Újraavatták gróf Vécsey Károly kriptaelőlapját [AUDIO]

2021. június 13.
Az Arad Megyei Múzeumban újraavatták gróf Vécsey Károly, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtisztek egyikének a kriptaelőlapját.
<em>Hír szerkesztése</em> Újraavatták gróf Vécsey Károly kriptaelőlapját [AUDIO]
A restaurált epitáfium; a kandeláber az eredeti kriptából való | Fotók: PLZS

A sírfelirat 1912-ben került be a múzeumnak otthont adó Kultúrpalotába, de nem sokáig volt megtekinthető, mert az első világháborút követő határmódosításokkal Romániához került Arad, és az új hatalom fokozatosan próbálta kitörölni a közemlékezetből a magyar emlékeket. Már nem is tudják, hogy pontosan mikor, de Vécsey Károly epitáfiumát egy szekrénnyel takarták el, és csak évtizedek múltán, 2019 tavaszán került elő.

A restaurálást követő újraavatást szombaton tartották meg a Múzeumok éjszakája-program keretében, a közgyűjtemény és az aradi Kölcsey Egyesület szervezésében.

Az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlásának áldozatául eső 13 honvédtábornoknak a kivégzés után sem adatott meg az örök nyugalom. Földi maradványaikat többször is elköltöztették – derült ki Mizsur Anita muzeológus előadásából.

A forradalmi seregek tisztjeinek hamvait végül 1974-ben, a kivégzés 125. évfordulóján helyezték el az aradi vár szomszédságában, a vesztőhely vélt helyszínén álló obeliszk talapzatában. De a 13 vértanú közül csak 11 nyugszik Aradon: Kiss Ernő sírhelye a délvidéki Eleméren, Dessewffy Arisztidé a felvidéki Margonyán található.

A megnyitó beszédek után a közületek képviselői megkoszorúzták a múzeum második emeletén látható Vécsey-kriptát, az érdeklődők pedig – a járványügyi szabályoknak megfelelően – tízfős csoportokban tekinthették meg a sírfeliratot és a köré szervezett kiállítást.

Az aradi Kölcsey Egyesület idén októberben a Vértanúk útja címmel szervez történészkonferenciát a kivégzett tábornokok emlékére. Pataky Lehel Zsolt számolt be a rendezvényről a Temesvári Rádió Magyar adásának készítetett összeállításban. Hallgassa meg:

 

További hírek

Hír beküldése
Öt intenzív ellátást igénylő pácienst vesz át a szegedi kórház.
Hír beküldése
Postán, telefonon és e-mailben tartják a kapcsolatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Piros-fehér tömegközlekedési eszközöket rendeltek
Olyan modernek leszünk, hogy csak na!
<em>Hír szerkesztése</em> Több tucat migránst kaptak el az utóbbi 24 órában
Erősödik a nyomás a határon.
A koronavírus-járvány közbeszólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Két hétig online oktatásra térnek át a Csiky-ben [AUDIO]
Az elemi és a végzős osztályok kivételt jelentenek.
Honosítási ügyintézés.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisbusz és személygépkocsi ütközött össze kora reggel [FRISSÍTVE]
Öt személyt szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Ajtóstól rontott a házba [FRISSÍTVE]
Egy rendszámtábla nélküli, balesetezett személygépkocsival ébredtek a házuk udvarán.
Hír beküldése
Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.