték el – legutóbb a nagybányai Atelier-fesztiválon. „A város részéről kapott kitüntetés különösen fontos számomra, mert úgy érzem, hogy az egész aradi magyarságot és az Aradi Kamaraszínházat egyaránt illeti az elismerés” – nyilatkozta az ünnepség végén. Konyelicsak István „egy boldog aradinak” vallotta magát, hogy 82 évesen sem feledkeztek meg róla, és köszönő szavaiban arra kérte a városatyákat, hogy ne feledkezzenek meg a jobb sorsra érdemes aradi evezőssport támogatásáról sem.

Konyelicska István, Bognár Levente és Éder Enikő (jobbról a második a művésznő édesanyja)

Bognár Levente aradi alpolgármester szerint nem csupán egy gesztus az önkormányzat részéről a magyar közösség irányába, hogy magyarokat is kitüntetnek a városnapok alkalmával, hanem érdemeik őszinte és valós elismerése.
A ma esti ünnepségen Pro Urbe-díjat kapott másik két aradi olimpikon, Daniela Dodean asztaliteniszező és Lucia Mihalache sportlövő (a díjakat hozzátartozóik vették át), továbbá Kiválósági-díjat kapott Florin Didilescu megyei könyvtárigazgató, a frankofón diákszínjátszó-fesztivál lelke és fő szervezője, és Iustin Antoniu Barna pedagógus.
Pataky Lehel Zsolt a díjátadás után kérte mikrofon elé a két kitüntetettet. Hallgassa meg a Temesvári Rádió számára készített riportot.

[audio src="http://aradihirek.ro/wp-content/uploads/media/Kivalosag-oklevelek.mp3"] 
Audió

A rovatból ajánljuk:

Nagykorúsítás a Csiky Gergely Főgimnáziumban
Az ünnepséget a színházban tartották.
Itt a farsang, itt a bál!
A talpalávalót a Meteor együttes és egy meglepetés-sztárvendég fogja biztosítani.
Jövő csütörtökön kezdődik a karácsonyi vásár
Új helyszínen tartják meg, a fő attrakció pedig egy 30 méter magas óriáskerék lesz. A szilveszteri tűzijáték sem marad el.