Arad megyében is látni lehetett a sarki fényt

Aurora Borealis | Fotó: Torma Csaba

Aurora Borealis | Fotó: Torma Csaba

A színes fényjáték, amely általában csak a sarkkörökön belül látható, most jóval délebbre is betöltötte az eget. A kutatók szerint ennek egy húsz éve nem látott erősségű geomágneses vihar az oka.

Az Aurora Borealist, más néven északi fényt számos európai országban, például Németországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és Írországban, sőt Közép-Európában, Magyarországon és Románia nyugati megyéiben is látni lehetett.

A káprázatos jelenséget úgynevezett napviharok okozták, amelyek a kutatók szerint szerda óta különösen hevesek. Ez egyfajta hatalmas robbanás, amely a napkitöréssel társulhat. Alapvetően az történik, hogy a Nap egy része ténylegesen elválik a felszíntől. Ez a plazma, a töltéssel rendelkező részecskék, ez a mágneses mező, ami a Napot alkotja, ennek egy része valóban felemelkedik az égitest felszínéről és az űrbe áramlik – írta a hirado.hu.

A Nap felszínétől elváló mágneses részecskék pedig később színes fényjátékkal lépnek be a Föld légkörébe, ez a sarki fény. A szakemberek szerint a mostanihoz hasonló erős geomágneses viharra több, mint 20 éve nem volt példa, így a különleges égi jelenség akár több napon át látható lehet. A napkitörések emellett kis mértékben megzavarhatják a műholdakat és az elektromos hálózatot is.

Torma Csaba kisiratosi amatőr csillagász, az aradi Galaxis Amatőr Csillagászklub tagja péntek este Kisiratos felett örökítette meg az Aurira Borealist.

A rovatból ajánljuk:

Megtelt a pécskai főtér az EDDA koncertjén
A városnapok vasárnap is zajlanak, a képviselőtestület díszülésén díszpolgári címet kap Nagy István.
Városi rangra emelésének 20. évfordulóját ünnepli Pécska
Többek között EDDA-koncertet is szerveznek a szerdától vasárnapig tartó városnapokon.
Itt a majális teljes programja! [FRISSÍTVE]
Fellép a Dolly Plusssz és a Zanzibár.
Ha május, akkor Aradi Magyar Majális
A helyszín ezúttal is a Neptun Strand, ahová 2022-ben költöztették a rendezvényt. A Dolly Plusssz és a Zanzibár koncertezik.