Újjáépítik a nagypiacot

Elkészült az aradiak által csak nagypiacnak nevezett tér teljes átépítésének

nagypiac nagypiac

terve, pontosabban csak az elképzelés, a részletek kidolgozására csak majd ennek megszavazása után kerül sor. A lényeg, hogy az ortodox templom előtt téren lebontják a összes, a piachoz kapcsolódó, romos épületet, beleértve a csarnokot is, és a területet átadják a gyalogosoknak, egy kulturális-művészeti gócpontot akarnak kialakítani. A rendezés érinteni fogja a Víztornyot, a Megbékélés Parkját és az összes, környező utcát. A gépkocsiforgalmat kitiltják, pontosabban a Goldiş utcából egy aluljárón át vezetik ki a Szabadság-szobor melletti utcába, lesz egy téren földalatti parkoló, fent szökőkút, padok, sétányok, tatarozzák a legszebb épületeket. Hogy valamiféle piac marad-e, az egyelőre kérdés, a terv szerint azonban a kereskedelmet a tér körüli épületekbe száműznék, kimondottak kereskedelmi célú, új csarnok nem foglalhat el többet, mint a tér 20 százaléka.
A terv egyébként nem új keletű, Gheorghe Falcă polgármester már évekkel ezelőtt jelezte, középről, a templom elől eltűntetik a piaci részt, a lepusztult földszintes épületeket, mert a tér is része lesz a Maros hídtól a Víztoronyig tervezett sétálóutcáig.
Elképzelhető, hogy nyugat-európai mintára a piac csak egy-két napon, ideiglenes jelleggel működik, mint például, Nürnberg történelmi részében.

Irházi János

A rovatból ajánljuk:

Előkészületek a Szabadság-szobor újbóli felavatásának 20. évfordulójára [AUDIO]
A 2004. április 25-i aradi szoborállításnak erős üzenete volt: közösségi és politikai elszántsággal érvényt lehet szerezni a kisebbségi jogoknak, a visszahozhatók azok a szimbolikus emlékművek, amelyeket megpróbáltak kitörölni a közemlékezetből.
Szülők Akadémiája: generációk az ABC végén, avagy hogyan szálljunk le a mókuskerékről?
Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus tart előadást Aradon.
Lehetőség szerint növelné polgármesterei és alpolgármesterei számát az RMDSZ [AUDIO]
Jelenleg öt polgármestere és négy alpolgármestere van Arad megyében.