Új forrásokat keresnek a Pécskai Magyar Közösségi Ház felújításához [AUDIO]

„Terepszemle” | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

„Terepszemle” | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A magyarság fogyása tetten érhető, ezért egy közösségi házba szeretnénk összpontosítani a magyar erőket, törekvéseket.

Öt évvel ezelőtt vásárolt meg közadakozásból egy régi portát Magyar Közösségi Ház céljára a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület. Az ingatlanban különböző kulturális rendezvényeket, hagyományőrző tevékenységeket, szórakoztató programokat kíván majd tartani a civil szervezet – ehhez azonban fel kell újítani, lakhatóvá kell tenni a több mint százéves épületet.

Az Arad megyei Pécskán a legutóbbi népszámlálás szerint valamivel több mint 2300-an vallották magyarnak magukat, ez az ismert nemzetiségű lakosság 22 százaléka. A magyarság fogyása tetten érhető, ezért egy közösségi házba szeretnénk összpontosítani a magyar erőket, törekvéseket. A kezdeti lendületet megtörte, az adománygyűjtő eseményeket megritkította a koronavírus-járvány, majd az azt követő gazdasági válság, ezért a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület nem haladhatott az ingatlan felújításával.

Most egy határon átnyúló, európai uniós finanszírozású pályázattól remélnek előrelépést – erről tartottak megbeszélést az érintettek a közelmúltban a helyszínen, ahol Pataky Lehel Zsolt is jelen volt. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készített összeállítást:

A rovatból ajánljuk:

„A szomorkodóval szomorkodni, a nevetővel nevetni” [AUDIO]
Nagy Rozália 25 éve, a kisiratosi Máltai Ház megnyitása óta lakója a mozgássérült-otthonnak. December 3. a fogyatékos emberek világnapja, az ez alkalomból közölt riportban mesél többek között arról, hogy a fizikai akadályok nem szabnak feltétlenül korlátot a léleknek is.
Átadták az onkológia új székhelyét
Mintegy 3500 négyzetméteren több mint 50 kórházi ágy áll rendelkezésre.
Faragó Péter maradt a megyei RMDSZ-szervezet elnöke
A parlamenti képviselő 2015 óta tölti be a tisztséget.
Tisztújításra készülnek a megyei RMDSZ-vezetőségben
November 25-re hívták össze a gyűlést.