Új forrásokat keresnek a Pécskai Magyar Közösségi Ház felújításához [AUDIO]

„Terepszemle” | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

„Terepszemle” | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A magyarság fogyása tetten érhető, ezért egy közösségi házba szeretnénk összpontosítani a magyar erőket, törekvéseket.

Öt évvel ezelőtt vásárolt meg közadakozásból egy régi portát Magyar Közösségi Ház céljára a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület. Az ingatlanban különböző kulturális rendezvényeket, hagyományőrző tevékenységeket, szórakoztató programokat kíván majd tartani a civil szervezet – ehhez azonban fel kell újítani, lakhatóvá kell tenni a több mint százéves épületet.

Az Arad megyei Pécskán a legutóbbi népszámlálás szerint valamivel több mint 2300-an vallották magyarnak magukat, ez az ismert nemzetiségű lakosság 22 százaléka. A magyarság fogyása tetten érhető, ezért egy közösségi házba szeretnénk összpontosítani a magyar erőket, törekvéseket. A kezdeti lendületet megtörte, az adománygyűjtő eseményeket megritkította a koronavírus-járvány, majd az azt követő gazdasági válság, ezért a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület nem haladhatott az ingatlan felújításával.

Most egy határon átnyúló, európai uniós finanszírozású pályázattól remélnek előrelépést – erről tartottak megbeszélést az érintettek a közelmúltban a helyszínen, ahol Pataky Lehel Zsolt is jelen volt. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készített összeállítást:

A rovatból ajánljuk:

A végleges eredmények szerint is magabiztosan nyert újabb mandátumot a megyei tanácselnök
Iustin Cionca a szavazatok 39,04 százalékát szerezte meg, míg a második helyezett Mihai Fiforra a voksolók 26,06 százaléka pecsételt. Az RMDSZ jelöltje, Péró Tamás 6,48 százalékkal lett ötödik a hét induló közül.
Kiértékeli a választási eredményeket az MKT
Az RMDSZ székházában tartják az ülést jövő csütörtökön.
A szórványlét minden jegyét magán viseli Tornya [AUDIO]
Ma már ritkán hallani magyar szót az utcán.
Hattal nő az RMDSZ-es önkormányzati képviselők száma a következő ciklusban
Jelenleg 52 képviselője tevékenykedik az RMDSZ-nek a döntéshozó testületekben.