Világrendváltás rend nélkül – Somkuti Bálint és Szenkovics Dezső előadása

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Aradi Képzési Központja izgalmas és aktuális geopolitikai előadásra várja az érdeklődőket.

Az amerikai hegemónia meggyengülésével a korábban befagyott konfliktusok sorra olvadnak ki. Az USA különböző okokból egyre kevésbé tudja vagy akarja a világ egészére rákényszeríteni az akaratát. A felemelkedő Kína és az újra megerősödő Oroszország, valamint az általuk alapított szervezetek, a BRICS és az SCO egyre inkább az ENSZ alternatívájaként lépnek fel. A fentiek évszázadok óta nem látott versengést és a hidegháborús tömbök létrejöttéhez hasonló folyamatokat hoznak magukkal.

Izgalmas és aktuális geopolitikai előadásra várja az érdeklődőket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Aradi Képzési Központja. A változó világrendről és a nagyhatalmak közötti viszony átrendeződéséről lesz szó, a vendégelőadók – dr. Somkuti Bálint és dr. Szenkovics Dezső – segítségével bepillanthatunk majd a diplomácia és a hatalmi viszonyok kulisszái mögé.

Dr. Somkuti Bálint hadtörténész, biztonságpolitikai elemző. Fő kutatási területe a modern érdekérvényesítés, ezen belül napjaink katonai műveletei, valamint a nem hagyományos módszerek, elsősorban a gerilla és irreguláris hadviselés. 2008-ban szerezte meg történészi diplomáját a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán. 2012-ben védte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Iskolájában disszertációját, amelynek a 4. generációs hadviselés volt a témája. 12 évnyi, multinacionális cégeknél eltöltött idő után dolgozott az állami szférában, újságíróként és vállalkozóként.

Dr. Szenkovics Dezső a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán működő Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szak oktatója, valamint a kar dékánja. Legfontosabb kutatási területei közé tartozik Móhandász Karamcsand Gándhí élete és munkássága, India kül- és geopolitikája, a magyar–indiai kulturális kapcsolatok története, valamint más geopolitikai témák. A Magyar Külügyi Intézet külső szakértője. 

Az előadás időpont: június 7., péntek 18 óra, helyszín az MCC Aradi Képzési Központja (Andrássy tér/Bulevardul Revoluției 78. szám).

Az érdeklődők részvételi szándékukat ezen űrlap kitöltésével jelezzék.

A rovatból ajánljuk:

Sárga és narancssárga fokozatú hőségriadót fújtak
Az aradi önkormányzat elsősegélynyújtó pontokat rendez be a kánikula idejére.
Szent Iván-éj tűzugrás Pécskán
Vincze Lilla-koncert lesz a hagyományőrző rendezvényen.
Kiértékeli a választási eredményeket az MKT
Az RMDSZ székházában tartják az ülést jövő csütörtökön.
A szórványlét minden jegyét magán viseli Tornya [AUDIO]
Ma már ritkán hallani magyar szót az utcán.